dijete

Celer dijeta – smršajte 7 kg za dve nedelje

By  | 

Nutricionisti širom sveta ističu značaj celera u svakodnevnoj ishrani u cilju mršavljenja. Celer je nisko kalorično povrće, 100 gr ove biljke sadrži samo 14 kalorija.Tako da vam celer dijeta može pomoći da izgubite i do 7 kg za 2 nedelje.Ova dijeta se bazira na supi od celera, nemasnom mesu i voću.

Recept za supu od celera je prilično jednostavan

Potrebno je:
500 gr celera
300gr kupusa
2-3 šargarepe
2-3 glavice belog luka srednje veličine
2-3 male slatke paprike
2-3 srednja paradajza
Mirodjija / Peršun
Zašini po ukusu ( bez soli)
Sve što treba da uradite je da iseckate povrće,da ga stavite u duboku šerpu i dinstate u 3l vode oko 15 min. Sada, kada znate kako pripremiti supu od celera , treba da znate redosled dijete:
1. dan – supa od celera i voće ,osim banana
2.dan – supa od celera i povrće
3.dan – supa od celera , sirovo povrće i krompir za večeru
4.dan – supa od celera, 3 banane i 1l kefira
5.dan – supa, 200gr dijetetskog mesa (junetina, piletina ili riba), 1kg paradajza i oko 2l tečnosti
6.dan – supa, povrće i 300-400gr kuvane govedine ili piletine
7.dan- supa, povrće i integralni pirinač

Ne zaboravite da celer dijeta traje 14 dana, tako da morate da ponovite ovaj meni 2 puta.

Dijeta sa celerom je prilično stroga: nema dezerata niti alkohola, ali zato možete piti čaj ili kafu bez šećera. Supu od celera možete konzumirati svakodnevno u neograničenim količinama.

Trebalo bi da znate da nije ni malo lako držati celer dijetu , pogotovo ako vam se ne svidja celer. Kao alternativu za supu od celera u ishrani možete izabrati dijetu sa salatom od celera. Sa ovom dijetom možete izgubiti 2kg nedeljno ako salatu od celera jedete svake večeri. Sastojci salate su celer ( poželjno je korenje) , šargarepa i repa. Salatu možete začiniti sokom od limuna ili maslinovim uljem.

Dijeta sa celerom ne pomaže samo u gubljenju težine , već je i vrlo zrava. Svaki deo celera ( listovi, stabljike i koren ) je koristan. Bogat je vitaminom C , koji jača imuni sistem, sadrži vlakna i od suštinskog je značaja za organizam jer ga podmazuje mineralima kao što su folacin i kalijum. Aktivna supstanca kod celera je Pthalides , koji reguliše krvni pritisak i sprečava njegovo smanjenje.

Celer se takodje koristi u lečenju nervnih poremećaja izazvanih stresom. Nema potrebe govoriti o korisnim svojstvima drugih povrća koji čine sastojke supe i salate od celera. Neophodno je pomenuti koliko je sok od celera zdrav. Da biste sprečili gojaznost, možete uzeti 2 kašičice soka od celera 30 minuta pre jela, 3 puta dnevno. Ako jedete kuvanu hranu , trebalo bi da dodajete celer prilikom pripremanja mesa , jer pomaže u varenju mesa tako što stimučiše lučenje želudačnog soka.

Dijeta sa celerom nije samo odličan način da izgubite na težini, već i da normalizujete metabolizam i poboljšate zdravlje.

loading...
loading...
Loading...

Povezano