Japanska dijeta

Japanska dijeta ubrzava metabolizam i pomaže da se za samo dve nedelje skine do 8 kilograma,posebno je efikasna kod osoba koje su prešle 35-u godinu.

Da li ste primetili kako je malo vremena potrebno da nabacite višak kilograma, samo zato što ste ponekad dozvolili sebi da uživate u kaloričnoj hrani ili ste zapustili vezbanje? Ali, da biste se rešili istog tog viška, morate dobro da se pomučite i preznojite. Ovo posebno važi za osobe koje su prešle 35. godinu. Da, naš metabolizam se sa godinama usporava i sve nam je teže da održavamo vitak stas… Japanska dijeta će rešiti taj problem. Ona će vam pomoći da ubrzate metabolizm i oslabite čak osam kilograma za samo dve nedelje! Ono što je posebno dobro je to što se, zahvaljujući izboru namirnica, može držati u bilo koje doba godine!

Početak i završetak ovog režima ishrane mora da se obavi postepeno.japanska dijeta1
Šta to znači?
Dan pre nego što započnete dijetu, večerajte lagano!
Na primer, skuvajte 150 g integralnog pirinča i pripremite 100-150 g salate koja se sasatoji od svezih rotkvica, krastavaca, kupusa, paradajza i paprike Od začina koristite samo malo sirćeta, maslinovog ulja i, što je veoma važno, nemojte je soliti!
Isto tako, kada završite sa ovim rezimom ishrane nakon dve nedelje, u naredna dva dana uvedite istu ovu laganu večeru.

Trebalo bi da znate da je ovaj japanski dijetalni plan prilično niskokaloričan. Ali, ako želite vitko telo, morate biti spremni na neka odricanja! Ono što Japansku dijetu izdvaja od ostalih brzih dijeta jeste to što su so, kao i bilo koji drugi slani biljni začini (tipa začin C) strogo zabranjeni! Kao što i možete da očekujete, šećer vam nije dozvoljen, alkohol takođe, ali ni beli hleb ili testenine od belog brašna. Jelovnik je podeljen na tri obroka, a između nema nikakvih užina niti grickanja. U slučaju da osetite glad, moraćete da se zadovoljite nekom vrstom limunade. U litar slabogazirane vode dodajte sok od jednog limuna i pijte u toku celog dana, a posebno kada osetite glad. Inače je neophodno da svakog dana popijete bar litar i po slabogazirane ili prokuvane vode.

Najvažnije pravilo ove dijete jeste da ne smete da je prekršite ni u jednom segmentu! Ne smete da menjate namirnice koje su date u jelovniku onima iz slične grupe. Količina je strogo određena i ne sme se povećavati ni smanjivati.Glavni zadatak ovog režima ishrane jeste da podstakne rad metabolizma i sve namirnice na kojima se bazira su brižljivo odabrane. Za razliku od dijeta koje takođe daju fantastične rezultate za kratko vreme i baziraju se na jednoj namirnici (kao što su na primer dijeta sa bananama, suvim šijivama jajima, itd), jelovnik u Japanskoj dijeti je prilično raznovrstan. Osnovu jelovnika čini voće i povrće (osim banana, smokvi i grožđa), sir, riba i meso. Riba i meso se pripremaju na biljnom ulju – maslinovom, suncokretovom, susamovom ili kukuruznom.Takođe, stručnjaci preporučuju i svakodnevnu laganu šetnju u trajanju od bar pola sata. Fizićka aktivnost utiče na ubrzavanje metabo-lizma.

Užine i grickanja izmedu obroka nisu dozvoljeni u Japanskoj dijeti. Jelovnik je podeljen na tri obroka dnevno, a neki dani se ponavljaju tokom dve nedelje.

Doručak Ova dijeta praktično isključuje doručak.Tokom većine dana ujutru nećete konzumirati ništa osim šoljice crne kafe (ne instant), naravno bez šećera. Kafa je najvažniji sastojak ove dijete, jer sadrži prirodne antioksidante koji štite telo od delovanja slobodnih radikala. Ručak U podne možete da jedete ribu, piletinu ili posno meso sa povrćem. Možete da napravite salatu od svežeg povrća, ili da ga dinstate zajedno sa mesom. Ono što je bitno jeste da porcije u ovoj dijeti nisu uopšte male. Na primer, dozvoljeno vam je da pojedete pola pileta ili celu manju bundevu!
Uveče mozete da jedete voće, kuvana jaja, kefir i tvrdi sir. Meso sa povrćem je dozvoljeno, ali porcija treba da bude manja nego za rućak. Održavajte liniju! Ukoliko ne želite da vratite izgubljene kilograme, veoma je bitno da po završetku dijete postepeno uvodite zabranjene namirnice.Iako ste uz ovaj režim ishrane ubrzali rad metabolizma, taj efekat neće dugo trajati ako odmah počnete sa prejedanjem. Uživajte u svojoj novoj liniji i trudite se da je održite! A ako još uvek niste oslabili koliko želite, da biste ponovili Japansku dijetu morate da sačekate da prođe nekoliko meseci. Ne preporučuje se da je primenjujete češće od dva puta godišnje.

Namirnice koje ne smete da konzumirate tokom ove dijetu su: so jer utiče na zadriavanje tečnosti u organizmu .
Šećer-glavni je uzročnik stvaranja masnih naslaga
Hleb- osim cmog hieba koji je dozvoljen u ovoj sve druge vrsta hleba i proizvoda ,peciva od belog brašna (kao što su testenine) su strogo zabranjene
alkohol- utiče na rad metabolizma i ometa eliminaciju toksina iz organizma.

JAPANSKA DIJETA JELOVNIK

1. i 13. DAN
Doručak: crna kafa
Ručak: 2 tvrdo kuvana jajeta, salata od kuvanog kupusa sa biljnim uljem, čaša soka od paradajza bez soli
Večera: riba sa roštilja ili kuvana

2. i 11.DAN
Doručak: crna kafa, parče crnog hieba
Ručak: riba sa roštilja ili kuvana, salata od povrća ili kupusa sa biljnim uljem
Večera: 200 g kuvane govedine, čaša jogurta

3. i 8. DAN
Doručak: crna kafa, crni dvopek
Ručak: velika pečena tikvica, 2 jabuke 2 tvrdo kuvana jajeta,
Večera: 200 g kuvane govedine, salata od sve-žeg kupusa sa biljnim uljem

4. i 9. DAN
Doručak: crna kafa
Ručak: 1 rovito jaje, 3 velike kuvane šargarepe sa biljnim uljem, 15 g tvrdog sira
Večera: voće

5. i 10. DAN
Doručak: sveža narendana šargarepa začinjena sokom od limuna
Ručak: velika kuvana pečena riba, čaša soka od paradajza bez soli
Večera, voće

6. i 14. DAN
Doručak: crna kafa
Ručak: pola kuvanog pileta, salata od kupusa ili šargarepe.
Večera:Dva kuvana jajeta.

7 i 12 DAN
Doručak: čaj bez šećera
Ručak: 200 grama kuvane govedine.
Večera:Dva kuvana jajeta,voće.

U litar slabogazirane vode dodajte sok od jednog limuna i pijte u toku celog dana, a posebno kada osetite glad.

Japanska dijeta se ne sme sprovoditei duže od 14 dana!