Milijarija

milijarijaMilijarija je način na koji detetov organizam iskazuje da mu je „vrućina”, mnogo pre nego što dete protepa prve reči. Crveni osip koji svrbi može da se pojavi kada se vaš mališan pregreje i oznoji. Budući da kod dece znojne žlezde nisu dovoljno razvijene da bi regulisale temperaturu, lučenje znoja mogu da spreče zapušene ili zapaljene žlezde. Umesto da izaće ne porvšinu kože, vlaga se zadržava u malim kvrgama nalik na plikove, koji mogu da svrbe.

Osip koji karakteriše milijariju obično se pojavljuje na licu, vratu, ramenima i kožnim prevojima na laktovima, kolenima i preponama, odnosno mestima na kojima su znojne žlezde najbrojnije. Starija deca mogu takoće da dobiju milijariju, ali ona obično lako mogu da kažu da im je vrućina – ili jednostavno da skinu višak odeće bez vaše pomoći.

Osip se obično javlja kada je vreme toplo i vlažno, ali može da se javi i usred zime ukoliko je dete previše obučeno i pregrejano. Osip se obično povlači sam od sebe u roku od dan ili dva, a sledeći metodi mogu da doprinesu da se dete oseća bolje i da se brže oporavi.

Tradicionalni načini lečenja milijarije
• Rashladite dete. Vaš prvi zadatak je da rashladite dete. Sklonite ga u prostoriju koja ima klima uređaj, skinite mu nekoliko slojeva odeće ili ga eventualno okupajte u mlakoj vodi.
• Nemojte pogoršavati stanje. Izbegavajte korišćenje pudera od kukuruznog skroba ili parfimisanih losiona jer oni mogu da pogoršaju stanje kod osipa. Puder za bebe može da pomogne da dete bude suvo, ali ga treba koristiti štedljivo da bi se izbeglo stvaranje „prašine”, krja može da mu iritira pluća.
• Hladite svrab. Ukoliko se javi svrab, potopite dete u kadu s mlakom vodom u koju ste stavili sodu bikarbonu ili ovsene mekinje. Ukoliko voda ne može da ublaži svrab, tu bi mogli da pomognu soda bikarbona ili ovsene mekinje. Ukoliko nemate mogućnosti da okupate dete, stavite mu hladnu oblogu od sode bikarbone i vode i ostavite da stoji deset minuta (ili onoliko dugo koliko dete može da izdrži).
• Svrab nikako ne prolazi. Ukoliko ništa drugo ne pomaže, dajte detetu neki antihistaminik protiv svraba koji se prodaje bez lekarskog recepta. Radi davanja odgovarajuće doze, pridržavajte se uputstava datih u pakovanju.

• Ukoliko dete ima milijariju, izbegavajte masnu ili začinjenu hranu koja može da pogorša stanje kod osipa.
• Pomešajte dve kašike vitamina C u prahu s pola šolje gela od aloja i nanosite na osip dvaput dnevno radi bržeg isceljivanja i umirenja kože.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova.
• Radi umirenja peckanja i bržeg isceljivanja, na osip nanosite gel od nevena.
• Prskajte osip ovom mešavinom koja ima umirujuće dejstvo: pola kašike cinkoksida u prahu, jedna kašičica sode bikarbone, pola kašike glicerina, jedna četvrtina šolje alkohola za masažu, jedna četvrtina šolje hamamelisa i pola šolje ružine vodice. Dobro promućkajte pre upotrebe. (Sastojke možete da nabavite u svakoj apoteci.)

loading...
loading...
Loading...