Kako smršati 7 kg za mesec dana ? Dijeta sa pravilnim kombinovanjem namirnica pomaže

Ako budete poštovali pravila, mesečno ćete mršaviti i do sedam kilograma!
Ne morate da probušite kašiku, niti da se zamarate brojanjem kalorija da biste imali vitak stas! Naučite koje se namirnice najbolje slažu i smršajte 7 kilograna za mesec dana!

Sigurno ste odavno čuli da, ako želite da oslabite, nikako ne treba da kombinujete meso i krompir ili daje najbolje da voće jedete ujutru. Na teoriji o ispravnom kombinovanju namirnica i optimalnom vremenu za njihov unos se bazira dijeta američke nutricionistkinje Suzan Somers uz pomoć koje možete smršati 7 kg za mesec dana.

Osnove dijete

Dijeta Suzan Somers se bazira na tri osnovna principa: eliminisanje, razdvajanje i kombinovanje određenih grupa namirnica. Gladovanja nema, takođe ni brojanja kalorija, niti strogo određenih porcija. Naime, Somers tvrdi da ukoliko jedete pravu hranu ispravno kombinovanu, moći ćete dnevno da imate tri do pet konkretna obroka i ne samo da se nećete ugojiti, već ćete i gubiti na težini! Prednost imaju sveže namirnice, njih konzumirajte kad god je to moguće, dok se gotova i prerađena hrana izbacuje.

kako smrsati 7 kg za mesec dana

Eliminisanje

U grupu namirnica koje treba potpuno ili skoro potpuno da izbacite iz jelovnika da bi ste smršali, spadaju šećeri i skrob. Takođe, bilo koja hrana koju naše telo pretvara u šećer treba da bude eliminisana ili znatno redukovana. Ova hrana ima visok glikemijski indeks i njenim izbegavanjem ćete održati stabilnim nivo šećera u krvi, što će vašem telu omogućiti da lakše topi masnoće.

U praksi, to su: prerađeni beli šećer, žuti šećer, belo brašno, pirinač, javorov sirup, šargarepa, banane, avokado, dijeta kombinovanje namirnicakukuruz, krompir, bundeva, cvekla, alkohol… Orašaste plodove, punomasno mleko i jogurt unosite u manjim količinama. Osim posnog mesa, povrća i voća (izuzev onog koje je naznačeno), moći ćete da jedete i hranu koja se obično ne smatra dijetalnom, a u koju spadaju krem sir, puter, jaja, kiselo mleko… Kad poželite da zasladite kafu ili čaj, koristite veštačke zaslađivače, ali umreneo.Žrtva nije velika ako uzmete u obzir da možete smršati 7 kg za mesec dana.

Razdvajanje i kombinovanje

Somers namirnice deli na četiri osnovne grupe – proteini i masti, povrće, ugljeni hidrati i voće, a pravila po kojima se one kombinuju i raspoređuju su sledeća:

Proteini/masti i povrće
Ukoliko obrok sadrži proteine i masti (meso), možete da ga kombinujete isključivo sa povrćem, nikako sa nekom drugom grupom namirnica. Tako na primer, iako je puter u dijeti dozvoljen, on spada u masti tako da ne može da se kombjnuje sa brašnom i voćem – dakle, nema torti, kolača., keksića i sl. ako želite smršati 7 kg za 30 dana.

Ugljeni hidrati i povrće
Isto pravilo važi kao za proteine i masti. Ugljeni hidrati mogu da se kombinuju samo s povrćem. Na primer, ako ste planirali da jedete integralni hleb ili pastu, kombinujte je sa povrćem, ali vodite računa da u pripremi ne koristite maslinovo ulje ili puter.

Voće samostalno
Voće ne kombinujete ni sa jednom drugom grupom namirnica i jede se isključivo na prazan stomak.

Pauza od 3 h
Pauze između obroka koji nisu u istoj grupi namirnica moraju biti najmanje tri sata. Na primer, ako ste za ručak imali meso i povrće, a prijelo vam se nešto što spada u i hidrate, čekate minimum tri sata da se latite tanjira.

Bez preskakanje obroka
Svakog dana je neophodno da imate minimalno tri obroka, a najviše pet. Obroci se ne smeju preskakati, a što se veličine porcija tiče, trudite se da budete umereni.

Dve faze

Dijeta Suzan Somers za skidanje 7 kilograma je podeljena u dve faze:

1.Topljenje kilograma
Početna faza dijete je naravno najrestriktivnija. Osim namirnica koje su zabranjene (šećer i skrob), u ovoj fazi vam nije dozvoljeno ni da jedete one koje se u principu ne preporučuju ili su dozvoljene u manjim količinama, poput orašastih plodova, maslina, soje, alkohola i sl. Na ovom režimu možete da budete koliko želite, odnosno dok ne postignete željenu težinu.Prema planu bi trebalo da smršate oko 7 kg za mesec dana.T

2. Održavanje
Ovoj fazi pristupate kad ste doterali liniju. I dalje se u principu pridržavate pravila, ali povremeno možete da se počastite crnom čokoladom ili popijete čašu vina. Što se kombinovanja namirnica tiče, pravila se ne moraju strogo poštovati, s vremena na vreme možete da spajate ugljene hidrate i masti, na primer pastu da pripremate sa maslinovim uljem ili joj dodate malo sira. Voće povremeno možete da jedete i u popodnevnim časovima, a orašasti plodovi, masline, soja i druga hrana koja ne spada u optimalnu, u drugoj fazi je dozvoljena u umerenim količinama. Cilj ove faze je usvajanje zdravih navika i održavanje vitke linije za ceo život!

Dobra za zdravlje
Dijeta Suzan Somers sa pravilnim kombinovanjem namirnica ima povoljan uticaj na zdravlje. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, kao i drugih oboljenja povezanih sa gojaznošću. A zahvaljujući unosu svežih namirnica, svom telu ćete obezbediti dovoljno neophodnih nutrijenata – vitamina i minerala koji se po pravilu izgube u procesu prerađivanja.

Primer jelovnika za fazu 1:

Doručak: voćna salata po izboru, biljni čaj

Ručak: grilovani losos, zelena salata

Užina: 30 g sira

Večera: šnicla sa sosom od pečuraka, poparen brokoli

Primer jelovnika za fazu 2:

Doručak: poširana jaja sa biljnim začinima, spanaćem i pečurkama, 1 šolja kafe

Ručak: Cezar salata sa grilovanom piletinom

Užina: jagode sa nemasnim jogurtom

Večera: integralna pasta sa pesto sosom, zelena salata Desert, krem brule

loading...
loading...
Loading...