dijete

Limunada dijeta

By  | 

Limunada dijeta, poznata kao „master cleanse“ je „tečna“ dijeta bazirana na relativno malo namirnica i izmislio ju je Stenli Burougs četrdesetih godina 20. veka, a poslednjih godina ju je ponovo popularizovao Piter Glikman u svojoj knjizi „Izgubite kilograme, postanite energičniji i srećniji za samo 10 dana“.

Zagovornici limunada dijete tvrde da eliminiše toksine i suvišne materije koje su se zadržale u telu. Treba naglasiti da je „vrhunsko čišćenje“ samo brzo, ali ne i dijeta niti potpun izvor svih potrebnih makronutrijenata. Stoga bi ovo trebalo posmatrati kao neku vrstu posta. Oni koji su isprobali limunada dijetu, tvrde da su se osećali energičnije, da su im se umanjili simptomi nekih bolesti, kao i da su smršali.

limunada dijeta

Vodič kroz dijetu sa limunadom

Tokom ovog posta konzumirate i radite sledeće stvari:

– Sok od svežeg limuna ili limete sa javorovim sirupom i kajen paprikom, razmućeno u vodi, piti do 12 čaša dnevno

– Biljni čaj sa laksativnim dejstvom dva puta dnevno, ujutru i uveče

– „Unutrašnje“ pročišćavanje solju

– Ne jede se nikakva hrana

– Ovaj režim možete držati 10 dana ili i duže, u zavisnosti od zdravlja i kondicije

Nemojte prekidati sa pijenjem lekova ukoliko ih pijete bez konsultacija sa lekarom! Nijedna vrsta posta nije preporučljiva bez prvobitnog razgovora sa lekarom.

Master cleanse ili vrhunsko čišćenje je kod nas takođe poznato i kao dijeta sa javorovim sirupom, dijeta sa limunadom, detoksikacija limunom i sl. Postalo je neverovatno popularno nakon što je poznata pevačica Bijonse objavila da je za 10 dana smršala 9 kilograma tako što je držala ovu dijetu pod nadzorom nutricioniste.

Saznaj više Dijeta sa javorovim sirupom

Naomi Kempbel drži limunada dijetu tri puta godišnje kako bi održala svoju fantastičnu figuru. Robin Kuivers, saradnik Hauarda Sterna u njegovom radio-šou, izgubio je 33 kilograma zahvaljujući ovoj dijeti. Glumac Džared Leto je koristio ovu dijetu kako bi skinuo 32 kilograma, koliko je morao da se ugoji za jednu ulogu.

’Izumitelj’ ove dijete sa limunadom, Stenli Burougs, je 1975. godine objavio i knjigu pod imenom „Vrhunsko čišćenje za osobe sa specijalnim potrebama i problemima“ i ova knjiga se još uvek može kupiti, i tehnike opisane u njoj se mogu prilagoditi svakome. Nasuprot raširenom verovanju, ovo nije dijeta za mršavljenje, već je osmišljena kako bi se telo očistilo od toksina. Ipak, autor u svojoj knjizi takođe potvrđuje da ovo jeste „restriktivna dijeta“.
Opisujemo „pregled“ i instrukcije vezane za ovu dijetu, a navodimo i citate iz knjige „Vrhunsko čišćenje za osobe sa specijalnim potrebama i problemima“.

Svrha dijete sa limunadom

– Eliminacija toksina i suvišnih materija koje su se zadržale u organizmu

– Pročišćavanje bubrega i digestivnog trakta

– Pročišćavanje svih žlezda i ćelija u organizmu

– Eliminacija sveg „balasta“ i suvišnih otpadnih materija koji su se zadržali među zglobovima i u mišićima

– Olakšavanje pritiska i iritacije nerava, arterija i krvnih sudova

– Poboljšavanje cirkulacije

– Podmađivanje i postizanje veće elastičnosti kože, bez obzira na godine

Kada držati ovu limunada dijetu?

– Kada se pojavi neka bolest – važi za sve akutne i hronične bolesti

– Kada je neophodno pročišćavanje i „odmor“ probavnog trakta

– Kada prekomerna težina počne da stvara problema

– Kada je potrebna bolja regeneracija i učvršćivanje telesnih tkiva

Koliko često treba držati ovu dijetu?

