Laneno seme i zdravlje

Ako držite dijetu, u nju biste trebali da ubacite obrok spravljen od semena lana, jer ono obezbeđuje unos osnovnih hranljivih sastojaka. Iako su ispitivanja ove namirnice još uvek u povoju, prvi rezultati pokazuju da povoljno utiče ne samo na mršavljenje, već i na druge stvari vezane za zdravlje, poput smanjivanja rizika od srčanih oboljenja i karcinoma.

Hranljiva vrednost

Jedna kašika lanenog semena sadrži 37 kalorija, 8% dnevnih potreba za vlaknima i vitamina B1, 9% dnevnih potreba za manganom i 7% dnevnih potreba za magnezijumom. Vlakna pomažu u smanjivanju rizika od srčanih bolesti, smanjivanju holesterola, rizika od nekih vrsta raka i sprečavaju zatvor, a takođe su dobra za mršavljenje i smanjivanje nivoa šećera u krvi. Vitamin B1 je važan za pretvaranje hrane koju pojedete u energiju, dok je mangan važan mineral za zdravlje kostiju i brže zarastanje rana. Magnezijum kontroliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Laneno seme sadrži i osnovne omega-3 masne alfa-linoleinske kiseline (ALA) koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, artritisa i upale creva, kako piše u rezultatima istraživanja medicinskog centra na Univerzitetu u Merilendu.

Laneno seme

Potencijal za smanjivanje rizika od karcinoma

Sudeći po članku objavljenom u časopisu „Pregled bezbednosti i istraživanja o hrani“ maja 2010. godine, seme lana sadrži sastojke pod imenom lignani, koji u organizmu ima ulogu sličnu estrogenu i mogu pomoći u smanjivanju rizika od dobijanja karcinoma. Izgleda da ti sastojci sprečavaju širenje kancerogenih ćelija, posebno onih osetljivih na hormone, uključujući one ćelije koje se razvijaju na prostati, dojkama i materici.

Seme lana i zdravo srce

Dnevna doza lanenog semena može sniziti nivo holesterola i do 11% zahvaljujući vlaknima, omega-3 mastima i lignanima koje sadrži. Laneno seme snižava nivo „lošeg“ holesterola, bez uticaja na onaj „dobar“.

Upotreba i neželjena dejstva

Možete pomešati laneno seme sa vodom i koristiti ga kao zamenu za jaja u pecivima, ili ga jesti potopljenog u jogurt, staviti u sendvič, frape ili mešane žitarice. Porazgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite laneno seme u većim količinama. Ako naprasno povećate unos vlakana u organizam, može doći do nekih neželjenih efekata poput dijareje, zatvora, nadimanja ili bolova u stomaku. Nemojte koristiti seme lana ako imate problema sa crevima i zbog toga morate držati dijetu koja podrazumeva nizak nivo vlakana. Seme lana takođe može imati neželjene nuspojave ako ga jedete, a koristite pilule za kontracepciju, lekove za dijabetes, trombozu, Paracetamol ili antibiotike.