Povišena telesna temperatura lečenje

Stav koji će zauzeti lekar naturista biće poput Hipokratovog, od pre više od dva milenijuma, a to je stav nade. To znači da prvenstveno treba čekati i ne preduzimati ništa posebno, što je zaista teško kada pred sobom imamo očajnu majku ili nestrpljivog oca.

Međutim, moramo da imamo na umu da je telo uglavnom mudrije od lekara i da, izuzev brojnih izuzetaka, ume da se samo izleči bez potrebe da se vrši spoljašnja intervencija. Čak i u tim slučajevima, postoje neke osnovne mere koje mogu da olakšaju proces povišene temperature, i da pomognu da prestane da raste i prođe što je moguće pre.
povisena telesna temperatura lecenje
UTOPLJAVANJE
Najbolje je dobro se utopliti: izbeći hladnoću, kako spoljašnje temperature tako i hladnih ili smrznutih napitaka. Međutim, nije dobro ni preterano utopljavanje; telo mora da odredi koliko mu je toplote potrebno. Prilikom drhtavice treba se više utopliti, ali kada počne znojenje, bolje je otkriti se malo.
Kao što smo već rekli, znojenje je znak da nam utopljavanje više nije potrebno.

ISHRANA OSOBA SA TEMPERATUROM
Gubitak apetita je skoro uvek prisutan kod temperaturnih procesa. Naročito je izražen zbog prisustva ranije pomenutog interleukina u krvi. Treba znati da je gubitak apetita normalan proces i da ćemo, ako na silu hranimo osobu koja ima temperaturu, pre izazvati komplikacije nego joj pomoći.
Kod temperature se primetno smanjuje lučenje želudačne kiseline i rad želuca, što izaziva nedostatak apetita. Gladovanje izgleda sprečava preterano podizanje temperature. Greška je davati koncentrisanu hranu osobama sa temperaturom, kao što je na primer osvežavajuće piće od breskve ili nekog drugog voća (setite se da je nektar konzervisan sok sa velikom količinom dodatog šećera). Najpodesnije su kuvane, sirove ili blanširane namirnice, vrlo malo začinjene i sa malo masnoće; isto tako odgovaraju tečne namirnice poput razblaženog voćnog soka ili supe od povrća.
Pacijent sa temperaturom obično je veoma žedan i dobro je davati mu potrebnu vodu (koja, pored toga što umiruje žeđ, potpomaže čišćenje organizma i olakšava izbacivanje otrova). Još je bolji od vode takozvani serum, odnosno obična limunada sa sledećim dodacima: litar vode, sok od limuna, kašičica integralnog šećera i navrh noža soli i sode bikarbone (so i soda bikarbona se ukidaju kod osoba kojima je propisana dijeta bez soli).

HIDROTERAPIJA
Jedna stara poslovica kaže da je najbolji način kontrole temperature hladna glava. Zapravo, hladnu glavu ne samo da treba da ima bolesnik sa temperaturom, nego i osoba koja ga neguje. Nestrpljenje, uzbuđenost i očaj su loši saveznici u slučaju temperature, narocito kada je reč o deci. Hidroterapijski tretmani će se ukinuti ako izazivaju snažnu drhtavicu, jer je to znak da treba da sačekamo trenutak ili da ih primenjujemo u blažoj formi.

Piće
Piti prirodnu ili malo rashlađenu vodu veoma je korisno za blago snižavanje temperature i sprečavanje dehidracije.
Trljanje
Da bismo smanjili temperaturu, korisno je bolesnika trljati sunđerom natopljenim u mlakoj vodi ili staviti hladne obloge na glavu, stražnji deo vrata i ramena ukoliko je temperatura povišena. Kod slabih pacijenata, korisno je da stavimo oblogu u predelu grudi koja u sebi ima malo leda. Količina mora biti prilagodena (od 250 ml do 800 ml, u zavisnosti od starosti deteta). Sa ovim načinom lečenja ne treba preterivati; može se primeniti do dva puta dnevno.

ODMARANJE
Odmaranje u krevetu je, bez ikakve sumnje, najbolji lek koji čovek može da primeni kada ima temperaturu. Naravno, i telo samo traži odmor jer se osećamo loše i umorno. Problem se javlja kada ne osluškujemo upozorenja svog tela misleći da su posao, obaveze, dogovori ili bilo koja druga stvar, važniji od zdravlja.