Limunada dijetu treba držati najmanje 10 dana ili više – najviše do 40, mada se u nekim ozbiljnjiim slučajevima može držati i duže. Tokom ovog perioda, ono što konzumirate Vam obezbeđuje sve potrebne hranljive sastojke. Ovo čišćenje tri do četiri puta godičnje će učiniti čuda kada su u pitanju Vaše zdravlje i izgled. Ova dijeta se može držati i češće u slučaju nekih bolesti.

Kako napraviti limunadu?

– 2 kašike limunovog soka (u proseku, sok od polovine limuna)
– 2 kašike čistog javorovog sirupa (ne zašećerenog i sa aditivima)
– 1/10 kafene kašičice kajenske crvene paprike (ili više, po ukusu)
– Voda, srednje topla (pročišćenja ili sveža, iz česme)

Citati iz knjige: „Izmešajte sok, javorov situp i papriku u većoj čaši vode, oko 300 ml i napunite je mlakom/srednje vrućom vodom. Možete koristiti i hladnu vodu ukoliko želite. Uvek koristite svež limun ili limetu, nikako sok koji je bio smrznut, pa odmrznut. Ukoliko je moguće, koristite organski uzgajano voće. Javorov sirup je izbalansirana forma „dobrih“ i „loših“ šećera i mora se koristiti, zamene ne dolaze u obzir“.
Autor savetuje da se koristi tamniji sirup, jer navodno sadrži više minarala. Dalje navodi: „Javorov sirup je veoma bogat vitaminima i mineralima. Sadržaj i količina minerala i vitamina će varirati u zavisnosti od toga koju vrstu sirupa koristite. U prosečnom javorovom sirupu nalaze se: natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, sumpor i silikon, a od vitamina A, B1, B2, B5, B6 i vitamin C“.

Koliko limunade piti tokom dijete?

Preporučljivo je piti 6-12 čaša ovog napitka tokom dana. Kad god osetite glad, uzmite čašu limunade. Za gojazne ljude je preporučljivo da u mešavinu stave manje, a za one koji žele da dobiju na težini, više javorovog sirupa. U svakom slučaju, nije preporučljivo da menjate količinu limunovog soka u ovoj mešavini.

Saznaj više>>> Dijeta sa limunadom

Laksativni čajevi
Tokom dana biste trebali da osetite najmanje dva ili tri pokreta creva (naravno, i više je takođe dobro). Inače „otpad“ ostaje u organizmu, što može dovesti do zamora i sličnih problema. Ako ne osećate pokrete creva, trebalo bi da pijete neki biljni čaj sa laksativnim dejstvom uveče pred spavanje i ujutru čim se probudite.

„Unutrašnje“ čišćenje solju
Deo vrhunskog čišćenja jeste „unutrašnje čišćenje solju“. Preporučljivo je da redovno radite ovo umesto klistiranja.
Uputstvo: u oko litar mlake vode dodajte dve ravne kafene kašičice nejodirane morske soli. Ne koristite običnu, jodiranu so jer neće imati efekta. Popijte ovo ujutru na prazan stomak, čim se probudite. So i voda će se tako sjediniti i brzo i temeljno očistiti ceo probavni trakt u roku od oko sat vremena. Nekoliko puta tokom toga biste trebali da imate stolicu. Slana voda ima sličan specifičan uticaj kao krv, odnosno bubezi ne mogu da zadrže toliko vode, a krv ne može da apsorbuje toliko soli. Ovo pijte koliko god je puta potrebno kako biste potpuno očistili diprobavni trakt.

Ukoliko ovo ne dovede do željenih efekata nakon prve upotrebe, dodajte više soli ili sipajte manje dok ne vidite koja je „prava mera“ ili popijte više vode, sa ili bez soli.

Kako ispravno sprovoditi dijetu sa limunadom

Pripremite se i fizički i psihički pre nego što započnete sa ovom vrstom detoksikacije. Obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom. Nabavite sve neophodne namirnice. Poželjno je da imate podršku prijatelja i članova porodice tokom ovog procesa.

– Prve večeri: počinjete sa detoksikacijom tako što pijete laksativni čaj
– Prvo jutro (dan) detoksikacije: popijte slanu vodu, ili, ukoliko niste u mogućnosti, laksativni čaj
– Tokom dana pijete limunadu
– Nakon dijete – ne prejedajte se, nemojte odmah početi da jedete i nemojte jesti previše često

Postoje četiri varijacije limunada dijete za detoksikaciju.

