dijete

Dijeta sa ovsenom kašom

By  | 

Dijeta sa ovsenom kašom je dokazano jedna od najboljih za programa za mršavljenje.I ako nutricionisti vode raspravu oko toga da neizbalansirana ishrana može naneti štete našem zdravlju, dijeta sa ovsenom kašom je kratkoročna i uključuje izrazito korisne materije tako da ona ne može da naruši vaše zdravlje.

Ovsena kaša je puna antioksidanata, minerala i vitamina koji su svakodnevno potrebni organizmu. Takodje je dobar izvor proteina, gvoždja i nutrijenata korisnih za srce i krvotok. Može da smanji nivo holesterola a dobra je i u prevenciji nekih vrsta raka. Ima nizak nivo masti a veoma je bogata vlaknima koja su veoma bitna za efektno gubljenje kilograma.

Evo nekoliko varijanti dijete sa ovsenom kasom

Tradicionalna dijeta sa ovsenom kašom

Tradicionalna dijeta sa ovsenom kasom podrazumeva konzumiranje samo ovsene kaše ali ne duže od nedelju dana. Vrlo je bitno da obezbedite unošenje od 1000 do 1200 kalorija dnevno. Neke blaže varijante ove dijete dozvoljavaju i konzumiranje voća tokom dana. Posebno se preporučuju jabuke, kruške i citrusno voće, dok bi banane i groždje trebalo izbegavati.

Trebalo bi piti dosta vode ali minimum sat vremena nakon obroka. Vrlo je bitno da kašu kuvate bez soli, sećera ili putera.

Sa ovom dijetom možete izgubiti i do sedam kilograma nedeljno. Ako želite da nastavite sa dijetom duže od nedelju dana, trebalo bi dodati i druge namernice u ishranu kao obrano mleko ili kefir, sušeno i bobičasto voće.

Dijeta sa ovsenom kašom na duže staze

Dijeta sa ovsenom kašom za duži vremenski period je dobra za one koji žele da promene svoj način života na duži period. Za dva meseca možete izgubiti 10 do 12 kilograma.

Dijeta se sastoji iz nekoliko etapa:

Tokom prve nedelje ne bi trebalo da se jede ništa osim ovsene kaše. Preporučena količina je pola šolje ovsene kaše tri do pet puta dnevno. Ovsena kaša bi trebalo da bude spremljena bez soli, sećera i putera ali možete dodati malo obranog mleka. Trebalo bi da unosite od 900 do 1200 kalorija dnevno.

Tokom narednih 30 dana unos kalorija bi trebalo postepeno povećati na 1000 do 1200 kalorija dnevno. Trebalo bi dodati ovsenoj kaši pola šolje voća ujutru i pola šolje svežeg povrća za ručak.

Narednih 30 dana mozete se vratiti vašoj uobičajenoj ishrani ali bi trebalo konzumirati makar jedan obrok sa ovsenom kašom dnevno.Preporučljivo je da se ograniči unos masti u ovom periodu.

Jaja i ovsena kaša

Jos jedna efikasna dijeta podrazumeva konzumiranje jaja i ovsene kaše tokom jedne nedelje. Tokom dijete možete izgubiti 5 kilograma. Dnevni plan ishrane bi trebalo ovako da izgleda:

Doručak: ovsena kaša i jedno kuvano jaje;
Ručak: ovsena kaša i dva kuvana jaja;
Večera: ovsena kasa

I ako je dijeta sa ovsenom kašom veoma efikasna, ne bi je trebalo primenjivati češće od jednom u šest meseci.

loading...
loading...
Loading...

Povezano