Nega i lepota

Cimet za kosu, kožu, kao lek….

By  | 

Cimet je začin koji se dobija iz unutrašnje kore drveta ‘Cinnamomum’, cija kora je poznata po svojim lekovitim esencijalnim uljima. Začin je vekovima korišten u ajurvedičkoj i kineskoj medicini za lečenje bolesti kao što su rak, gripa i loše probave. Ovaj mirisni začin sadrži vlakna, mangan, kalcijum i gvožđe i širom je korišćen u ishrani. Iako nije opšte poznato, ovaj mirišljivi začin ima svojstva za lečenje mnogih kožnih, zdravstvenih i problema sa kosom.

Cimet sadrži antimikrobiološka svojstva koja mogu koristiti lečenju kožnih oboljenja. Cimet pomaže čišćenju kože bez potrebe za skupim kozmetičkim salonima ili banjama.

Leči akne, bubuljice i fleke:

Cimet pomaze oslobađanju od akni i bubuljica na i na licu i na telu tako što isušuje kožu i sprovodi krv i kiseonik na spoljašnju površinu kože. Jednostavan recept sadrži 2 kafene kašike meda sa 1 kafenom kašikom cimeta. Namažite smesu na željeno mesto i ostavite preko noći. Alternativno, ostavite smesu 20 minuta i zatim isperite vodom. Ponovite sledeće nedelje.

Smiruje suvu kožu:

Cimet pomaže u odklanjivanju mrtvih ćelija kože, i pomaže obnavljanju sjaja i savitljivosti kože. Napravite piling kombinovanjem morske soli, bademovog ulja, meda i cimeta za tretitanje suve kože.

Pojačivač tena:

Zahvaljujući antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, cimet pomaže pojačavanju tena. Napravite pire od male banane, običnog jogurta, cimeta i soka od limuna. Nanesite na čisto lice i ostavite 15 minuta pre ispiranja mlakom vodom. Uklonite ekceme tako što ćete napraviti smesu od 1 kafene kašike meda i kafene kašike cimeta. Nanesite tanak sloj na željeno mesto. Za najbolje rezultate, ponoviti ovaj tretman svakodnevno u trajanju od nedelju dana.

Ublažava bore:

Cimet poboljšava krvotok i dovodi kiseonik i krv na spoljašnju površinu kože i tako izaziva ravnanje kože i puniji ten. Napraviti smesu koristeći nekoliko kapi ulja cimeta i vazelina i namazati po čitavom licu, osim očiju.

Sprečava infekcije kože, leči posekotine i rane:

Za bilo koju vrstu infekcije kože, napraviti pastu od meda i praška cimeta u istim proporcijama i naneti na željeno mesto. Cimet je poznat kao lek za gljivična oboljenja kože. Za lečenje posekotina i rana, jednostavno naneti prašak cimeta zbog njegovog antibakterijskog dejstva.

Leči tvrde pete:

Cimet smekšava tvrdu i suvu kožu zbog svojih antioksidantskih svojstava. Potopiti stopala na 15 minuta u smesi od soka od 5 limunova, supene kašike maslinovog ulja, četvrtine šolje običnog mleka, polovine šolje vode i 2 supene kašike cimeta.

Cimet kao lek za kosu:

Cimet čini kosu lepom i jakom. Osigurava bolju cirkulaciju krvi u organizmu, i time garantuje korenu kose i koži glave da dobiju neophodno hranjenje i oksidiranje.

Stimuliše rast kose:

Vaša kosa će voleti kombinaciju cimeta i meda. Koristiti ovu masku za kosu svake nedelje za najbolje rezultate. Napraviti smesu od kafene kašike cimeta, kafene kašike meda i supene kašike maslinovog ulja i jajeta. Naneti masku za kosu i ostaviti 20 minuta. Zatim temeljno oprati blagim šamponom za kosu.

Čisti kožu glave:

Cimet neguje kožu glave tako što ljušti staru kožu. Kafena kašika cimeta, supena kašika meda i četvrtina šolje toplog maslinovog ulja pomešanih zajedno i utrljanih u kožu glave će stimulisati čišćenje. Ostaviti mešavinu 20 minuta i zatim oprati običnim šamponom.

Osvetljava kosu:

Pomešajte Vaš balzam za kosu i prašak cimeta u istim proporcijama, i zatim pokrijte čitavu dužinu kose tom smesom. Nanesite smesu ravnomerno da bi ste izbegli šatiranje. Počešljajte kosu i pokrijte kapom za kupanje. Ostavite smesu preko noći i isperite ujutro.

Zdravstvene prednosti cimeta:

Cimet poseduje antimikrobiološka svojstva koja pomažu sprečavanju mnogih zdravstvenih poremećaja. Ovaj moćni začin može unaprediti vaše zdravlje. Pokušajte uključiti ovaj začin u vašu dnevnu dijetu i režim lepote i videćete prednosti cimeta.

Smanjuje holesterol:
Konzumiranjem četvrtine kafene kašike cimeta dnevno smanjuje nivo holesterola i triglicerida.

Oslobađa bolova:

Cimet je poznat kao lek protiv bolova zbog reakcije sa prostaglandinom koji doprinosi stezanju i opuštanju tkiva mišića.

Leči prehladu:

Cimet je biljka koja se koristi u lečenju prehlada i gripa. Kada se doda čaju od đumbira, cimet čini odličan lek protiv prehlade. Opšte poznat lek za prehladu sadrži četvritinu kafene kašike cimeta i supenu kašiku meda. Konzumirati dva puta dnevno tri dana za najbolje rezultate.

Pospešuje probavu:

Cimet pomaže razbijanju masti u organizmu i time pospešuje probavu. Štaviše, kombinacija meda i cimeta pomaže lečenju čireva i oslobađanju gasova.

Promoviše gubitak težine:

Cimet smanjuje otpornost na insulin i trostruko povećava sposobnost insulina da metaboliše sećer u krvi. Time pomaže smanjenju zelje za šecerom, rezultujući smanjenjem težine.

Produžuje životni vek:

Cimet je poznat po sposobnosti da produži životni vek. Kombinacija od 4 kafene kašike meda, 1 kafene kašike praška cimeta, 3 šolje vode 3-4 puta dnevno produžuju životni vek.

Leči dijabetes:

Jedna četvritina kafene kašike cimeta može pomoći smanjenju nivoa šećera u krvi za 30 procenata u trajanju od 2 meseca.

Leči neplodnost:

Cimet sadrži nutrijent po imenu „cinnamaldehyde“, koji povećava nivo progesterona i smanjuje nivo testosterona kod žena. Hormonski balans smanjuje mogućnost sterilnosti kod žena.

Sprečava neurodegenetivna oboljenja:

Cimet pomaže smanjenu hroničnih upala povezanih sa neurodegenetivnim oboljenjima kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, kao i multipleskleroza.

Poboljšava rad mozga:

Sam miris cimeta poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje.

Neprijatan zadah:

Cimet pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha. Zvakanjem stapića cimeta se efikasno rešavate lošeg zadaha.

loading...
loading...
Loading...

Povezano