Ishrana-dijeta za multipla sklerozu

Multipla skleroza je hronična degenerativna bolest koja se karakteriše upalnim i degenerativnim procesima na ovojnicama nervnih vlakana mozga i delova kičmene moždine. U zavisnosti od toga koja su područja zahvaćena, može izazvati i trajnu invalidnost. Najčešće se javlja izmedju 25. i 40. godine života. Ishrana koja se sastoji od uravnoteženog unosa energetski bogatih hranljivih materija i polinezasićenih masnih kiselina može imati blagotvorno dejstvo na saniranje simptoma i povećavanje energetskog kapaciteta organizma.

Takva ishrana dijeta pomaže u kontroli simptoma i komplikacija koje se najčešće javljaju kod obolelih. Postoje vrlo detaljna ispitivanja, sprovedena na velikom broju pacijenata, koja govore u prilog tome da pojedine namirnice bogate omega 3 i omega 6 polinezasićenim masnim kiselinama pomažu u sanaciji bolesti, smanjenju napada i produžetku vremena između dve remisije. Zato se preporučuje kuvana ili pečena (ne pržena) plava riba, ulje suncokreta, lana i soje, kao i maslinovo ulje koje obiluje vitaminom E. Integralne žitarice, kuvano tamnozeleno lisnato povrće i sveže voće, kao i voda, preporučuju se za izbegavanje zatvora.

Za borbu protiv hroničnog umora, od kojeg oboleli često pate, preporučuje se unošenje složenih ugljenih hidrata: pirinač, testo, hleb, krompir. Pri tom treba paziti da kaloričnije namirnice konzumiramo u prvom delu dana, a krompir (kuvan na vodi) i palenta mogu biti rezervisani za popodnevne obroke. Magnezijum je dragocen kod obolelih jer obezbeđuje pravilno iskorišćavanje i izgradnju energetskih materija, učestvuje u prenosu nervnih impulsa i ima važnu ulogu u normalnoj kontrakciji mišića. Pijte mineralnu vodu obogaćenu magnezijumom i uzimajte što više tamnozelenog lisnatog povrća.