Atkinsova dijeta faze, dozvoljene namirnice, iskustva i rezultati

Dobar izgled je nekako večna tema, i ne samo za tinejdžere. Kad se ima (ili se misli da se ima) višak kilograma, na red dolazi, između ostalog, razmišljanje o dijeti. Jedna od najpoznatijih dijeta je takozvana Atkinsova dijeta; neki su za, neki protiv, a priličan broj ljudi ne zna tačno ni o čemu se radi. Ako vas zanima da saznate više – nastavite da čitate!

Ukratko, suština Atkinsove dijete je u sledećem: slobodno unosite masnoće (da, znamo, zvuči neobično), ali uopšte ne smete da unosite ugljene hidrate, to jest, u toku prve dve nedelje dijete ne smete ih unositi uopšte (računajući i koštunjavo voće, semenke, pasulj, leblebije, mahunarke…), a nakon dve nedelje smete da unosite 20 grama ugljenih hidrata dnevno iz namirnica kao što su salate i nekorenasto povrće (prokelj, špargla, boranija, spanać). Zato, sve vreme smete da jedete meso, suhomesnate proizvode, majonez, pavlaku – stvari na koje u drugim dijetama ne biste smeli ni da pomislite.

Ovakav režim ishrane je poguban na duže staze; mogući problemi su zastoj rada bubrega, nastanak kamena u žuči, srčane bolesti… Psihološka prednost ove dijete je što smete da jedete ono što bi vam u nekim drugim dijetama bilo zabranjeno; dodatna prednost je što se kilogrami prilično brzo izgube. Zato se onima koji se opredele za nju savetuje da je praktikuju kraće vreme, dok ne izgube višak kilograma (ili deo viška, ukoliko imaju baš mnogo da gube), a potom da pod hitno pređu na zdraviji način ishrane. Takođe, mada ova dijeta funkcioniše za osobe koje se malo kreću, za fizički aktivne osobe je pogubna, upravo zbog nedostatka ugljenih hidrata.

U čemu je fora? Kako to, jedeš masno, a oslabiš? Doktor Atkins je tvrdio da se radi o sledećem: ugljeni hidrati podstiču lučenje insulina, koji u obliku glukoze ulazi u masne ćelije u kojima se skladišti neželjeni višak težine – i tako se gojimo. Bez ugljenih hidrata, ni masnoće se ne skladište u tolikoj meri.

Za kraj: da li vam preporučujemo ovu dijetu? Ne. Za zdrave odrasle osobe sa već ustaljenim metabolizmom ova dijeta može biti upotrebljiva, makar nakratko. Kad je reč o tinejdžerima, zbog ubrzanog metabolizma i stalnog „haosa“ u organizmu, najverovatnije bi donela znatno više štete nego koristi. Šta vam vredi da smršate ako ne možete da uživate u tome i da se zabavljate nego morate da se lečite?