Lekovi za snižavanje povišene telesne temperature

Ukoliko temperaturu ne prate nikakvi drugi poremećaji (kada će biti potreban lekarski pregled), može se pribeći domaćim lekovima na bazi lekovitih biljki ili antitermika.

ANTITERMICI
Antitermici iz apoteke su od koristi kada ostali mehanizmi propadnu a visoka temperatura ne jenjava. Nije reč o tome da se po pravilu izbegavaju sintetički lekovi koliko god smo naturisti, jer se mora priznati da su korisni. Međutim, ne treba mešati upotrebu sa zloupotrebom. Dakle, prihvatiti antitermičke lekove ne znači da moraju da se uzimaju svaki put kada se ima temperatura. Iako mnogi pedijatri preporučuju skoro sistematsku upotrebu, treba da smo svesni da nose u sebi rizik. Na primer, pre nekoliko godina upotreba aspirina se povezala sa jednim retkim neurološkim i komplikovanim problemom, takozvanim Rejevim sindromom. Zbog toga se prešlo sa sistematizovane upotrebe aspirina na korišćenje paracetamola (kojeg takode nazivaju i acetaminofenol). Ipak, treba voditi računa da prekomerna doza ovog proizvoda takođe može biti štetna za zdravlje jer može da izazove promene u jetri. Dakle, antitermici bi trebalo da se upotrebljavaju protiv visoke temperature (preko 39°C).
lekovi protiv povisene temperature

PET LEKOVITIH BILJAKA ZA LEČENJE TEMPERATURE

Žutika
Žutika sadrži materiju berberin, za koju je u laboratorijama dokazano da njena svojstva utiču na snižavanje temperature i da su pet puta veća od aspirina, mada su količine berberine koja se unosi s čajem mnogo manje od količine koju sadrži aspirin.Osim toga, žutika je istovremeno i sredstvo za čišćenje jetre, laksativ i stimuliše lučenje žučne kese.

Šipak (Rosa canina)
Biljka je izuzetnog ukusa, bogata vitaminom C (koji se ipak gubi kada biljku kuvamo). Koristimo plodove šipka za čaj koji se obično pije nakon kratkog kuvanja da bi se bolje sačuvala njegova svojstva.

Đumbir (Zingiber officinale)
Đumbir je savršeno sredstvo za izazivanje znojenja, iako ima ukus koji deci ne prija. S obzirom na lekovita svojstva, njegov koren obilato koriste Kinezi, ali njegov oštar i istovremeno ljut ukus čine ga manje privlačnim za zapadnjake. Pomaže varenje, smiruje kašalj, uklanja mučninu tokom trudnoće…

Hajdučka trava (Achillea millefolium)
Hajdučka trava je odlično sredstvo za znojenje; vrsta veoma korisnog leka za lečenje groznice, s obzirom da znoj prouzrokuje izbacivanje toplote i ukazuje da telo rešava temperaturni proces. Takodje je vrlo delotvorna u slučaju kožnih erupcija, hemoroida, prehlada i za sprečavanje krvnih ugrušaka.

Zova (Sambucus nigra)
Zova je još jedno izuzetno dobro sredstvo za znojenje. Najkorisniji deo su, bez sumnje, cvetovi, čiji oblik podseća na cvetove hajdučke trave.
Zova je dobra za kašalj, zubobolju, ospice, astmu, glavobolju i laringitis.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *