Nokti su odraz zdravlja

Ako nokti nemaju zdravu ružičastu boju i pravilan oblik, to može da bude indikator ozbiljnih poremećaja i bolesti.
Kaže se da su oči ogledalo duše, a šta su onda nokti?
Mnogi bi rekli da su oni ogledalo zdravlja.
Naime, na noktima se često mogu prepoznati znaci brojnih poremećaja i bolesti, kao što su psorijaza, lupus, bolesti srca, bubrega i jetre, dijabetes, anemija, nedostatak vitamina i minerala, pre svega cinka, pa čak i melanom.
nokti
Pogledajte svoje nokte i utvrdite da li su glatki i ružičasti. Možda su kvrgavi, imaju čudne brazde i neuobičajenu boju?
Ako je tako, vreme je da preduzmete ozbiljnije korake da bi vam nokti ponovo postali lepi i zdravi. Možda će biti dovoljno da promenite ishranu i posvetite malo više pažnje nezi noktiju.

Otkrijte bolest
Nažalost, kod nekih osoba izgled noktiju nije odraz nebrige i loše ishrane, već određenih poremećaja zdravstvenog stanja. Evo kako po noktima možete sami da prepoznate šta u vašer telu ne funkcioniše kako treba:

1. Bolesti jetre – osobe čija jetra n funkcioniše kako treba ili uopšte ne funkcioniše najčešće imaju bele nokte.
2. Bolesti pluća – osobama koje ima probleme s plućima nokti su žućkasti s malo ružičastog pojasa oko korena. Takođe se javlja problem pojačanog rasta kožice oko noktiju.
3. Bolesti srca – osobama koje imaju problema sa srcem nokti su često crvene boje.
4. Dijabetes – osobe koje pate od šećerne bolesti imaju žućkaste nokte s malo ružičastog pojasa kod korena.
5. Anemija – malokrvne osobe imaju blede nokte koji se često uvijaju u obliku kašike.
6. Melanom – osobe koje pate od ove vrlo opasne bolesti verovatno će imati tamne linije pod noktima.
7. Lupus – oboleli od ove bolesti obično kod korena noktiju imaju nepravilne crvene linije.
8. Psorijaza – osobama koje pate od psorijaze nokti su često debeli, žućkasti i ispucali.
9. Gljivice na noktima – ako primetite zelenkastu ili žućkastu nijansu na noktima, velika je mogućnost da su ih zahvatile gljivice. Ova vrsta infekcije može da izazove i oticanje i bol u predelu korena, odnosno oko nokta. I bakterijske infekcije mogu da prouzrokuju promene boje nokta.

Odvajanje slojeva noktiju

Svaki nokat se sastoji od nekoliko slojeva keratina. Ti slojevi su slepljeni i zajedno čine čvrst nokat. Međutim, kada su nokti izloženi hladnom i suvom vazduhu ili su dugo u vodi, postoji mogućnost da će ti slojevi početi da se odlepljuju, pa će nokti postajati sve tanji. Ako imate problema sa odlepljivanjem slojeva, pokušajte s lakom za učvršćivanje noktiju. Takođe povećajte konzumaciju biljnih ulja.

Pucanje noktiju

Oko 20 posto žena ima problema s pojačanim pucanjem noktiju, a najčešći uzrok je usporen rad štitne žlezde. Osim problema s radom štitnjače, uzrok pucanja noktiju može da bude i loša ishrana s vrlo malo zdravih sastojaka, posebno proteina i gvožđa, ali i drugih vitamina i minerala. U tom slučaju potrebno je uzimati vitamine B-kompleksa kao dodatak ishrani koji najčešće pomaže kod problema s noktima.

Žuti nokti

Žuti nokti mogu biti indikator brojnih poremećaja i bolesti, ali ne mora da znači da ste od njih oboleli. Naime, ova boja može da bude posledica čestog korišćenja lakova, poliranja i sl. Ako je tako, ostavite jedno vreme nokte bez laka i bilo kakvih poliranja, da bi se obnovili i dobili svoju zdravu, prirodnu ružičastu boju. Kad nanosite lak za nokte, preporučujemo da prethodno nanesete bazni zaštitni lak.

Male bele tačkice
Mogu se javiti na jednom ili više noktiju i mada izgledaju neobično, nisu znak ničeg opasnog. U suštini, verovatno ih je većina ljudi imala bar jednom u životu. Te bele mrlje najčešće se javljaju posle neke traume nokta u području korena i prisutne su sve dok nokat ne izraste. S druge strane, bele mrlje mogu da budu znak nedostatka cinka u telu.

loading...
loading...
Loading...