Crni kim semenke – ulje – Nigella sativa

Navodno je prorok Muhamed rekao da semenke crnog kima mogu sve izlečiti osim smrti. Iako je ovde lestvica previsoko postavljena, crni kim (Nigelia sativa) ipak ima zavidna lekovita svojstva koja ga čine jednim od najmoćnijih medicinskih biljaka poznatih čoveku.

Crni kim je član familije maslačaka i njegove semenke su crne, tanke i srpastog oblika. Koriste se već vekovima na Bliskom Istoku, Mediteranu i Indiji. Danas, seme crnog kima se koristi kao začin u različitim kuhinjama širom sveta zahvaljujuči njegovom jedinstvenom ukusu. Pored ovih kulinarskih upotreba, crni kim ima takođe značajna lekovita svojstva koja ga čine vrlo traženom medicinskom biljkom.

Semenke crnog kima sadrže preko 100 hemijskih sastojaka, uključujući i one koje nisu još uvek identifikovane. Pored svog glavnog aktivnog sastojka, crystalline nigellone, crni kim sadrži itimokvinon, beta sitosterol, miristicin, palmitinskukiselinu, palmitoleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, linolensku kiselinu, arahidonsku kiselinu, protein, vitamin B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.

Semenk ecrnog kima imaju posebno dugu istoriju upotrebe u Egiptu. Kada su arheolozi pronašli i ispitali Tutankamonovu grobnocu, našli su ostatke ulja crnog kima, što sugeriše da se verovalo da je onopotrebno u zagrobnom životu.

Lekari egipatskih faraona su često koristili semenke crnog kima nakon ekstravagantnih gozbi, kako bi lečili uznemirene stomake. Takođe,su ih koristili da bi lečili glavobolje, zubobolje, prehlade i upale. Nefertiti, poznata po svojoj očaravajućoj lepoti, je koristila ulje crnog kima, verovatno zbog njegovog svojstva da jača kosu i pojača presijavanje noktiju.

Stotine studija je pokazalo da crni  kim sadrži  sastojke u semenkama koji pomažu borbu protiv bolesti tako što pospešuj uproizvodnju koštane srži, interferona i imunih ćelija.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da semenke crnog kima mogu da koriste osobama sa autoimunim bolestima i mogu biti korisne u borbi protiv raka. Jedna nedavna studija o ulju crnog kima je pokazala da je ono efektivno protiv raka pankreasa, jednog od najtežih i najsmrtonosnijih oblik araka.

Crni kim je jedna od svega nekoliko biljaka koje su pokazale efektivnost takve vrste (pored uljaoleandra).

Jedno od najpopularnijih svojstava  i upotreba crnog kima jeste vezano za lečenje respiratornog sistema, uključujući pozitivna dejstva u lečenju astme, bronhitisa, prehlade i reumatizma. Semenke crnog kima povećavaju telesni tonus, povećavaju protok mleka kod majki koje doje, regulišu menstrualni ciklus kod žena.

Takođe, ove semenke su u stanju da umire nervni sistem, ublažuju trbušni bol, stimulišu proizvodnju urina, pomažu u lečenju kašlja, poboljšavaju varenje i snižavaju krvn ipritisak.

One su veoma efektivne u lečenju čireva i tumora na oku, u stomaku i jetri, verovatno zbog beta-sitosterolakoji je važan sastojak ove biljke.

Crni kim takođe:

– Pomaže u oporavku od umora i malodušnosti, tj. podiže energiju.
– Koristan je u lečenju kožnih oboljenja, uključujući razne alergije, ekceme, akne, psorijazu i upale.
– Crni kim uništava parazite u telu.
– Umiruje nadimanje, dijareju, hemoroide, dizenteriju.

 

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima se dobija stiskanjem semenki biljke Nigella Sativa, poznatije kao crni kim. Hranljivo ulje ove biljke se koristi stotinama godina na Bliskom Istoku i južnoj Aziji kao prirodni lek protiv raznih oboljenja.

