Korijander kao lek i začin

Biljka korijander (Coriandrum sativum) se od davnina koristila kao začin (ima podataka da su ga upotrebljavali 5000. godinu pre naše ere). Potiče iz Mediterana i sa Bliskog Istoka, gajili su ga u starom Egiptu, koristili ga stari Grci i Rimljani kao začin, ali i kao konzervans za meso i hleb. Pominje se i u Bibliji – ljudska mana se uporeduje sa zrnom korijandera.
Inače, korijander ime duguje grčkoj reči koriš što znači stenica! Verovatno su ga tako nazvali jer pre nego se osuši miriše na stenice, a posle ima prijatan miris.

SASTAV I LEKOVITO IDEJSTVO

– U nekim delovima Evrope smatra se da seme korijandera pomaže u lečenju dijabetesa. U delovima Indije, tradicionalno se koristi protiv, upala, dok se u SAD odnedavno istražuje kako deluje na snižavanje holesterola.

– Laboratorijska istraživanja potvrdila su da korijander snižava nivo šećera u krvi, loš holesterol i da pospešuje proizvodnju slobodnih radikala u organizmu.
korijander
– Ulja iz lista korijandera (list korijandera je poznat pod imenom cilantro) deluju protiv virusa.

– Isparljiva ula korijandera su bogata fitonutrijentima kao što su karvon, geraniol, limonen, borneol, kamfor, elemol, linalol. Flavonoidi koje sadrži korijander su: kvercitin, kempferol, ramnetin, epigenin. Korijander, takođe sadrži i aktivne sastojke – kofeinske i hlorogenske kiseline.

Korijander je važan izvor hranljivih vlakana, gvozda, mag-nezijuma i mangana.

– List i seme ove biljke sadrži antibakterijski sastojak (dodecenal) koji se na prirodan način bori protiv salmonele, pokazalo je jedno istraživanje iz 2004. godine.

SAVETI PLUS

Kupujte celo seme korijandera umesto mlevenog jer duže zadržava aromu, a najlakše ćete da ga usitnite u avanu.
Seme i korijander u prahu čuvajte u neprozirnoj, dobro zatvorenoj staklenoj teglici, na tamnom, hladnom i suvom mestu. Mleveni korijander možete da koristite 4-6 meseci, a u zrnu do godinu dana. Svež korijander obavezno čuvajte u frižideru.

Listovi korijandera mogu da se koriste do tri dana, a mogu i da se zamrznu (celi ili isitnjeni).Najbolji način da operete listove korijandera je da ih stavite u cediljku, pod mlaz hladne vode i blago ih okrećete.

Napravite ukusan napitak u posudi, na blagoj vatri, pomešajte sojino mleko sa aromom vanile, korijander i cimet.
y^Stavite seme korijandera na trpezu, uz so i biber, i koristite ga uz svaki obrok.

Seme korijandera dodajte čorbama i šupama. Dodajte mleveni korijander u smesu za palačinke ili keks.

RECEPTI

Skuša sa korijanderom

– 1,5 kg skuše
– 5 limuna
– 2 dl maslinovog ulja
– 2 kašičice korijandera
– aleva paprika, biber, so

Očišćenu skušu osušite kuhinjskim papirom, unutrašnjost posolite, pobiberite i stavite pola količine korijandera. U vatrostalnu posudu poredajte na kolutove isečena 3 limuna, poslažite skuše, posolite, pobiberite, sipajte alevu papriku i ostatak korijandera. Na svaku ribu stavite po par kolutova limuna, prelijte maslinovim uljem i ispecite povremeno prelivajući sokom od pečenja.

Sos od korijandera

– 2 kuvane šargarepe
– 10 g korijandera u zrnu
– 1 kašičica korijandera u prahu
– 1 kašičica mlevenog lešnika
– 5 kašika ulja
– 1 kašika soja sosa
Sve sastojke stavite u blender i izmiksujte. Sos servirajte sa heljdinom testeninom, kuvanim žitaricama ili šargarepom.

Etarsko ulje korijandera,otrovno je u većoj dozi i deluje slično moraču, ali je malo slabije. Izaziva jednu vrstu pijanstva i dubok san.