Dongova dijeta – ishrana za osteoartritis i reumatoidni artritis

[icegram campaigns=”19651″]

Uloga ishrane u Osteoartritisu (OA) i Reumatoidnom artritisu (RA), je proučavana još tridesetih godina prošlog veka, ali se do 2007. godine malo postiglo na usaglašavanju oko toga kakva bi trebalo da bude dijeta kod obolelih koja bi potencirala terapijski efekat.

Jedini jasni zaključci koji su izvedeni nakon 7 decenija istraživanja jesu značaj smanjenja telesne težine, ili održavanje na odgovarajućem nivou kod obolelih od OA, kao i potreba za balansiranom ishranom i zdravim navikama u ishrani u tretmanu obe vrste oboljenja. Zaključci u vezi saupotrebom dijetetskih suplemenata ili lekova iz domena Komplementarne i Alternativne Medicineu lečenju ovih bolesti detaljnije će biti razmatrani u sledećim redovima.

Razne eliminacione dijete (dijete koje iz ishrane isključuju određene vrste namirnica) su predlagane još od 1960. godine pa nadalje, kao moguća terapijska instanca u tretmanu OA. Najpoznatija među njima je tzv. Dongova dijeta, predstavljena od strane Dr. Kolina Donga (Dr. Collin Dong) u knjizi izdatoj 1975. god. Dongova dijeta je bazirana na tradicionalnom kineskom verovanju o efektima određenih namirnica na pojačavanje artritičnih bolova. Dongova dijeta podrazumeva izbacivanje iz ishrane svih vrsta voća, crvenog mesa, alkohola, mlečnih proizvoda, herbalnih trava i svih vrsta hrane koje sadrže aditive i konzervanse. Ipak, ne postoje klinički dokazi od 2007. pa nadalje da je ova dijeta efikasna.

Drugi tip eliminacione dijete, preporučivan od strane naturopata i nekih vegetarijanaca još od 2000. god., je tzv. „Velebiljna“ eliminaciona dijeta, koja nosi naziv po grupi biljaka koje pripadaju familiji Solanaceae. Postoji preko 1700 biljaka u ovoj kategoriji, uključujući razne lekovite trave, krompir, paradajz, paprike babure i plavi patlidžan, kao i samo velebilje, otrovnu biljku poznatu i pod imenom Beladona (Atropa belladonna). Ova dijeta ima korene u 60-im godinama prošlog veka, kada je naučnik koji se bavio hortikulturom na Rutgers Univerzitetu (Rutgers University) primetio da su mu se pojačavali bolovi u zglobovima kad god je jeo povrće koje pripada familiji velebilja. Naposletku je izdao knjigu u kojoj je dao preporuke da se iz ishrane izbace povrće i trave koje pripadaju ovoj familiji. Opet, ni u ovom slučaju ne postoje klinički dokazi da bi oboleli od OA imali neke koristi od izbegavanja ovakve vrste namirnica.

SMANjENjE TELESNE TEŽINE
Glavna dijetetska preporuka odobrena od strane većine vodećih terapijskih stručnjaka iz oblasti OA jeste održavanje zdrave telesne težine. Razlog tome je činjenica da OA primarno pogađa „noseće“ zglobove, tj. one koji podnose najveći deo pritiska telesne mase, tako da i povećanje težine od svega par kilograma može značajno povećati pritisak na zglobove kada se osoba pomera ili kreće. Procenjuje se da sila 3 do 6 puta veća od težine tela deluje na zglob kolena kada osoba hoda ili trči; stoga samo 5 kilograma u višku povećava pritisak na koleno za 15 do 30 kilograma sa svakim korakom koji se napravi. Obrnuto od toga, čak i skromno smanjenje telesne težine snižava nivo bola u zglobu kolena ili zglobovima stopala kod osoba sa OA. Gojaznost je definitivni faktor rizika za razvitak OA; podaci iz Nacionalnog Instituta za Zdravlje pokazuju da gojazne žene imaju 4 puta veću šansu da razviju OA nego žene koje to nisu, dok je kod gojaznih muškaraca taj rizik 5 puta veći.

Premda neki lekari preporučuju da se pokuša sa vegetarijanskom ili čak veganskom ishranom u cilju bezbednog smanjenja telesne težine kod pacijenata sa OA, većina doktora će odobriti bilo koju nutritivno adekvatnu dijetu za redukciju kalorijskog unosa, individualno sačinjenu za pojedinačne pacijente.

DIJETETSKI SUPLEMENTI

Dijetetski suplementi se obično preporučuju za ublažavanje simptoma nelagodnosti u okviru OA i/ili usporavanje tempa propadanja hrskavice:

Hondroitin sulfat. Hondroitin sulfat je supstanca koja se inače normalno nalazi u telu, i deo je velikog proteinskog molekula koji se naziva proteoglikan, koji je zaslužan za davanje elastičnih svojstava hrskavici. Njegova suplementarna forma se izoluje iz životinjske ili ajkuline hrskavice. Preporučena dnevna doza je 1200 miligrama.

Glukozamin. Glukozamin je vrsta amino-šećera, za koji se smatra da obezbeđuje sintezu i reparaciju hrskavice. Može se izolovati iz oklopa krabe, morskog račića ili jastoga. Preporučena dnevna doza je 1500 miligrama. Dijetetski suplement koji kombinuje Hondroitin sulfat i Glukozaminmože se kupiti u većini apoteka ili prodavnica zdrave hrane.

Botanički preparati: neke naturopate preporučuju ekstrakte juke, đavolje kandže, gloginja, borovnica i trešanja. Smatra se da ovi ekstrakti smanjuju zapaljenje u zglobovima i podstiču formiranje hrskavice. Đumbir u prahu je takođe korišćen za tretman bola u zglobovima povezanog sa OA.
Vitaminska terapija. Neki lekari preporučuju povećani unos vitamina C, E, A i B6 koji su neophodni za održavanje normalne strukture hrskavice.

Komplementarno-alternativna medicinsko-dijetetska terapija. Dva tradicionalna alternativno-medicinska sistema su preporučena u tretmanu OA. Prvi je Ajurveda (Ayurveda), tradicionalni medicinski sistem Indije. Oni koji praktikuju ovaj način lečenja smatraju da je OA izazvan narušavanjem ravnoteže između 3 „doše“, ili suptilne energije, u ljudskom telu. Usled ovog disbalansa nastaju toksični nusprodukti prilikom varenja hrane, poznati kao „ama“, koji se uglavljuju u zglobove tela umesto da se eliminišu iz organizma putem debelog creva. Da bi se ovi toksini uklonili iz zglobova, mora se pojačati digestivna vatra – „agni“. Onaj koji praktikuje Ajurvedu obično preporučuje dodavanje začina poput indijskog šafrana (kurkume), aleve paprike i đumbira hrani, uz detoksifikaciju ovom dijetom u trajanju od 3 do 5 dana, nakon čega sledi klistiranje u cilju pročišćenja tela.