Nega i lepota

Kamilica i čaj od kamilice za kosu

By  | 

Mada nam je većinom prva asocijacija na kamilicu ( lat. Matricaria chamomilla ) čaj koji su naše bake rado pile pred spavanje, pa često terale i nas da to činio, ova biljka ima mnogo širi spektar delovanja. Pored toga što je preporučljivo piti čaj od kamilice pre odlaska na počinak, kako biste imali mirnije snove, kamilica dokazano deluje povoljno i kod mnogih želudačnih i crevnih oboljenja, poput nadimanja, gasova, pa i gastritisa i kolitisa. Uz to, zbog izrazitog antivirusnog, antibakterijskog, te protivupalnog dejstva, kamilicu je preporučljivo unositi što češće u organizam. Najbolje je svakako u formi čaja, ali treba voditi računa i gde je gajena biljka, to jest poželjno je da se za pripremu čaja od kamilice koristi biljka koja je gajena na nezagađenom području. Kada su u pitanju vrećice čaja od kamilice, on se baš i ne preporučuje za korišćenje, jer se najčešće priprema od, da tako kažemo nekvalitetnih biljaka. Zato, kad god je to moguće koristite osušeni cvet kamilice za pripremu čaja i drugih sredstava za lečenje koji sadrže kamilicu. Pored čaja, kamilicu je moguće koristiti i u formi kupki, ali je odlično sredstvo i za inhalaciju. Brojne su masti i kreme čiji je kamilica, jedan od glavnih sastojaka, jer je poznato da mast spravljena od ove lekovite biljke fantastično i vrlo brzo obnavlja i kožu i sluzokožu.

Pored svega navedenog, kamilica je našla primenu i u nezi kose. Poznato je da često ispiranje kose upravo čajem od kamilice dovodi do svetlije, prirodno plave kose, te ona dobija boju žita. Ali, tu postoji jedna vrlo važna stvar: da bi tretman kamilicom,odnosno čajem od kamilice zaista imao efekta neophodno je prvo da vaša prirodna boja kose bude svetlo smeđa ili plava, naravno da ne bude farbana. Uz to, nemojte očekivati čudo preko noći. Uzevši u obzir da je tretman čajem od kamilice apsolutno prirodan, imajte na umu da često može da prođe i nekoliko meseci dok ne dobijete efekat kakav želite.

 

Posvetljivanje kose kamilicom

Da biste zaista posvetlili kosu čajem od kamilice najbolje je da uz redovno ispiranje pripremite šampon i balzam od ove biljke, koji će biti potpuno prirodni.

Dovoljno je da u vaš šampon koji koristite za pranje kose dodate čaj od kamilice, koji ćete isto pripremiti kao i čaj za ispiranje, samo u manjoj količini ( 100 ml voe i 2 kašike cvetova kamilice ). Potom pripremljen čaj od kamilice dodajte vašem šamponu, dobro izmućkajte i njime perite kosu.

Balzam ćete napraviti vrlo jednostavno: 150 gr sušenih svetova kamilice potopite u 150 ml maslinovog ulja, pa ostavite nekoliko nedelja da odstoji na suncu, uz povremeno mućkanje. Najbolje je da balzam sipate u staklenu teglu. Potom procedite i koristite za raščešćavanje kose prilikom svakog pranja.

Čaj od kamilice za posetljivanje kose pripremate, takođe vrlo jednostavno: 2 pune šolje suvih svetova kamilice prelijte sa 4 šolje tople vode, pa stavite da provri. Nakon što provri, smanjite ringlu i ostavite čaj da virucka oko pola sata. Zatim ga sklonite sa šporeta, poklopite šerpu i ostavite da se prohladi, ali ne i potpuno ohladi.
Ovako pripremljen čaj bi trebalo da koristite za ispiranje kose nakon svakog pranja. Takođe, poželjno je da kada god vam to prilika dozvoljava osavite kosu da se suši prirodno, što bi rekle naše bake na suncu.

Ukoliko želite da efekat svetljenja kose čajem od kamilice bude brži, možete koristiti i limun. Ali sa limunom treba biti naročito pažljiv, jer se često događa da isušuje kosu. Zato prvo isprobajte kako deluje na vašu kosu, pa tek onda počnite sa tretmanom. Dovoljno je da rastvorite jednu, najviše dve supene kašike limunovog soka u litar mlake vode. Pa kada završite sa ispiranjem kose čajem od kamilice, nanesite smešu sa limunom, ali samo na krajeve prvo. Nakon toga isperite čitavu kosu limunovim sokom, pa tek onda je raščešljajte. Ukoliko procenite da ovaj tretman prija vašoj kosi, možete koristiti limunov sok prilikom svakog pranja kose, dok ne dostignete željenu nijansu.

Takođe, da biste što pre dobili tu prelepu, prirodnu nijansu pored kamilice za kosu, možete koristiti i čičkovo ulje, koje je odlično sredstvo za svetljenje kose. Naravno, pod uslovom da je vaša kosa suva i da ste ispoštovali sve prethodno navedeno.

loading...
loading...
Loading...

Povezano