Govedji želatin upotreba, priprema, cena

Dobro je poznat podatak da su naši preci obilato koristili goveđi želatin i bili upoznati sa brojnim blagotvornim svojstvima ove namirnice. Prvenstveno je upotrebljavan za spravljanje brojnih jela specifičnih za našu kuhinju i to kao odlično sredstvo za njihovo ” vezivanje “, a na prvom mestu se goveđi želatin koristio za spravljanje čuvenih pihtija.

Kao što mu i sam naziv kaže, goveđi želatin je proizvod koji nastaje preradom stoke, odnosno goveda. Ovaj proizvod se izdvaja prilikom procesa prerade kostiju, hrskavica i tetiva krupne rogate stoke. Njegov osnovni sastojak je kolagen, a uz brojne hranljive sastojke, goveđi želatin sadrži i dve vrlo važne aminokiseline i proteine.

Većina sastojaka koje se nalaze u ovom proizvodu prvenstveno pomažu ljudima za obnovu vezivnog tkiva, te mišića, ali i kože. Posebno se preporučuje njegovo korišćenje tokom perioda puberteta, ali i kod starije populacije, jer pomaže lečenju slabosti mišića i kostiju, na prvom mestu. Pored toga, goveđi želatin se preporučuje i za lečenje stanja nakon povreda zglobova, kostiju i mišića, te ukoliko postoji bilo kakav upalni proces na njima.

govedji zelatin

Goveđi želatin je pronašao svoju primenu i u estetskom smislu, pa se preporučuje unositi ga ukoliko postoji problem usporenog rasta kose ili njenog opadanja, a smatra se i da poboljšava kvalitet noktiju i kože.

Kako se pije goveđi želatin

Često se može čuti pitanje kako se pije goveđi želatin ? A odgovor je vrlo jednostavan, jer se goveđi želatin zapravo ne pije, nego jede, pošto je prilično gust.
Terapija goveđim želatinom je ograničena i traje 30 dana ukupno, a nakon isteka tog perioda neophodno je napraviti pauzu od 6 meseci, pa po potrebi ponoviti.

Goveđi želatin priprema

Priprema goveđeg želatina je, takođe vrlo jednostavna. Oko dve ravne kašičice za kafu, tačnije 5 grama goveđeg želatina u prahu treba uveče rastvoriti u oko 50 mililitara obične vode, blago izmešati i ostaviti da stoji preko noći, na sobnoj temperaturi. Sutradan ujutru pojedite ovu smesu.

Ukoliko vam se ne dopadne ukus koji goveđi želatin neosporno ima, možete ga rastvoriti u nekom voćnom soku ili, čak jogurtu. Ne brinite, to neće promeniti njegovu hranljivu vrednost.

U pojedinim specijalizovanim prodavnicama možete čak pronaći i gotov goveđi želatin kome je dodata određena aroma, kako bi se ublažio njegov, za pojedine neprijatan ukus.

Želatin protiv bolova u zglobovima

Smatra se da goveđi želatin ima izuzetno blagotvoran uticaj na bolove u zglobovima i to najpre zahvaljujući brojnim hranljivim sastojcima koje ova namirnica sadrži.
Uz to, poznat je podatak da goveđi želatin pomaže i oporavak zglobova, bez obzira da li su bolovi u njima izazvani nekom povredom, upalom ili oboljenjem.

Goveđi želatin za hrskavicu

Često se kao odličan lek za bolove u kičmi preporučuje upravo ovaj proizvod. Uz to se koristi i goveđi želatin za hrskavicu, a prema iskustvima korisnika on pomaže čak i u slučajevima kada je hrskavica oštećena.
Takođe, goveđi želatin pomaže obnovu i oporavak oštećenog vezivnog tkiva, pa se čak može dogoditi i da poveća njegov obim i rast.

Povezano>>> Kako funkcioniše želatin kao lek za zglobove – uputstvo za upotrebu

Goveđi želatin i holesterol

Iako do sada nisu sprovedena adekvatna istraživanja na temu goveđi želatin i holesterol, postoje indicije da ova namirnica utiče čak i na smanjenje holesterola u krvi.

Cena

U specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane se uglavnom goveđi želatin može kupiti u kesicama ili na rinfuzu. U slučaju da kupujete goveđi želatin na meru, imajte na umu da je njegova cena povoljnija, mada ovaj proizvod inače ne karakteriše visoka cena.
U zavisnosti od proizvođača, cena goveđeg želatina po kilogramu se kreće između 1.300 i 1.500 dinara.