Koristi od ulja crnog kima

Istraživanja su pokazala da je ulje crnog kima snažan antioksidans, da ima antibakterijska svojstva, kao i da je dobar lek protiv upala. Takođe, poznata su njegova lekovita svojstva u slučajevima raznih infekcija, blagorodnost u jačanju imuniteta, kao i posebnu efektivnosti u slučajevima:

Glavobolja
Zubobolja
Zapušenja nosnih kanala
Prehlada i kijavica
Problema sa varenjem
Kožnih problema i problema sa kosom
Alergija
Dijabetesa

Ulje crnog kima se pokazalo efektivnim u promovisanju menstruacije i pri proizvodnji mleka kod dojilja. Za većinu oboljenja preporučena dnevna doza je jedna čajna kašika. Ulje se može mešati sa toplim i hladnim napicima ili može biti preliv za hranu. Može se naneti na grudi prilikom problema sa disanjem.

Upotreba ulja crnog kima

Alergije

Ulje crnog kima je antihistamin koji pomaže u neutralisanju simptoma alergija (vodnjikave oči, kijanje). Prosto uzmite po pola kašičice ulja dva puta dnevno kada se pojave simptomi alergija.

Prehlada i groznica

Ulje crnog kima smanjuje temperaturu kroz pojačano znojenje tela, što pomaže organizmu da se ohladi i zbaci toksine. Uzmite jednu čajnu kašiku ulja jednom dnevno kada dođe do gripa ili temperature. Pobrinite se da unosite dosta tečnosti u ovim situacijama.

Čirevi

Istraživanja su pokazala da antigljivična svojstva ulja crnog kima, kao i njegova aktivna komponenta, Timokvinon, jačaju imunitet i leče mnoge kožne upale, uključujući i čireve. Uzmite po pola kašičice ulja dva puta dnevno, a možete ga i mešati sa toplim i hladnim napicima.

Kašalj i astma

Antibakterijska svojstva ulja crnog kima pomažu u lečenju simptoma akutne astme i kašlja tako što smiruju bronhijalne mišiće. Za astmu, pomešajte kašičicu ulja sa klučalom vodom i inhalirajte paru dva puta dnevno. Za suv kašalj, pomešajte kašičicu ulja sa čajem od đumbira i pijte napitak dva puta dnevno. Za ostale tipove kašlja, masirajte uljem središnji deo grudi.

Dijareja

Ulje crnog kima je takođe prirodan lek za dijareju.

Visok krvni pritisak

Aktivni sastojci ulja crnog kima su se pokazali efektivnim u smanjenju viskog krvnog pritiska.

Nesanica

Istraživanja su pokazala da ovo ulje može uspešno da eliminiše poremećaje spavanja. Prpsto pomešajte kašičicu ulja sa toplim napitkom sat pre spavanja.

Mišićni grčevi

Ulje crnog kima sadrži jake antispazmoidne sastojke, zbog čega je efektivno u prevenciji i olakšanju prilikom grčeva. Masirajte uljem od crnog kima grčem zahvaćeni deo tela, ujutru i pre odlaska na spavanje. Možete takođe i dodati jednu kašičicu ulja u čaj od kamilice i popiti pre spavanja.

Mučnina i stomačni problemi

Studije pokazuju da ulje crnog kima predstavlja savršen lek za stomačna oboljenja stimulisanjem varenja i ispuštanja gasova. Za lečenje mučnine i stomačnih oboljenja, pomešajte pola kašičice ulja sa pola kašičice sok od đumbira i pijte napitak dva puta dnevno.

Zubobolje

Ulje crnog kima ima antibakterijska svojstva, kao i svojstva koja leče upale, što ga čini sjajnim u smirivanju zubobolja.

Koje su kontraindikacije ulja?