1. Potpuno pročišćavanje
Ovo je originalna verzija ove dijete, kako ju je autor prvobitno zamislio. Ipak, za one koji ranije nisu postili, preporučljivo je držati ovu dijetu nešto kraće, 5-7 dana

2. „Nepotpuno“ pročišćavanje
Ova verzija dijete podrazumeva zamenu doručka i/ili večere sa 2-3 čaše ovog napitka. Ručak bi trebao da se sastoji od zdravih namirnica i izbegavajte slatkiše, industrijsku hranu, crveno meso, prženu hranu, beli hleb, rafinisano brašno, mlečne proizvode, kafu i alkohol. Ove namirnice opterećuju sistem za varenje, a nemaju gotovo nikakvu hranljivu vrednost. Ovakav način pročišćavanja funkcioniše po principu „produženog“ posta koji se prirodno dešava dok spavamo, tako što organizam ima više vremena da se pročisti. Ipak, ova varijanta dijete zahteva više vremena kako bi se postigao željeni efekat i trebao bi je držati bar 2-4 nedelje. Ovakav režim može biti i „uvod“ u potpuni režim pročišćavanja ili nastavak nakon već održanog posta.

3. Pročišćavanje „jednom nedeljno“
Ovo podrazumeva potpuno gladovanje tokom jednog dana u nedelji i pijenje isključivo ovog napitka, što organizmu daje šansu da se „odmori i pročisti bar jedan dan“.

4. „Master plan“
Ovo je kombinacija „potpunog“ čišćenja dva puta godišnje i „čišćenja jednom nedeljno“. Ovako postižete maksimalne rezultate kad je u pitanju detoksikacija i čišćenje organizma od nakupljenih štetnih materija, kao i skidanja suvišnih kilograma. Ukoliko nakon „potpunog“ čišćenja nastavite sa čišćenjem jednom nedeljno, održaćete telo i zdravlje u odličnom stanju.

Šta posle dijete sa limunadom?

Kada završite sa postom, dolazi najbitnija stvar – kako se vratiti na stari režim ishrane.

Prvi dan: popijte nekoliko čaša svežeg soka od pomorandže. Pijte polako

Drugi dan: popijte nekoliko čaša svežeg soka od pomoranže (razredite vodom ukoliko želite). Popodne pojedite supu od povrća (recept se nalazi na kraju teksta). Uvečetakođe uzmite supu od povrća. Neko povrće možete i jesti.

Treći dan:ujutru – sok od pomorandže. Podne: supa od povrća, kao i drugog dana. Večera: voće, povrće, salata. Nemojte jesti hranu životinjskog porekla niti kuvanu/prženu hranu (npr. meso, mleko, ribu, jaja, hleb, kafu, čaj)

Četrvrti dan: ponovo počinjene sa normalnim režimom ishrane. U knjizi autor piše da je „… najbolje za zdravlje ukoliko uz doručak popijete i ovu limunadu ili neki voćni sok; …ukoliko, nakon što se vratite na normalan režim ishrane, počnu da Vas muče stomačni problemi ili gasovi, produžite dijetu još nekoliko dana dok se organizam ne prilagodi na hranu“.

Prestanak sa dijetom za vegeterijance

Prvi i drugi dan nakon dijete: pijte sok od pomorandže koliko god želite. Pijte polako. Ako Vam je teško da ga svarite, razblažite ga vodom.

Treći dan:
• Doručak: sok od pomorandže
• Ručak: sveže voće
• Večera: voće ili sirovo povrće (možete napraviti i salatu)

Recept za supu od povrća
Koristite više vrsta povrća, bar dve vrste mahunarki, krompir, celer, šartarepu, zeleno povrće, crni luk itd. Možete dodati i sušeno povrće ili dodatke u prahu kako biste pojačali ukus. Takođe možete dodati i okru, čili, kari, kajen paprika, paradajz, zelenu papriku i tikvice. Možete koristiti i smeđi pirinač, ali meso nikako. Možete dodati i druge začine kako bi supa bila ukusnija. So koristite u što manjim količinama. Naučite da uživate u prirodnom ukusu povrća. Manje kuvanja je zdravije.

Povezano Limun dijeta za čišćenje organizma i mršavljenje

loading...
loading...
Loading...

Povezano