Lovorov list kao lek protiv kašlja, akni,gihta – čaj za kosu i lice

U ovom članku čitajte:

– Lovorov list kao lek protiv kašlja
– Lek za kašalj od lovora recept
– Čaj od lovorovog lista priprema
– Lovorov list za kosu i protiv peruti
– Lovor za lice – akne i bubuljice
– Lovor protiv gihta

 

Iako su lekovita svojstva koja ima lovorov list poznata od davnina, čini se da je ova biljka nepravedno zapostavljena u lečenju, te se mahom koristi kao začinska biljka, uzevši u obzir njen specifičan miris i ukus.
Valja znati da je lovorov list izuzetno bogat brojnim vitaminima, mineralima i drugima hranljivim materijama, a zanimljvio je da sadrži visok procenat vitamina B grupe, te se iz tog razloga i preporučuje za poboljšanje apetita, između ostalog.

lovorov list za kasalj

Lovorov list kao lek protiv kašlja

U našoj narodnoj medicini se lovorov list najčešće preporučuje kao lek protiv kašlja. U zavisnosti od toga da li vas muči suv, nadražajni kašalj ili, pak imate problem sa zrelim kašljem, ali još ne možete da iskašljete zavisiće i da li je bolje da koristite čaj ili sirup od lista lovora.
Imajte na umu da čaj pokazuje izvrsno dejstvo za zreo kašalj, kada je neophodno iskašljavanje, dok sirup pomaže kod suvog, nadražajnog kašlja.

Lek za kašalj od lovora recept

Ako želite da pripremite lek za kašalj od lovora, važno je da dobro raspoznate kakav vas kašalj muči, pa u skladu sa tim i pripremite sirup ili čaj od lovora.
Sirup od lovora, koji pomaže kod suvog, nadražajnog kašlja se priprema vrlo jednostavno. Recepti za pripremu sirupa od lovora su brojni, ali se ipak razlikuju i to mahom samo u nijansama.
Prema jednom od recepata, lek za kašalj od lovora se priprema od 300 ml vode, 8 listova lovora i 16 kašika šećera. Najbolje je da koristite prirodan šećer od šećerne trske ili smeđi šećer. Najpre operite listove lovora, pa ih možete i iseckati ili izdrobiti, ukoliko koristite osušene listove. Prelijte vodom i dodajte šećer, pa kuvajte dok se količina tečnosti ne smanji otprilike na polovinu. Potom ostavite da se prohladi, prespite u staklenu teglu i čuvajte u frižideru. Ovu smesu bi trebalo nakon tri dana zameniti novom, svežom. Preporučuje se konzumiranje 2 do 3 kafene kašičice u toku dana.

Lovorov list čaj priprema

Kako za sirup postoji veliki broj recepata, tako se i priprema lovorovog čaja razlikuje u većini slučajeva. Jedan od najzastupljenijih recepata za pripremu čaja od lovorovog lista podrazumeva da se 3 do 4 lista preliju sa 300 ml vode i ostave da proključaju. Nakon što tečnost provri, ostavite je još par minuta da vri, pa sklonite sa ringle i pustite da se prohladi. Potom dodajte domaći med i limunov sok i pijte u manjim gutljajevima tokom dana.

Lovorov list za kosu i protiv peruti

Mada mnogima nije poznata ne samo lekovitost koju ima lovorov list, već i njegov pozitivan uticaj na kvalitet kose, valjalo bi znati da je lovorov list odličan borac protiv peruti.
Najbolje je punu šaku lovorovog lista preliti litrom vode i ostaviti da provri. Kada se prohladi, ovom tečnošću jednostavno isperite kosu, zatim umotajte kosu u peškir i ostavite da kosa tako odstoji oko sat vremena. Nakon toga je jednostavno isperite vodom.

Lovorov list za lice – akne i bubuljice

Kako se lovorov list smatra jednim od najboljih antiseptika koje nam je Priroda dala, sasvim je za očekivati da blagotvorno utiče na kožu lica, čisteći je i pomažući uklanjanje akni i bubuljica.
Među mnogim receptima, izdvojili smo jedan za pripremu losiona od lovorovog lista, koji se koristi za čišćenje kože lica, te da ukloni akne i bubuljice. Potrebno vam je par listova lovora ( 3 do 4 ) i 200 ml obične vode. Losion se priprema vrlo jednostavno : prelijte opran lovorov list vodom, ostavite da provri, a od trenutka kada provri treba da virucka na tišoj vatri 5 do 7 minuta. Nakon što se smeša ohladi prespite u odgovarajuću flašicu i koristite za čišćenje lica. Ovaj losion se posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa masnom kožom i problematičnom, a posebno za akne i bubuljice koje uspešno otklanja.

Lovor protiv gihta

Kao odlično sredstvo protiv gihta se preporučuje upravo lovorov list. Međutim, imajte na umu da osobe koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ne smeju da koriste ovaj lek. Takođe, tokom lečenja gihta na ovaj način, a kura traje samo tri dana, i ni dana više, tokom ta tri dana treba u potpunosti izbaciti iz ishrane sve vrste mesa i alkoholnih napitaka, na prvom mestu, ali i ostale štetne namirnice, poput gaziranih sokova, nikotina i kofeina.
Kada se jednom sprovede ovat trodnevni tretman, treba napraviti pauzu od 6 meseci, kako se najčešće preporučuje, a u skladu sa zdravstvenim stanjem možda i duže.

Pripremite pet listova lovora, koje ćete iseckati i preliti sa 500 ml ključale vode. Ovu smesu treba ostaviti na ringli pet minuta da virucka. Zatim je skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti da tako odstoji do sutradan ujutru. Ujutru procediti i piti tokom dana u gutljajima, ali obavezno praviti pauzu između tih gutljaja. Osnovna preporuka je uzimati na svakih sat vremena po jednu kašiku ovog čaja. Takođe, obavezno je i svako veče pripremati sveži napitak na opisan način i svakako ne koristiti lovorov list protiv gihta duže od tri dana, kao što je već napomenuto.

Saznaj više>>> Lovorov list upotreba