Homeopatija i homeopatski lekovi

Zašto je homeopatija toliko popularna? Nikad nije kasno da upoznate prirodnu metodu lečenja – homeopatiju.
homeopatski lekovi homeopatija
Krajem 18. veka, dr Samjuel Hahneman, otac homeopatije, bio je cenjen i poznat lekar i hemičar u Nemačkoj. Međutim, uprkos svom uspehu, osećao je frustriranost zbog ograničenosti znanja koje mu je bilo dostupno. Shvatio je da se, vrlo ironično, moderna medicinska nauka tog doba ne bazira na osnovnim naučnim zakonima i da medicinski tretmani ponekad nanesu više štete nego koristi organizmu. Tako je ostavio posao lekara i počeo da se bavi prevođenjem. I dok je prevodio poznato delo “Materia Medica”, odlučio je da isproba šta će se dogoditi ako kao zdrava osoba uzme koru kininovca, koja se koristila kao lek kod obolelih od malarije. Uzeo je ekstrakt kore i iznenadio se kad je, iako zdrav, razvio simptome slične malariji. Pomislio je da kinin može da leci malariju zato što izaziva bolesti slične simptome kod potpuno zdravih ljudi. Da bi testirao ovu ideju, eksperimentisao je s različitim supstancama i na sebi i na svojim bliskim saradnicima i došao do zaključka da su svi njegovi ogledi proizveli isti učinak. Prirodna terapija zasnovana na načelu sličnosti, drugim recima – slično se sličnim leči. Može se reći da ono što neka supstanca uzrokuje ako se prepiše u velikoj dozi, ista supstanca može da otkloni ako se uzima u manjoj dozi.

Homeopatski lekovi iz biljnog carstva
Calcarea Carbonica (kalcijum karbonat) – prepisuje se osobama koje su sklone gojenju, a njihove karakteristike su sledeće: nisu aktivni, pokreti su im usporeni, umaraju se brzo i lako, vrlo su toplokrvni. Često im se znoji čelo i pate od metaboličkih poremećaja.

Graphites (mineralni ugalj pomešan sa malo gvozdja) – koristi se u tretiranju gojaznosti povezane s menopauzom. Preporučuje se krupnim ženama blede puti, koje pate od zatvora i fizičke i polne astenije. Takve osobe su osetljive na hladnoću i neretko imaju endokrini poremećaj.

Natrium Sulfricum (natrijum karbonat) – preporučuje se osobama koje su sklone zadržavanju vode u trbušnoj duplji, zadnjici i bedrima, kao i onima koji imaju probleme s jetrom, pate od smetnji u varenju, reumatizma u kolenima i člancima, ili su pak vrlo osetljive na hladnoću i vlagu.

Sulphur (sumpor) – namenjen je osobama srednje visine koje pate od problema s kongestijom (navala krvi), obilno se znoje po celom telu, a posebno po stopalima. Takve osobe ne vole vrućinu, ponekad upadaju u krizu hipertenzije i obolevaju od hemoroida i dermatitisa. Preporučuje se i hiperaktivnim osobama intenzivnog životnog stila.

Causticum (Hahnemanova soda) -smiruje bolove kod artritisa i reume, ukočenost krsta, kao i bolove u bedrima, kolenima i stopalima koje osećate kao probada nje ili čupanje.

Digitalis purpurea (pustikara crvena ili naprstak) – ublažava ukočenost vrata, bolove u slepoočnicama i pri pokretanju očiju uzrokovane glavoboljom. Delotvorna je protiv otečenih nogu.

Drosera rotundifolia (rosulja) – smiruje kašalj i bolove u grudnom košu izazvane kašljem, kao i promuklost.

Echinacea angustifolia (ehinacea) -smiruje sitan osip po čelu i obrazima i male crvene bubuljice po vratu i licu, kao i tvrde, bolne čireve. Pomaže u otklanjanju bolova u donjem delu trbuha.

Ledum palustre (divlji ružmarin) – koristi se kao sredstvo protiv komaraca, uboda insekata, kurjih očiju.

Mercurus vivus (živa) – pomaže kod akutne i česte upale sinusa i srednjeg uva sa izraženim gnojenjem. Deluje protiv upale ždrela i krajnika kao i opšte slabosti i klonulosti organizma.

Thuja occidentalis (američka tuja ) -kod osoba masnog tena smiruje pojavu bubuljica oko usana i po obrazima. Sprečava potrebu za čestim mokrenjem. Ublažava tugu, razdražljivost i depresiju koje se javljaju pri odvikavanju od pušenja. Koristi se kod upala sa zelenkastim sekretom. Otklanja bol i curenje iz bolesnog uva.

Sabina (smreka) – pomaže kod preobilne menstruacije praćene jakim bolovima i probadajućim bolovima u samoj vagini.

Silicea (silicijum) – preporučuje se ljudima kojima je umanjena umna i telesna snaga i koji nemaju dovoljno samopouzdanja. Koristi se kod tečne hronične upale uva i suzbija bolove.

loading...
loading...
Loading...