Curenje iz nosa

Oni balave i plaču, a njihovi mali nosevi cure li cure. I zaista, mnoga deca zaslužuju nimalo pohvalan epitet „slinavka”. Ali svo to kapanje i curenje zapravo je način na koji se majka priroda bori protiv virusnih infekcija i izbacuje bakterije i druge nadražujuće supstance. U sluzokoži se nalaze antitela koja napadaju viruse i spiranjem ih izbacuju iz organizma.
curenje iz nosa
Curenje iz nosa, posebno ono koje potraje duže od dve nedelje, može da bude posledica alergije ili polenske groznice. Kod alergijskog rinitisa nosni sekret je bistar i redak, pre nego mutan i gust, kakav se javlja kod prehlade. Polensku groznicu često prate i kijanje i suzne oči.

Curenje iz nosa može da bude dosadno, ali obično nije ozbiljno. Stalno kapanje može da nadraži grlo, izazove kašalj i zapaljenje grla. Takođe, sluz može da zapuši Eustahijevu trubu u uhu i izazove bolnu ušnu infekciju. Postoje jednostavni metodi koje možete da primenite kod kuće radi umirenja iritacije kod curenja iz nosa i smanjenja opasno-sti od sekundarne infekcije.

Tradicionalni načini lečenja
Duvaj, duvaj, i opeš duvaj! Kupite detetu paketić maramica i naučite ga da samo izduvava nos. Ukoliko mu je potrebno malo podsticaja, poklonite mu po jednu nalepnicu svaki put kada uspešno izduva nos. Naučite ga da upotrebljenu maramicu odmah baci u kantu za otpatke kako bi se na najmanju moguću meru svela opasnost od prenošenja virusa prehlade na drugu decu (ili vas).
Pomozite onima koji su premali da bi umeli da duvaju. Bebe i deca mlađeg uzrasta ne mogu sami da izduvaju nos. Stoga ćete morati da im pomognete tako što ćete im sluz iz nosa usisavati pomoću pumpice (koju možete kupiti u apoteci). Stisnite pumpicu i stavite cevčicu u nozdrvu. Kada otpustite pumpicu, ona će usisati nosni sekret. Dete će prilikom ovog postupka verovatno plakati i vrištati, ali će vam biti zahvalno (ili bi volelo da može da vam zahvali) kada se smiri. Isperite pumpicu i iskuvajte je deset minuta pre ponovne upotrebe, radi sprečavanja širenja virusa i infekcije.

Pranje ruku. Posle kijanja, šmrcanja ili izduvavanja nosa dete treba da opere ruke. Da ponovimo, često pranje ruku predstavlja prvu lini-ju odbrane od širenja virusa koji izazivaju prehladu.

U zavisnosti od uzroka šmrcanja, neki od sledećih lekova mogu da budu od pomoći u zaustavljanju kapanja. Dekongestanti (na primer, oni koji sadrže pseudoefedrin i efedrin) dovode do skupljanja sluzokože i raščišćavanja nosnih kanala u slučaju kada je curenje iz nosa izazvano prehladom. Antihistaminici mogu da pomognu kada je curenje iz nosa posledica alergijske reakcije. Ove lekove treba koristiti samo kada je neophodno jer i jedni i drugi imaju neželjena dejstva: dekongestanti kod neke dece mogu da izazovu uznemirenost ili „pijanstvo”, a antihistaminici mogu da izazovu pospanost.

-Slane kapi mogu da doprinesu ispiranju i izbacivanju nadražujujućih supstanci iz dedetovog nosa. Slane kapi koje se prodaju bez lekarskog recepta mogu da se stavljaju direktno u nos; radi primene odgovarajuće doze, pridržavajte se uputstava datih u pakovanju.
Smanjite crvenilo. Curenje iz nosa može da izazove crvenilo nosa i gornje usne. Da ne bi došlo do iritacije, namažite malo vazelina na crvena mesta radi održavanja vlažnosti dva ili tri puta dnevno.

Prirodni lekovi
Vitamin C smanjuje zapaljenje prouzrokovano curenjem iz nosa. Dajte detetu po jednu dozu vitamina C triput dnevno tokom perioda od tri ili četiri dana.
Cink jača kmunološki sistem i na taj način može da doprinese otklanjanju curenja iz nosa. Dajte detetu po jednu dozu cinka na dan tokom perioda od tri do četiri dana. (Preterane količine cinka mogu da izazovu mučninu i povraćanje, stoga nemojte prekoračivati doze navedene u pakovanju.)

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
Beli luk pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija i otklanja curenje iz nosa. Dajte detetu po jednu dozu bezmirisnog belog luka dvaput dnevno (ili otvorite kapsulu i rastvorite njen sadržaj u toplom napitku ili supi).
Čaj od majčine dušice ublažava kongestiju sinusa i bol u nosu. Dajte detetu po jednu dozu čaja dva ili tri puta dnevno sve dok se stanje ne poboljša.

Prevencija
Curenje iz nosa često je koliko i prehlada. Da biste predupredili curenje iz nosa, sklanjajte dete od druge dece koja imaju prehladu (što je lakše reći nego učiniti), i objasnite detetu koliko je važno da redovno pere ruke. Ukoliko detetov nos počne da kaplje kada ono izaće na hladan vazduh i vetar, stavite mu maramu preko nosa da bi se vazduh zagrevao pre udisanja.

Kada zatražiti pomoć
Zbog curenja iz nosa nije potrebno ići lekaru, osim u slučaju da postoje simptomi infekcije. Tada mogu da budu potrebni antibiotici radi lečenja oboljenja. Obratite se pedijatru ukoliko curenje iz nosa prati visoka temperatura (od 39 stepeni Celzijusa ili više), ukoliko traje duže od dve nedelje ili ukoliko je sluz žuta ili zelena i ima jak miris. Ako imate bebu, obratite se lekaru ukoliko joj curenje iz nosa onemogućava da jede i pije.
U retkim slučajevima, curenje iz nosa može da bude posledica zapušenosti nozdrve (kada dete gurne neki mali predmet u nos i ne kaže vam šta je učinilo). U takvim slučajevima, iz jedne nozdrve može da curi žuti ili zeleni sekret neprijatnog mirisa. Obratite se lekaru radi vađenja predmeta iz nosa.

loading...
loading...
Loading...