Bradavice kod dece

One se pojavljuju iznenada i bez poziva. Odjedanput, kada vam pogled slučajno padne na detetov prst ili lakat, tamo ugledate neugodnu izraslinu – bradavicu. Iako su neprijatne na oko, bradavice (poznate i pod imenom ueggisa) ne predstavljaju ništa više do malih izraslina izazvanih virusima, koji se grupno nazivaju humani papilomavirusi ili HPV.
bradavice kod dece
Bradavice mogu da se pojave u svakom životnom dobu, ali su najčešće kod dece jer se ona često poseku ili ogrebu i na taj način virus dospe u organizam. (Zbog toga se takoće najčešće javljaju na šakama, prstima, laktovima i kolenima.)
Bradavice na tabanima (koje se nazivaju tabanske bradavice) su jedina bolna vrsta bradavica, mada će svaka izraslina boleti ako je dete dira. Čak i ako ova vrsta bradavica ne izaziva jak bol, one bi trebalo da se uklone da se ne bi proširile na ostale članove porodice ili druge delove tela. Ukoliko se ne suzbija, virus će se proširiti na obližnji predeo kroz otvor na koži. U većini slučajeva obične bradavice ne prenose se sa jedne osobe na drugu, ali tabanske bradavice su mnogo zaraznije.

Većina dečjih bradavica povuče se u roku od dve godine – ali ovo vreme deluje kao večnost detetu koje mora da izdrži zadirkivanje drugara.

Tradicionalni načini lečenja
Vreme leči sve. Bradavice imaju ograničen vek i na kraju će same zasušiti i nestati, mada je za to ponekad potrebno da prođu meseci ili godine. Ukoliko bradavica ne smeta detetu, nemojte se mučiti oko njenog otklanjanja, osim ako ne počne da se širi ili ako je dete čeprka, čime može da izazove njeno širenje.

U većini apoteka možete da nabavite veliki brrj preparata za otklanjanje bradavica za koje nije potreban lekarski recept; pridržavajte se uputstava datih u pakovanju. (Većina proizvoda sadrži salicilnu kiselinu, bilo u vidu tečnosti koja se nakapa na bradavicu, ili u vidu male obloge koja je isečena tako da u potpunosti prekrije bradavicu.) Budući da većina proizvoda podrazumeva primenu blage kiseline radi spaljivanja bradavice, nemojte koristiti ovakve proizvode kod deteta mlađeg od šest godina, jer ono možda neće moći da odoli iskušenju da čeprka po bradavici. Bradavica je nestala onda kada se ponovo pojave linije na prstima ili normalna ispupčenja na koži.

Prirodni lekovi
-Nanesite vitamin E direktno na bradavicu i prekrijte je zavojem. Postupak ponavljajte dvaput dnevno. (Budite strpljivi: rezultati ovog načina lečenja mogu da se pojave tek posle nekoliko nedelja ili čak meseci.)
-Vitamin C može da uništi virus bradavice jer je veoma kiseo. Isitnite tablete vitamina C i ovaj prah pomešajte s nekoliko kapi vode da biste dobili pastu. Nanesite pastu direktno na bradavicu i prekrijte zavojem. Ova mešavina će nadražiti kožu, a zatim će bradavica otpasti u roku od nekoliko nedelja.

Biljni lekovi
• Kora banane sadrži hemikaliju koja može da uništi virus bradavice. Stavite mali komad kore banane na bradavicu i prekrijte je zavojem.Koru menjajte dvaput dnevno. Postupak ponavljajte tokom dve nedelje, ili sve dok bradavica ne nestane.
• Stavite izgnječen češanj belog luka direktno na bradavicu i prekrijte zavojem. U roku od dvadeset četiri sata pojaviće se plikovi jer ulje peče kožu. Bradavica bi trebalo da otpadne u roku od nedelju dana.

Povezano>>> Neverovatan tretman: Rešite se bradavica za samo 5 dana

Prevencija
Posvetite bradavicama dužnu pažnju. One su zarazne i mogu da se prošire na druge delove tela ukoliko se iritiraju ili čeprkaju. Virus takođe može da se prenese sa ruku na lice i usta, stoga pokušajte da sprečite dete da gricka nokte na rukama ili da stalno dodiruje lice.
Širenje tabanskih bradavica možete da predupredite tako što ćete savetovati dete da nosi patike za bazen ili papuče u svlačionici i pod tušem u školi. Ukoliko neko u vašoj porodici ima tabanske bradavice, ostale članove porodice uputite da koriste drugo kupatilo, nose papuče u kupatilu ili da dezinfikuju tuš pre upotrebe. Posebno vodite računa da uništite ovaj i druge viruse tako što ćete posle svake upotrebe kupatilo očistiti dezinfekcionim sredstvima ili hlornim sredstvom za beljenje.

Kada zatražiti pomoć
Bradavice se pojave i nestanu, obično ne pričinjavajući nevolje. Međutim, ukoliko dete poseti pedijatra, pomenite da ima bradavicu i zamolite lekara da je pogleda pre nego što preduzmete mere za njeno otklanjanje. Ukoliko niste sigurni da li je izraslina zaista bradavica, obratite se lekaru. Nemojte pokušavati da lečite bradavicu na licu jer posle nekih tretmana mogu da ostanu ožiljci. Umesto toga obratite se dermatologu. Stručnu pomoć zatražite i u slučaju da bradavice počnu da se šire.

loading...
loading...
Loading...