Ne postoje kontraindikacije ukoliko se ulje crno kima uzima u umerenim količinama. Ipak, nije preporučljivo konzumirati ulje tokom trudnoće.

Koristi ulja crnog kima za kosu

Predstavljamo vam koga jepriroda blagoslovila svojstvima koji deluju blagorodno po rast kose i sprečavanje gubitka kose. Ovo sigurno rešenje problema sa kosom omogućava joj neophodnu vlažnost i svakodnevnu negu.
1. Crni kim je među Indijcima poznat kao kalonji i koristi se kao začin od davnina.
2. Ulje crnog kima ima važnu ulogu u stimulaciji rasta kose ječajuću folikule što rezultira jakim korenom kose.

Koristi koje crni kim ima za vašu kožu

Podmladite teksturu kože ovom biljkom bogatom esencijalnim masnim kiselinama, poput linolenske, koje telo ne proizvodi. Upotrebom crnog kima u današnjim zagađenim svakodnevnicama vam pomaže da kožu održavate mladom i sjajnom.
Nastavljamo sa metodama koje mogu unaprediti zdravlje vaše kože
3. Možete napravit pastu od meda i semenki crnog kima, koja se nanosi na lice i stoji oko pola sata. Vaša koža će imati podmlađeni izgled nakon ispiranja.
4. Ukoliko imate problema sa aknama, napravite pastu koja sadrži semenke crnog kima i jabukovo sirće. Nanesite je na ugroženo područje i ostavite neko vreme na licu. Ponavljajte redovno ovaj postupak.
5. Za one koji pate od problema suve kože, rešenje može biti pasta koja se dobija mešanjem praha čurekote, ulja crnog kima i susamovog ulja. Koristite ovu smesu nedelju dana i videćete napredak na vašoj koži.
Kontraindikacije kod crnog kima

Ukoliko se semenke crnog kima koriste u ishrani u malim količinama, nemate razloga za zabrinutost. Ukolko se ulje i ekrstrakt crnog kima koriste kratkoročno, oni su bezbedni po vaše zdravlje. Ne postoji dovoljno informacija u slučaju konzumacije većih količina u medicinske svrhe. Crni kim može prouzrokovati osipe i alergije kada se nanosi na kožu.

Mere predostrožnosti

Trudnoća i dojenje: Semenke crnog kima su bezbedne tokom trudnoće ako se koriste u hrani u umerenim količinama. Međutim, konzumacija u većim količinama u medicinske svrhe nije bezbedna. Crni kim može usporiti ili sprečiti kontrakcije materice.
Ne postoji dovoljno informacija o bezbednosti korišćenja crnog kima tokom dojenja. Ostanite na sigurnoj strani i izbegavajte upotrebu.
Deca: Ulje crnog kima je sigurno po decu ukoliko se uzima oralno, kratkoročno i u preporučenim količinama.
Krvarenje: Crni kim može da uspori zgrušavanje krvi i poveća rizik od krvarenja. Teoretski. Crni kim može da pogorša neke poremećaje krvarenja.
Dijabetes: Ova biljka može da smanji nivo šećera u krvi kod nekih ljudi. Pratite nivoe šećera u krvi pažljivo ukoliko imate dijabetes i konzumirate crni kim.

Nizak krvni pritisak: Crni kim snižava krvni pritisak. Teorijski, njegovo konzumiranje može dovesti do preniskog krvno pritiska kod ljudi koji imau ovaj problem.

Doziranje

Preporučena doza crnog kima zavisi od nekoliko faktora, kao što su uzrast, zdravlje i tako dalje. Ne postoji dovoljno naučnih podataka koji određuju tačno doziranje crnog kima. Imajte na um da prirodni preparati nisu uvek bezbedni i da doziranje može biti važno. Pratite upustva na etiketama proizvoda i konsultujte vašeg lekara i farmaceuta pre upotrebe.

loading...
loading...
Loading...