Gasovi u stomaku kod dece i beba

To se obično događa u najnezgodnijem trenutku: kada svoje detence izvedete pred zainteresovanu publiku, prijatelje i porodicu, tada usklike divljenja prekine glasan, nenameran zvuk koji dopire iz creva. Kakav peh! Iako ovakve epizode mogu da se očekuju, one mogu da budu i prilično neprijatne, kao što to većina roditelja zna.
gasovi u stomaku dece
Flatulencija predstavlja normalan deo procesa varenja. Štaviše, prosečna osoba ispusti otprilike jedan litar gasova dnevno. Gasovi se stvaraju kada nesvarena hrana prelazi iz tankog u debelo crevo i izlazni deo debelog creva koji vodi do rektuma, gde se bakterije razmnožavaju na ostacima hrane i prilikom tog procesa otpuštaju Gasove neprijatnog mirisa. Gasovi takođe mogu da budu posledica progutanog vazduha i alergije na hranu. Kod odojčadi se gasovi obično stvaraju zato što ona gutaju vazduh prilikom hranjenja i plača. Prekomerni i bolni gasovi kod beba poznati su kao kolike.

Kada dođe do stvaranja gasova, postoje samo dva načina da oni izađu napolje – podrigivanjem ili puštanjem vetrova. Odrasli obično smatraju oba ova načina neprijatnim, školska deca nalaze da su oni zabavni, a odojčad i deca mlađeg uzrasta za njih uopšte i ne mare.

Tradicionalni načini lečenja
Nema vazduha, nema vetrova. Jedan od načina da se smanje gasovi jeste da se smanji količina vazduha koju vaše dete proguta. Probajte s različitim oblicima flašica i cucli ukoliko dete pije iz flašice. Posle hranjenja (ili na pola hranjenja) uspravite bebu i lupkajte je po leđima da bi lepo podrignula; vazduh koji ne izađe na taj način može da izazove bolove ukoliko se zaustavi u digestivnom traktu. Iz istog razloga, savetujte stariju decu da se opuste i jedu polako da bi smanjila količinu vazduha koju unose sa hranom.

Preskočite sorbitol. Mnoge namirnice bez šećera sadrže sorbitol, veštačko sredstvo za zaslađivanje koje doprinosi stvaranju gasova. Ukoliko vaše dete ima problema s gasovima, naučite ga da jednostavno ne uzima sorbitol koji se nalazi u dijetalnim namirnicama.

Fizička aktivnost. Redovna fizička aktivnost doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta. Posle obroka, podstičite dete da bude aktivno i pomogne organizmu da izbaci gasove pre nego što se nagomilaju i uzazovu nepotreban bol.

Obratite pažnju na detetovu ishranu, budući da neke vrste povrća i složenih ugljenih hidrata izazivaju više gasova nego druge. Uobičajeni „krivci” su sledeći: pasulj, prokelj, brokule, karfiol, kupus i crni luk. Nemojte sasvim izbaciti ove namirnice iz detetove ishrane, ali probajte da smanjite njihovu količinu ukoliko dete ima problema s prekomernim gasovima i pratite da li dolazi do poboljšanja.

Mleko i mlečni proizvodi (s izuzetkom jogurta) mogu da izazovu gasove kod dece koja ne podnose laktozu (odnosno u čijem organizmu ne postoji dovoljno enzima neophodnih za varenje mlečnog šećera). Ukoliko posumnjate na problem s laktozom, lekar može da potvrdi vaše zapažanje jednostavnom analizom. Dopune redovnoj ishrani koje sadrže enzime takođe su dostupne i u mnogim slučajevima mogu da otklone ovaj problem.

Beli luk i đumbir mogu da umanje delovanje namirnica koje izazivaju gasove, kao što su, na primer, mahunarke. Pri pripremanju obroka redovno koristite beli luk i đumbir; oni takođe doprinose aromi mnogih namirnica.

Mirođija opušta mišiće u digestivnom traktu. Stavite jednu kašičicu semena mirođije u šolju kipuće vode i ostavite da stoji deset minuta. Dajte detetu jednu ili dve kašike ovog čaja jedanput dnevno.

Topli čaj od pitome nane poboljšava varenje i deluje kao sredstvo protiv gasova. Dajte detetu jednu kašičicu čaja od pitome nane četiri do pet puta dnevno.

Prevencija
U određenoj meri možete da utičete na učestalost izbacivanja gasova tako što ćete nadzirati detetovu ishranu i navike u pogledu jela. Podstičite dete da jede polako kako bi progutalo što manje vazduha. Ukoliko se flatulencija često javlja, obratite pažnju na eventualne simptome nepodnošenja laktoze.
Što se tiče kuvanja osušenih zrna pasulja, možete da smanjite njihovu moć izazivanja gasova za oko 50 odsto (bez smanjivanja proteina koje sadrže) tako što ćete ih nekoliko puta potapati u vodu i ispirati. Prvo isperite pasulj. Zatim ga stavite u kipuću vodu na tri minuta, zatim isključite ringlu i ostavite da stoji dva sata. Procedite ga, dodajte još vode koja ima sobnu temperaturu, onoliko koliko je potrebno da prekrije pasulj. Posle dva sata ponovo procedite, sipajte vodu i ostavite pasulj da odstoji preko noći. Isperite poslednji put i pasulj je spreman za kuvanje i spravljanje jela po vašem izboru.
Ukoliko ne želite da se mučite s ovim ritualom za smanjenje gasova, probajte s konzervisanim pasuljem, ili pređite na neke druge vrste lakše za varenje, kao što su, na primer, split grašak, lima pasulj, sočivo i anasazi pasulj.

Kada zatražiti pomoć
Malo gasova i povremeni bol usled gasova ne bi smeli da budu razlog za zabrinutost. Međutim, uporan bol u želucu ili stomaku (posebno u donjem desnom uglu) treba shvatiti ozbiljno jer može da bude simptom zapaljenja slepog creva. Ukoliko pored bola usled gasova dete ima i groznicu, mučninu, povraća ili dobije dijareju, obratite se pedijatru ili drugom lekaru.

loading...
loading...
Loading...