dijete

Dijeta 8 sati

By  | 

Dijeta 8 sati se pojavila sa dosad neviđenim konceptom i izazvala je veliko interesovanje.Naime autori ove dijete za mršavljenje Peter Moore i David Zinczenko izdavanjem knjige The 8 Hour Diet tvrde da je moguće izgubiti 4 do 5 kilograma nedeljno uz pridržavanje ovog režima ishrane.

DIJETA 8 SATI KONCEPT

Osmosatna dijeta se potpuno prilagođava potrebama pojedinca i na nama ostaje u kom vremenskom periodu čemo je sprovoditi.Ukoliko doručak obavljate oko 8 časova ujutru,narednih 8 jedete ,znači do 16h.Isto pravilo se može primeniti svaki dan od 09-17h ili od 10-18h i sl. Dijeta 8 sati se bazira na konceptu da ukoliko sve obroke obavimo u toku 8 časova značajno ubrzavamo metabolizam,dok smo ostatak dana i noći na postu u trajanju od 16h.

OSMOSATNA DIJETA ISTRAŽIVANJEdijeta 8 sati
Ova tvrdnja je potvrđena i kroz naučno istraživanje kod dve grupe ispitanika.Obe grupe su dnevno jele po identična tri obroka,s tim da je druga grupa morala obroke i kalorije da rasporedi tokom osam časova.Obe grupe su imale i razdoblje posta.Nakon testa potvrđeno je da su ispitanici iz druge grupe postigli značajno bolje rezultate u skidanju kilograma.Dr Satchidananda Panda iz kalifornijskog biološkog instituta Salk ovu pojavu objašnjava time činjenicom da ukoliko produžimo vreme jela na ceo dan ,značajno usporavamo metabolizam i on postaje prilično lenj i usporen.Takođe dr.Panda dodaje ovome i činjenicu da za višak kilograma značajnu ulogu ima i veštačko svetlo koje utiče na cirkardijalni ritam.Sa veštačkim svetlom čovek je promenio svoje prehrambene navike koje loše utiču na probavni sistem i doprinose višku kilograma.Ishrana tokomvečernjih i noćnih časova utiče na proizvodnju enzima i hormona u organizmu je na ovaj način narušena,stoga se i sve češće javlja dijabetes kao posledica pretilosti.

DIJETA 8 SATI JELOVNIK
“Jedite šta god hoćete i gledajte kako se tope kilogrami” ovakvi naslovi deluju stvarno primamljivo i moramo priznati da su se autori poprilično marketinški potrudili.Naravno da svako od nas koji i malo razmišlja o svom zdravlju i pravilnoj ishrani treba prihvatiti ovakve slogane sa velikom rezervom.

Primer jelovnika za jedan dan – dijeta 8 sati :

Rano ujutru po buđenju popijte čašu vode,šolju kafe ili čaja (naša preporuka je bez šećera).
Doručak u 9 sati : varijanta 1.musli sa voćem ili ovsena kaša ,čaša mleka,varijanta br.2: kajgana,parče tost hleba i čaj.
Užina :zdrave grickalice(bademi,orasi,lešnici) ili zdravi slatkiš poput bonžite
Ručak:dozvoljene namirnice su čak i pomfrit ,pica i domaći čips (preporučujemo ipak neki normalan obrok nakon kojeg pojedite i 1 jabuku).
Užina : naša preporuka je voće ,autori predlažu pored toga 1 kolač ili sladoled
Večera u 17 h :Pileća prsa,kuvani krompir,barena brokula i za desert kugla sladoleda…

dijeta 8 sati iskustva
DIJETA 8 SATI ISKUSTVA
Ovakav koncept mršavljenja pri kojem gledamo na sat kad jedemo nije skroz nov.Imali ste priliku da pročitate naš tekst hrono ishrana koji vam svakako opet preporučujemo.Dijeta 8 sati bi po nama trebala da se proba,makar 3 dana,naravno treba je svako od nas prilagoditi sebi i svom bioritmu.Ukoliko ima rezultata dijeta se može produžiti na 7 dana.Preporuka je i obavezna fizička aktivnost i unos od makar 2 litre tečnosti tokom dana.Autori dijete preporučuju 8 minuta vežbanja svaki dan,uz 8 časova za jelo…mhm..i tako sve u znaku broja 8.Nama se opet čini kao marketing ,jer nažalost u takvom svetu živimo.Voleli bi saznati kako se došlo do baš tih 8 min. vežbanja,jesu li urađena kakva naučna istraživanja i sl.. .Naravno nismo od onih koji zbog takvih “ulepšavanja” odustaju i odbacuju sve u startu.

DIJETA 8 SATI REZULTATI
Na mnogobrojnim inostranim portalima o mršavljenju vodila se poprilična diskusija baš kad je u pitanju ovaj koncept.Rezultati su individuani a autori tvrde da je moguće skinuti od 4 do 5 kilograma za 7 dana .Naša preporuka je da se dijeta 8 sati ipak proba ali bi vam svakako savetovali da slatke napitke i gazirana pića preskočite, umesto toga sasvim se dobro pokazala sassy voda.Ukoliko probate dijetu napišite vaša iskustva ispod u komentarima.

loading...
loading...
Loading...

Povezano