Povišena temperatura-komplikacije

U nekim slučajevima, stanja povišene temperature dolaze zajedno sa poremećajima koji dodatno pogoršavaju krizu. Treba znati otkriti ih kako bismo izbegli ozbitjne komplikacije.

ACETON (ACETONEMIJA)
Aceton je posledica nedovoljno zrele jetre (ali ne znači da je reč o hepatitisu) i javlja se kod male dece sa temperaturom. Tegobe uključuju bol u trbuhu, povraćanje i naročito glavobolju. Lečenje se sastoji, samo kada su simptomi ozbiljni, u davanju
malo voćnog soka zaslađenog medom, jer povećanje glukoze u krvi smanjuje sposobnost organizma da proizvodi aceton. Ne treba preterivati sa slatkim i nikako ne preporučujemo (kao što to rade mnogi pedijatri) davanje koka-kole kao antidot acetonu.

TEMPERATURNI GRČEVI

Nema sumnje da su temperaturni grčevi problem od kojeg se svi najviše plaše prilikom povišene temperature. Od njih se plaše i roditelji (deluju uznemiravajuće) i pedijatri (jer ih povezuju sa mozgom).Medjutim, ne treba preterivati sa uzbunom, jer kad dete ima visoku temperaturu (iznad 39°C), normalno je da se uznemiri, da loše spava, pa čak i da bunca. Ovi neznatni sumnjivi znaci treba da nas upozore da budemo spremni na mogućnost grčeva.
Grčevi se uvek javljaju pri temperaturi koja obično prelazi 39,5°C. Zbog toga se najbolja prevencija sastoji u održavanju temperature ispod granica koje se smatraju prihvatljivim (ne sme da prede 39 ili 39,5°C). Polovina dece je temperaturne grčeve dobila prvi put pre navršene prve godine, što je od životne važnosti za preduzimanje mera opreza da se to više ne dogodi.
S druge strane, ne pate sva deca od temperaturne groznice. Smatra se da dete koje ju je preležalo ima veću mogućnost da je opet dobije.
povisena temperatura komplikacije
BUNCANJA I TEGOBE
Često se događaju za vreme povišene temperature, naročito kod dece i starih osoba.
Ukoliko se često javljaju, ili u snažnom obliku, mogu da izazovu temperaturne grčeve naročito pri velikom porastu temperature.

DEHIDRIRANJE
Mada su retki primeri dehidracije, često se dešava da osoba sa povišenom temperaturom ima blage simptome dehidracije, naročito kod temperature preko 39,5°C.
Ukoliko groznicu prate povraćanje i proliv, veća je mogućnost da dođe do dehidracije. U tom slučaju, važno je da osoba sa temperaturom pije vode koliko god želi, ili, još bolje, da pije sok (limunadu).

HERPES ILI TEMPERATURA

Reč je o malim ozledama, u obliku zrnca, koje se obično javljaju na rubu usana nakon povišene temperature. Prouzrokovane su virusnim infekcijama i upozoravaju nas na smanjenu telesnu otpornost.
Postoje osobe koje su im sklone, kod kojih nijedno preventivno lečenje nema uspeha.
Da bi se ublažile (mada to često nije ni potrebno), mogu se namazati uljem od kantariona ili sokom od aloe vera.

loading...
Loading...
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *