Ishrana za lenja creva

Ljudi ogroman deo vremena provodi u sedećem i ležećem položaju. Sve to dovelo je do porasta gastrointestinalnih bolesti, pa se povećala i potražnja za medikamentima koji ih otklanjaju, iako se najefikasniji lek najčešće krije u promeni životnih navika.Pravilna ishrana za lenja creva prva je a često i jedina mera koju treba preduzeti za rešavanje ovog problema.
lenja creva ishrana
Pojam lenjih creva podrazumeva funkcionalnu nepravilnost debelog creva, zbog koje se luči preterano zgusnuta stolica u nenormalno dugim intervalima (zatvor). Ovaj problem veoma je čest i predstavlja najčešće oboljenje digestivnog sistema.

Uzroci su mnogobrojni, a pravilna ishrana ima važnu ulogu i u prevenciji i u lečenju lenjih creva.

Lenja creva ishrana:
Da se creva ne bi ulenjila, nešto mora podsticati njihov rad, a to je, naravno – hrana, ali ne bilo koja, već na prvom mestu namirnice koje sadrže nesvarljive sastojke – vlakna. Ove materije, kojima obiluju voće, povrće, žitarice i mahunarke, pokreću muskulaturu creva i podstiču izbacivanje njihovog sadržaja. Ako ih u hrani nema dovoljno, tanko crevo upija svarljive sastojke hrane i u debelo crevo ne dolazi dovoljno ostataka i otpadaka koji bi izazvali njegovo kretanje i pražnjenje, što uzrokuje zatvor i sindrom lenjih creva.

Zato, dan započnite čašom mlake vode, a potom ceđenim voćnim sokom i porcijom sezonskog voća. Doručak treba da sadrži integralne žitarice i pšenične klice, suve smokve, šljive i mlevene semenke lana. Takođe, treba konzumirati probiotski jogurt i mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebija. Sveže povrće obavezan je deo jelovnika, sveže ili kratko obareno na pari (brokoli, kelj, karfiol, prokelj, šargarepa). U lečenju lenjih creva vrlo važnu ulogu ima i količina tečnosti koju konzumiramo tokom dana, te ju je potrebno piti najmanje litar i po vode dnevno, a preporučuje se i redovna fizička aktivnost u vidu šetnje, trčanja, aerobika…