Epilepsija i ishrana

Prilagodjena ishrana za lečenje epilepsije počela je da se koristi još od 1900. godine ali bez mnogo rezultata.Od 1921. godine počela je da se koristi specijalizovana ishrana za epilepsiju takozvana ketogena dijeta u kojoj se povećava upotreba masti na račun ugljenih hidrata i proteina….

Epilepsija je bolest koja se karakteriše napadima izazvanim električnim poremećajima u ćelijama u jednom delu mozga i mogu biti rezultat povrede glave ili jake infekcije, besnila, tetanusa, meningitisa, trovanja olovom, slabe uhranjenosti, hipoglikemije ili visoke temperature….

Faktori koji doprinose pojavi samih napada su iscrpljenost, prekomerno unošenje hrane, opijanje, emocionalni stresovi, visoka temperatura, stresovi izazvani promenom okoline menstrualni ciklus. Osobe koje su sklone ili pak boluju od epilepsije moraju da sprovode dobro uravnoteženu ishranu i da izbegavaju jednostrano uzimanje prevelikih količina hrane ili pića, jer su ti faktori ujedno i pokretači epileptičnih napada.

Alkoholna pića moraju svakako da se izbegavaju, dok se podržava i preporučuje redovna, ali umerena telesna aktivnost. Kod bolesnika koji boluju od epilepsije primenjuje se tzv. “ketogena dijeta“: izbegavaju se sve namirnice koje sadrže isključivo ugljene hidrate (hleb, keks, testo, ostali proizvodi od žita, pirinač, palenta, krompir). Inače je ukupan unos masti treba da bude pojačan, pa je količina dnevno unetih kalorija 3:1 u korist masti u odnosu na druge nutritivne komponente.
Zbog održavanja dobrog zdravstvenog stanja i prevencije bolesti srca i krvnih sudova najčešći izvor masti u toj dijeti za epilepsiju je ulje, a manje su to proizvodi životinjskog porekla. Prilikom sprovođenja takve ishrane, preporučuje se oko 2 litra vode ili biljnih čajeva dnevno. Od vitamina se preporučuje upotreba vitamina B6, odnosno korišćenje pivskog kvasca koji sadrži sve potrebne vitamine važne za metabolizam proteina i aminokiselina. U obroke je dobro uključiti povrće kao što je spanać, blitva, špargle, patlidžan, gljive, karfiol, paprika, paradajz, tikvice, brokoli, kelj, kupus,boranija u količini od oko 200 grama po obroku, uz 150-200 g osnovnih proteinskih namirnica. Izvanredno poboljšanje postignuto je dodatkom magnezijuma i vitamina B6 u ishranu. Preporučuje se i umereni unos ostalih vitamina B grupe (B kompleks).

Oboleli od epilepsije u ishrani bi morali strogo izbegavati razne slane grickalice poput čipsa ,grisina,flipsa i sl.One sadrže velike količine soli koje mogu biti okidač za napad.Takodje pošto je ishrana kod obolelih od epilepsije bazirana na drastičnom smanjenju ugljenih hidrata veoma je važno svesti slatkiše na najmanju moguću meru jer su puni baš ovih nutritijenata isto važi i za gazirane sokove i druge slatke napitke.
Pročitaj više…Ketogena dijeta