Kako ubrzati menstruaciju prirodnim putem ? 9 najboljih metoda

Kako ubrzati menstruaciju prirodnim putem? Na ovo pitanje odgovoriće ginekolog Dr. Tatjana Stojanov

Ako želite da promenite datum naredne menstruacije, zbog različitih razloga, kao što su: važno putovanje, događaj, projekat ili drugo.Trebalo bi da znate da nije baš lako da se ubrza menstrualni ciklus, ali postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu biti od velike pomoći.

Ispod su navedeni neki od saveta kako ubrzati menstruaciju na prirodan način, bez uzimanja bilo kakvih hemijskih supstanci ili pilula.

Da pređemo na stvar:

Najpouzdanija stvar jesu kontraceptivne pilule koje se uzimaju oralnim putem.Ako ih budete uzimali početak menstruacije će biti bez kašnjenja, uvek kada ga očekujete.Ali ako sada počnete sa njima biće potrebno nekoliko meseci da svoj ciklus dovedete u red.

A da li postoje neke prirodne metode koje mogu pomoći?

Da! O njima saznajte više u nastavku

Kako ubrzati menstruaciju prirodnim putem?

Topla kupka

Topla kupka je jedna od najpopularnijih prirodnih metoda za ubrzavanje menstruacije. Potapanje u toplu vodu povećava temperaturu tela. Toplota opušta trbušne mišiće, a istovremeno podstiče dilataciju i povećava protok krvi iz materice.

Jastučići koji greju i topli paketi

Jastučići koji greju i topla pakovanja deluju kao topla voda – oni proizvode toplotu u telu, što zauzvrat širi krvne sudove, i podstiče protok krvi.

Vitamin C

ubrzanje menstruacije

Veće doze vitamina C mogu uskratiti materici progesteron, što zauzvrat pomaže da se ljušte zidovi materice. Na taj način je dolazak menstruacije ubrzan na prirodan način.

Pijte puno vode dok trošite vitamin C i obratite se lekaru pri uzimanja većih doza bilo koje vrste vitamina.

Telesne vežbe

Fizička aktivnost je još jedan koristan prirodan način da se ubrza menstruacija. To poboljšava cirkulaciju i može da ubrza pojavu menstrualnog krvarenja, dok ublažava menstrualne grčeve i nadutost. Međutim, uverite se da ne preterujete, jer preterano vežbanje može dovesti do toga da vam menstruacija izostane.

Akupunktura i akupresura

Akupunktura i akupresura mogu da stimulišu specifične tačke u vezi sa cirkulacijom i protokom krvi. One mogu da pomognu u jačanju reproduktivnih organa, što čini da oni bolje funkcionišu.

Međutim, ove dve tehnike takođe mogu da potpuno zaustave vaš menstrualni ciklus, i stoga je preporučljivo da razgovarate sa svojim terapeutom i lekarom, pre početka akupresurnih ili akupunkturnih tretmana.

Provodite vreme sa drugim ženama

kako da ubrzam

Poznato je da kada se često družite sa drugim ženama, vi na kraju dobijete menstruaciju otprilike u isto vreme. Ako vaše prijateljice očekuju njihovu menstruaciju pre nego vi, pokušajte da ostanete sa njima koliko dugo je moguće.

Kako izazvati menstruaciju ranije prirodno – saveti za ishranu:

Pre svega, treba smanjiti ili potpuno izbeći, slanu hranu. Višak natrijuma može izazvati zadržavanje tečnosti, što zauzvrat može pogoršati menstrualne simptome, kao što su nadimanje i oticanje.

Jedite hranu koja sadrži velike količine karotena, kao što su: papaja, bundeva, šargarepa, kajsije, breskve, spanać itd. Oni će pomoći da ubrzate datum početka menstruacije.

Pomešajte 1 kašičicu Jaggery praha (tradicionalni sirovi smeđi šećer) sa ½ kašičice kurkume u prahu, i rastvorite ovu smešu u čaši vode. Pijte ovo jednom ili dva puta dnevno, oko 15 dana pre očekivanog datuma menstruacije. Jaggery šećer i kurkuma imaju sposobnost da povećaju telesnu toplotu, pa stoga mogu pomoći da se menstrualni ciklus ubrza na prirodan način.

Jedite dosta crvenog mesa – takođe ima sposobnost da proizvede toplotu u telu, i samim tim može ubrzati menstruaciju.

Izbegavajte stresne situacije

Stres može da utiče na nivo hormona tela i odgoditi menstruaciju, uzrokujući da stigne mnogo kasnije nego što se očekivalo. Dakle, obavezno držite nivo stresa na minimum i praktikujte neke opuštajuće tehnike.

Biljni čajevi za prirodno ubrzavanje menstruacije

caj za ubrzanje menstruacije

Postoje mnoge biljke koje imaju sposobnost da indukuju menstruaciju. Ove biljke se nazivaju ”emenagog” i one deluju tako što podstiču reproduktivni sistem i protok krvi. Međutim, one mogu da utiču na nivo hormona i izazvati mnoge druge neželjene efekte, od blagih do ozbiljnih. Stoga se preporučuje da se konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja bilo koje biljke u ove svrhe.

Najblaže od ovih biljaka, kada je prirodno ubrzanje menstruacije u pitanju, su kamilica, peršun, đumbir, hajdučka trava, hrizantema, ruzmarin, žalfija i list maline. Ostale jače biljke uključuju crni kohoš, bobice kleke, metvicu, angeliku, vratić, asafetidu i druge.

Napomena:

Ako imate potrebe da često menjate vreme između dva ciklusa posavetujte sa svojim lekarom oko ovakakvih tretmana i razgovarajte sa njim o razlogu zašto želite da ubrzate svoj menstrualni ciklus.

loading...
loading...
Loading...