Dijeta protiv holesterola

Dijeta protiv holesterola Vam može pomoći da za šest nedelja “skinete” do 10 odsto lošeg holesterola.

Dijeta protiv holesterola osmišljena je u okviru Nacionalnog obrazovnog programa o holesterolu, a odobrila ju je Američka asocijacija za zaštitu zdravlja srca. Cilj dijete protiv holesterola, koja podrazumeva terapeutsku promenu načina života (Therapeutic Lifestyle Change-TLC) jeste da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a orijentisana je na smanjenje holesterola u krvi.

Pomoću ove dijete protiv holesterola za šest nedelja može da se skine od osam do 10 odsto LDL (lošeg) holesterola, tvrde autori.

Dijeta protiv holesterola se svodi na to da se iz ishrane izbace namirnice koje sadrže zasićene masti i doprinose stvaranju lošeg holesterola, pa time povećavaju rizik od srčanog udara i šloga. Primećeno je, takođe, da pomoću ove dijete može i da se smrša, ali to zavisi i od broja kalorija, a ne samo sadržaja jela na meniju.

Sa dijetom protiv holesterola se započinje tako što se odabere odgovarajući kalorijski unos i slede propisane smernice. Ukoliko je cilj isključivo smanjenje LDL holesterola tada se muškarcima savetuje da slede dijetu od 2.500 kalorija, a ženama od 1.800. Ukoliko je cilj i gubitak viška kilograma preporuka za muškarce je da svakodnevno unose 1.600 kalorija, a za žene 1.200.

Dijeta protiv holesterola propagira smanjenje unosa zasićenih masti, tako što ograničava unos punomasnih mlečnih proizvoda poput maslaca i zabranjuje unos suhomesnatih proizvoda. Dijeta ograničava unos holesterola do najviše 200 mg, to je količina koja se nalazi u, otprilike, 60 g sira.

Suština je pravilna ishrana protiv holesterola koja isključuje veliku količinu namirnica životinjskog porekla. Holesterol dijeta podrazumeva svakodnevni unos većih količina barenog povrća i svežeg voća, piletine bez kožice i ribe koje se naročito preporučuju, jer sadrže omega – 3 masne kiseline koje su sastavni deo terapije.

LDL holesterol u velikoj meri povećava rizik od moždanog i srčanog udara, pa se upravo iz tih razloga preporučuje izbacivanje takve hrane. Loš holesterol se nalazi u zasićenim masnoćama: masnom mesu, industrijskim prerađevinama, mlečnim proizvodima sa puno masnoća i u hrani prženoj na ulju. Holesterol dijeta zahteva da se u ishranu ubace monozasićena ulja kao što su ulje od kikirikija, laneno i maslinovo ulje.

PRIMER JELOVNIKA ZA JEDAN DAN

Doručak: jedno kuvano jaje, parče integralnog hleba ili integralna kifla, šaka kikirikija ili jedna jabuka

Međuobrok: kriška integralnog hleba i 40 grama posnog sira, pomorandža

Ručak: porcija zelene salate pripremljene sa maslinovim uljem, kuvani integralni pirinač (1 šolja), 60 grama piletine bez kožice.

Međuobrok: zdrave grickalice – jedna šaka lešnika ili badema, 2 dl jogurta sa niskim sadržajem masti i 1/2 banane

Večera: riba na žaru (50 grama), kuvana blitva (1 šolja) sa kašičicom maslinovog ulja i manja porcija kuvanog krompira.
POVEZANO >>> Dijeta za holesterol i trigliceride jelovnik