Kopriva i čaj od koprive za kosu

Kopriva i čaj od koprive se pre svega preporučuju za negu slabe kose, koja je sklona opadanju, mada postoji i zapanjujući efekat ukoliko se kopriva koristi za kosu koja se isuviše masnoće…

Iako je mališani pamte kao biljku na koju su se sigurno neki put i ožarili, kopriva ( lat. Urtica dioica ) je jedna od najzdravijih biljaka, koje se već vekovima koriste u našoj narodnoj tradiciji. Vrlo je zanimljiv podatak da je u primitivnijoj ljudskoj zajednici upravo kopriva korišćena umesto anestetika, a reumatska oboljenja su se lečila od davnina najčešće koprivom, jer se verovalo da se žarenjem kože poboljšava cirkulacija.

No, vremena su se promenila, pa tako zahvaljujući nauci danas znamo da u koprivi ima puno vitamina i to vitamina : A, C, K, B2 i B5, te kalcijuma, fosfora, magnezijuma, a opšte je poznato da je upravo korpiva odličan borac protiv malokrvnosti i to prvenstveno zato što sadrži visok nivo gvožđa. Pored toga, u koprivi ima i lecitina, tanina, te pantonenske kiseline, belančevina, masti, ali i ugljenih hidrata.

Pored toga što se čaj ili tinktura od ove biljke koristi za čišćenje krvi, anemije, te različitih oboljenja disajnih organa, želuca, ali i čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pokazalo se da ova biljka blagotvorno utiče i na kosu.

Čaj od koprive se najpre preporučuje za negu slabe kose, koja je sklona opadanju, mada postoji i zapanjujući efekat ukoliko se kopriva koristi za kosu koja se isuviše masti.

Kopriva i čaj od koprive protiv opadanja kose

Pre nego što počnete sa pripremom čaja kojim ćete ispirati kosu, imajte na umu da je opadanje kose poželjno lečiti i iznutra, opet čajem od koprive. Razlog za to je što opadanje kose najčešće izaziva niz faktora, na čelu sa stresom, a čaj od koprive ima i dokazano protivupalno dejstvo, te blagotvorno utiče ne samo na nervni sistem, već i na organizam u celosti. Uz to, ukoliko patite od opadanja kose, takozvane alopecije imajte na umu da je gotovo neophodno da preispitate svoje životne navike i promenite ono što vam povećava stres, a poželjno je i da promenite način ishrane, uzevši u obzir da ovo neprijatno oboljenje može da se sanira ukoliko mu pravilno pristupite.
Čaj od koprive protiv opadanja kose se priprema vrlo jednostavno, a najbolje je da koristite svežu koprivu, naravno ukoliko je to moguće.

Jednu punu šaku kopriva, svežih ili osušenih nalijte sa oko 2 litra vode i ostavite da provri. Kada voda provri, poklopite i ostavite čaj da odstoji 15 – ak minuta, a nakon toga ga procedite. Kada se ovako pripremljen čaj od koprive prohladi, koristite ga za jedno ispiranje kose.

Poželjno je da kosu ispirate čajem od koprive svakodnevno i ubrzo ćete se i sami uveriti u pozitivne rezultate.
Takođe, možete koristiti i neki od mnogih šampona koji su spravljeni sa dodatkom ekstrakta koprive.
Ukoliko, pak želite da pripremite najprirodniji šampon koji će pospešiti rast vaše kose, biće vam potrebno : 2 supene kašike osušene koprive, 2 supene kašike osušenih cvetova kamilice, 2 dl vode, 2 jajeta, 6 kafenih kašičica prirodnog jabukovog sirćeta i 5 – 6 kapi ulja od bundeve.

Prvo stavite vodu da proključa, pa u njoj skuvajte čaj od cvetova kamilice i koprive. Nakon što se čaj prohladi, procedite ga, pa pomešajte sa ostalim sastojcima. Ova smesa se može koristiti umesto šampona, a nakon toga je poželjno da kosu isperete čajem od koprive i vrlo brzo ćete biti zadivljeni postignutim rezultatima.

Kopriva i čaj od koprive protiv masne kose

Ukoliko imate problem sa kosom koja se previše masti, pa ste prinuđeni da je perete gotovo svakoga dana, preporučljivo je na prvom mestu da preispitate svoje životne navike i način ishrane. Često se kosa više masti ukoliko je dodirujemo nečistim rukama, a poznato je da hrana koju unosimo u organizam utiče na kvalitet naše kose, uz razne druge faktore.

Nakon što razmislite i shvatite šta povećava masnoću vaše kose, sve ide lakše, jer ćete moći da uklonite uzrok.
A uz sve navedeno, možete koristiti i koprivu i čaj od koprive kako biste pomogli svojoj kosi.

Čaj od koprive koji se koristi za ispiranje kose koja se dosta masti se priprema na sledeći način : dve pune šake sveže koprive usitnite. Najbolje je da je usitnite pomoću tučka ili avana, ukoliko ga imate, a možete i u blenderu da ih sameljete. Potom dodajte 250 ml mlake vode, pa sve zajedno mešajte još neko vreme. Ovako pripremljenom tečnošću ispirajte kosu nakon svakog pranja. Posebno vodite računa da nakon ispiranja kose pripremljenom koprivom ne stavljate ništa drugo na kosu, već da je samo osušite.