Holesterol simptomi i mere za normalizaciju

Simptomi. Jedan od problema osoba sa povišenim holesterolom je što ne postoje jasni simptomi koji na njega ukazuju. Čak i u slučajevima kada postoje ozbiljne aterosklerotične lezije koja mogu dovesti do infarkta ili stanja koja mogu prouzrokovati smrt pojedinca, može se desiti da ne bude nijednog simptoma i da se osoba oseća savršeno, ili bar kao i obično. Iz ovog razloga veoma je važno obavljati rutinske pretrage holesterola, otprilike svake dve ili tri godine počev od četrnaeste godine, ukoliko nema nikakvih značajnijih oštećenja organizma.simptomi snizenje holesterola

Mere za normalizaciju nivoa holesterola

Prva mera za normalizaciju holesterola je vezana za ishranu. Trebalo bi se pridržavati dijete za zdravlje srca kojom bi se značajno smanjilo unošenje životinjskih masti i proteina, niske energetske vrednosti (to jest koja ne goji) i koja bi sadržavala izobilje integralnih žitarica i dijetetskog vlakna iz voća i povrća,

Beli luk za normalizaciju nivoa holesterola

Od davnina je poznato da svež beli luk pomaže pri smanjenju nivoa holesterola. Mehanizam kojim se sprovodi ovo dejstvo još uvek nije potpuno jasan, ali su analize izvršene na laboratorijskim životinjama dokazale da beli luk ne samo da smanjuje nivo holesterola, već da može da pomogne pri ublažavanju lezija nastalih u arterijama. Kasnije su se u laboratorijskim studijama vršile metaanalize (istraživanja vezana za mnogobrojne kliničke studije) koje su nedvosmisleno dokazale da osoba koja unosi jedan do dva čena belog luka dnevno, ili odgovarajuću dozu u vidu tableta, može da smanji nivo holesterola za otprilike deset posto. Studije su primarno vršene sa tabletama koje sadrže ekstrakt belog luka u vidu praha (a ne sa kapsulama sa uljem belog luka, koje su, možda, popularnije). Dobijeni su interesantni zaključci. Smanjenje nivoa holesterola se postiže svežim ili suvim belim lukom, ali ne i sa barenim, za koji se pretpostavlja da se aktivna supstanca ili supstance delimično uništavaju toplotom.
Obareni beli luk ima slabiji efekat: računa se da njegova snaga iznosi deset odsto u odnosu na svež beli luk (to jest, deset čenova barenog belog luka odgovara jednom čenu svežeg). Efektivna količina je 900 mg sušenog belog luka dnevno, što odgovara otprilike 3 g svežeg belog luka (jedan veći čen) dnevno. Povećanje doze ne podrazumeva veću efikasnost u smanjenju holesterola.Dupliranjem količine nije primećeno značajno pojačanje dejstva na holesterol ili na arterijski pritisak.

Tinktura od belog luka za snižavanje holesterola

Tinktura od belog luka utiče na snižavanje arterijskog pritiska (višak krvi) i holesterola za kratko vreme. Potrebno je oljuštiti četrdesetak čenova belog luka. Iseckaju se na sitne komade, stave se u staklenu bocu, naliju čistim alkoholom. Bocu treba zatvoriti, a sadržaj treba da se ostavi potopljen petnaest dana, s tim da se svakodnevno promućka. Nakon ovog vremenskog perioda, sadržaj iz boce je potrebno filtrirati. Uobičajena količina je od petnaest do dvadeset kapi dnevno rastvorenih u pola čaše obične vode. Tinkturu treba piti pre svakog obroka. Nakon mesec dana prestaje se sa uzimanjem tokom otprilike deset dana, a zatim se postupak ponavlja još jedan mesec.

Lucerka za normalizaciju holesterola
Lucerka je vrsta klice-semena čije je klijanje veoma lako izvesti, a u isto vreme je i jedna od najukusnijih. Može se dodati u salatu, sendviče ili kanapee ili kao prilog. Nije neophodno unositi je u velikim količinama; jedna supena kašika dnevno je dovoljna. Međutim, treba imati u vidu da je to namirnica, a ne lek, pa je preporučljivo uključiti je u svakodnevnu ishranu, bez ograničenja količine. Semenke lucerke su veoma male i mogu se pronaći u bilo kojoj radnji zdrave hrane (ne kupovati u poljoprivrednim apotekama jer je tretirana otrovima).

Kako izvesti klijanje?
Može se napraviti posebni rasadnik u ovu svrhu, ali se takođe može posaditi u kućnim uslovima: na ravan tanjir se raširi vlažna kuhinjska krpa, na koju je potrebno razasuti nekoliko semenki lucerke, tako da prekriju krpu, a da pritom ne budu jedna preko druge. Semenke prekrivamo ivicama krpe da ne bi bile izložene svetlosti. Narednog dana krpu treba pokvasiti sa malo vode, tako da ostane vlažna, ali ne i pretopljena (treba otkloniti višak vode). Nakon pet do šest dana,klice lucerke biće spremne za konzumiranje. Možemo ih čak ostaviti i nekoliko dana više; i dalje će biti veoma ukusne.
Kod specijalnih rasadnika, dovoljno je slediti uputsrva za upotrebu, a vreme koje je potrebno za klijanje je isto.

Čaj protiv holesterola

Sastojci
25 listova artičoke (Cynara scolymus) 25 g korena čička (Arctium lappa)

Priprema
Dve kašičice mešavine po šolji čaja sipaju se u vodu da proključaju. Ostavi se da odstoji nekoliko minuta, procedi se i popije.