Laneno ulje kao lek, za kosu, kožu …

Mnogo se priča o lekovitim svojstvima lanenog ulja ali mnogi ljudi ne znaju tačno čemu ono konkretno služi. Lan je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dijetetskih vlakana i drugih hranljivih materija. Njegove hranljive vrednosti se razlikuju od drugih biljnih ulja, kao što su kanola ili suncokret. Vrlo je važno objasniti zašto je laneno ulje dobar izbor prilikom kupovine biljnih ulja.

Šta je lan, a šta laneno ulje?

Laneno ulje dolazi iz semenki lana. Prema Poloprivrednom Institutu Tomas Džeferson, 40% semena lana se sastoji od ulja. Od toga, 55% ulja se sastoji od omega-3 masnih kiselina.

Lan je jedinstven jer, tradicionalno, njegovo ulje se nije mnogo koristilo. Semenka se koristi cela ili mlevena (u poslasticama od testa). Lan privlači nutricioniste i one koji traže zdraviju ishranu zbog visokog vlaknastog sadržaja koji je takođe bogat kalijumom. Lan se često prska na pahuljice za doručak, salate, a može se naći i u nekim voćnim napicima.

Nakon što je ulje ekstraktovano iz semenki lana, ostaci se koriste za ishranu stoke. Zanimljiva napomena je da se upotreba semenki lana u ishrani pilića povećala prethodnih godina, upravo zbog omega-3 sastojaka.

Značaj Omega-3 kiselina

Broj 3 u „omega-3“ se odnosi na vrste masnih kiselina koje se nalaze u hrani i koje koristi naše telo: alfa-linolenska kiselina, eikosapentaenska kiselina i dokosaheksaenska kiselina. Nakon što se unesu u organizam, telo pretvara prvu kiselinu u poslednje dve, koje su su pogodnije za telesne procese. Omega-3 je važan sastojak svih ćelijskih membrane, zato je bitno da dovoljne količine ovih kiselina budu unošene u organizam za očuvanje zdravlja.

Saznajte više>>> Ovo će se desiti vašem organizmu ako svaki dan uzimate laneno ulje!

Istraživanje sa Harvarda pod nazivom “Uzroci smrti u SAD koji se mogu sprečiti” nam donosi podatak da je nedostatak omega-3 kiselina uzrok alarmantnih 72000-96000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD.

Koristi od lanenog ulja

Prema kanadskom Lanenom Savetu, postoje brojni benefiti zbog kojih su omega-3 kiseline na vrhu poželjnh sastojaka za konzumaciju. Alfa-linolenska kiselina čini 57% ukupnih masnih kiselina u lanu, čineći lan najbogatijim izvorom ove kiseline u severnoameričkoj ishrani. Svaka supena kašika lanenog ulja sadrži 8 grama alfa-linolenske kiseline.

Laneno ulje se smatra veoma korisnim za one koji pate od Kronove bolesti I Kolitisa. Nekoliko studija je pokazalo da je ovo ulje u stanju da smiri sluzokožu upaljenih creva. Još jedna korist leži u visokom procentu prisustva sluzi u lanu koji je efektivan prirodni laksativ.

Laneno ulje pomaže u smanjivanju holesterola, međutim treba napomenuti da ulje lana ne može samo ostvariti pun efekat smanjenja holesterola, već ono mora biti deo sveukupnog načina ishrane.

Rizik od srčanog oboljenja je niži kod osoba koje redovno konzumiraju laneno ulje. Studije su pokazale da osobe koje redovno unose alfa-linolensku kiselinu ređe pate od srčanog udara i visokog krvnog pritiska.

Takođe, osobe koje pate od Sjogrenovog sindroma koji se manifestuje suvim očima, mogu da koriste lanenovo ulje kako bi olakšali simptome.

Laneno ulje:

  • Smanjuje rizik od pojave raka
  • Promoviše zdravu kožu
  • Pospešuje rast kose I noktiju
  • Smanjuje simptome menopause
  • Igra ulogu u sagorevanju telesnih masti

Konzumiranje lanenog ulja

Laneno ulje je dostupno u tečnom obliku kao I u kapsulama. Ovo ulje zahteva specifično pakovanje jer je osetljivo na vrućinu, svetlost I kiseonik. Neki oblici ovog ulja se moraju čuvati u frižideru.

Postoje potencijalne kontraindikacije kada se laneno ulje koristi sa drugim lekovima, jer može usporiti njihovu apsorpciju, ukoliko se uzimaju u istu vreme. Vrlo je korisno da se posavetujete sa doktorom pre nego što počnete da unosite ovaj suplement.

Laneno ulje za kosu

Laneno ulje je bogato masnim kiselinama, vitaminima i mineralima koji dovode do zdrave kose. Redovno nanošenje lanenog ulja na kosu promoviše rast kose i sprečava njeno opadanje. Elimiše takođe i perutanje kože glave. Laneno ulje održava količinu vlage u kosi, čime je čini zdravom i sjajnom.

Praktikujte masažu kose i glave vrućim lanenim uljem ili dodajte dve kašičice vašem kondicioneru.

Laneno ulje za kožu

Zastupnici korišćenja lanenog ulja tvrde da kožne bolesti, poput ekcema, suve kože i čak opekotine od Sunca, mogu biti ublažene ovim prirodnim proizvodom. Zahvaljujući studijama Nacionalni Zdravstveni Institut je skeptičan kada su u pitanju koristi od oralne upotrebe lanenog ulja. Međutim, kada je u pitanju kožna aplikacija ovog ulja istraživanja su pokazala pozitivne rezultate.

Laneno ulje za mršavljenje

Kao i svi ostali orašasti proizvodi i semenke, lan je bogat zdravim i dijetetskim kiselinama, tako da pomaže u smanjivanju apetita čineći vas sitim tokom celog dana. Takođe pomaže u stvaranju mišićne mase koja sagoreva više kalorija od sala. Visokovlaknasti sastav dodaje hranljive vrednosti i nadomešćuje gubitak težine.

Stomačni problemi

Zahvaljujući svojstvima koji sprečavaju upale, laneno ulje može biti korišćeno u lečenju raznih stomačnih upala, uključujući Kronovu bolest i Kolitis. Kronovu bolest izaziva nedostatak omega-3 kiselina koje se nadomeđšćuju konzumiranjem lanenog ulja.

Zdravlje debelog creva

Studije su pokazale da omega-3 kiseline sprečavaju replikaciju kancerogenih ćelija posebno u debelom crevu, što čini laneno ulje pogodnim za prevenciju ove teške bolesti.

Laneno ulje i konstipacija

Istraživanja pozitivnih strana lanenog ulja po zdravlje su pokazala ovo ulje ima obećavajuće rezultate u lečenju zatvora kod odraslih osoba. U studiji koja je trajala 4 nedelje, upotreba lanenog ulja je povećala kretanje stolice kroz trbuh za trećinu.

Laneno ulje u trudnoći

Dobro izbalansirana ishrana tokom trudnoće ne samo da pomaže vašem zdravlju već i utiče na pravilan razvoj bebe. Laneno ulje je bogat izvor masnih kiselina koje trebate i vi i vaša beba. Ipak, konsultujte se sa lekarom pre nego što u ishranu uvrstite ovo ulje tokom trudnoće.

Presuda je pala

Ne postoje razlozi zašto ne biste u vašu ishranu uvrstili ovo sjajno ulje, ali ipak se posavetujte sa nutricionistom ili lekarom pre nego što započnete konzumaciju lanenog ulja.

loading...
loading...
Loading...