Nega i lepota

Glina za kosu

By  | 

Različiti načini prirodne nege kose nisu podjednako delotvorni za svaki tip kose. Oko pranja kose glinom mišljenja su podeljena. Neki se kunu da je najbolja za masnu kosu, dok se drugi žale da im je kosa posle nje suva, krta i pucketava. Tajna uspeha leži u dobrom održavanju, nanošenjem ulja pre ili balzama posle pranja. Kosi takodje treba nekoliko nedelja da se navikne na novi način pranja.

Mešanje i nanošenje gline za pranje kose

Obično se za pranje kose koristi glina u komadima umesto u prahu. Glina u prahu se upotrebljava za maske za lice. Količina gline potrebne za jedno pranje zavisi od dužine i gustine kose. Može se početi sa trećinom ili polovinom šolje.

Navlažite glinu tako što ćete je pomešati sa malo vode do potrebne gustine. Količina smese dovoljna za česta pranja može da stoji u frižideru do nedelju dana. Možda ćete morati da glinu namočite u vodi da bi omekšala. Smesi dodajte još vode dok ne dobije gustinu šampona.Topla voda je prijatnija za upotrebu.

Pri nanošenju koristite mekanu bocu sa uzanim otvorom da bi ravnomerno naneli glinenu smesu po celom temenu i po celoj dužini kose. Možete koristiti rukavice ili kašiku. Da bi izbegli nered, smesa se može naneti i pod tušem. Svejedno je da li smesu nanosite na suvu ili mokru kosu. Posle dvadestak minuta kosu isperite. Glina se teško ispira kada se stvrdne, pa ukoliko je držite duže, poželjno je da kosu obmotate plastičnom kesom ili celofanom. Kosu isperite pod tušem ili je potopite celom dužinom u umivaonik pun vode i protresite da glina spadne pre ispiranja.

Dobre i loše strane upotrebe gline za pranje kose
Neke vrste gline privlače prljavštinu, masnoću i nečistoće. Zato je glina pogodna za uklanjanje naslaga preparata za negu kose. Glina je takodje dobra za pranje masne kose. S druge strane može da isušuje kosu kada se koristi umesto šampona, pa se preporučuje redovna upotreba balzama. Umesto balzama može se koristiti i ulje za kosu.

Pranje kose glinom daje kosi na volumenu, ali je može učiniti hrapavom na dodir. Ovo može biti prednost ili mana, zavisno od toga šta vam se više dopada. Ukoliko dodate malo ulja u glinenu smesu izbeći ćete moguću pojavu naelektrisanosti.

Vrste gline koje se koriste za pranje kose
Postoji više vrsta gline koje se mogu koristiti za prirodnu negu kose. Najčešće se koriste rasul, bentonit i kaolin. Popularan je i montmorilonit, vrsta zelene gline.

Dodatni sastojci šampona od gline
Da bi glinena smesa bila hidratantnija i lakša za nanošenje na kosu, dodajte malo jogurta ili meda. Popularne su i sluzave biljke poput belog sleza, kao i čičak, ulja za kosu, a koristi se i kana koja daje boju. Vlažnoj glini možete dodati i ružinu vodicu prijatnog mirisa, a uz potrebne mere predostožnosti mogu se dodati i esencijalna ulja.

loading...
loading...
Loading...

Povezano