Nega i lepota

Glicerin za kosu

By  | 

Glicerin se kao sastojak dodaje mnogim šamponima, kremama, hidratantnim losionima, sapunima, tečnim sapunima itd. Ali zašto je glicerin tako popularan kod pravljenja proizvoda za negu tela i kose? Da bi koža i kosa ostali meki i sjajni, neophodno je da budu hidrirani. Glicerin je po svojoj prirodi hidroskopan, što znači da apsorbuje vodu iz svog okruženja. Ovo svojstvo glicerina ga čini odličnim sastojkom za proizvode za negu kože i kose.

 

Karakteristike glicerina

Glicerin je providna gusta tečnost, slatkastog ukusa, koja se pri zamrzavanju pretvara u gumiranu pastu i ima visoku tačku ključanja. Lako je rastvorljiv u vodi i alkoholu. Mnoge druge supstance se mešaju sa glicerinom. Ukoliko se flašica sa glicerinom ostavi otvorena, on će apsorbovati vodu iz svog okruženja i imaće značajnu količinu vode u sebi.

 

Koristi za kosu od biljnog glicerina

 

Osim toga što može da ponovo hidrira suvu kosu, kožu glave ili tela, glicerin se takođe koristi i za pospešivanje rasta kose.
Korišćenjem glicerina možete odlično da negujete suvu, neposlušnu i krhku kosu.
Ukoliko patite od suve i perutave kože glave, utrljavanje malo biljnog glicerina u kožu glave može u velikoj meri da umiri iritaciju.
Glicerin bi trebalo da koriste osobe koje imaju suvu i neposlušnu kosu i perut. Osobe sa masnom ili normalnom kosom bi trebalo da izbegavaju glicerin. Umesto toga, za masnu i normalnu kosu biste mogli da koristite hranljiva pakovanja od avokada ili tople tretmane od ulja jojobe.
Osim toga što hidrira kosu, glicerin umnogome pomaže kod jačanja kose, što dovodi do smanjenja lomljenja kose i manje ispucalih krajeva.

 

Upotreba glicerina

Glicerin može da se meša sa esencijalnim uljima, vodom, medom, itd. Korišćenjem navedenih proizvoda možete napraviti odlične mešavine za prirodnu negu kože i kose.
Možete da pomešate glicerin, vodu, sok aloje vere, nekoliko esencijalnih ulja kao što su lavanda, ruzmarin u spreju i malo balzama. Zatim zamrznite ovu mešavinu i nanosite je 2-3 dana nedeljno na kožu glave i kosu.
Masirajte kožu glave ovim rastvorom i zadržite je na mokroj kosi 2 minuta, a zatim isperite kosu. Isto tako možete da pomešate glicerin sa običnom vodom i da ga nanosite redovno na kožu glave, kako bi vam kosa bila mekša i bolje teksture.
Kako biste glicerin duže sačuvali, možete da dodate čašicu vodke u njega.

 

Mere opreza

Veoma je važno da izbegavate korišćenje glicerina ukoliko se nalazite negde gde je ekstremno suvo vreme. Jer glicerin na koži ili kosi može da privuče vlagu iz vlasi kose ili same kože. Ovo može rezultirati plikovima na koži ili učiniti vašu kosu još suvljom. Ukoliko ipak koristite glicerin pri suvom vremenu, možete da ga pomešate sa uljem jojobe i onda da ga koristite na koži ili kosi.

loading...
loading...
Loading...

Povezano