Šta Vas očekuje u 29. nedelji trudnoće

29 nedelja trudnoće

Nastavljamo sa uzbudljivim putovanjem od nedelje do nedelje kroz trudnoću, ovoga puta je red 29. nedelju trudnoće , kada se započinje poslednje tromesečje.

Kada dodje 29 nedelja budite svesni da ste u završnoj etapi trudnoće, ali najverovatnije je da će ovi meseci prolaziti sporije za nas. Zbog telesne težine, što izaziva nelagodu, dodaje se i psihološki teret koji je stvoren zbog bliskog porođaja. U ovoj fazi preporučujemo da zadržite zdrave navike i umu pružite potrebni odmor.

Trenutak u kome ćete ugledati lice sina ili ćerke se bliži , tako da moramo uzeti u obzir časove pripreme i razvoj plana, kako ćemo u nastavku objasniti. Najverovatnije ćete želeti da imate sve što je potrebno za dolazak Vaše bebe: njenu sobu, odeću, pelene… Sve mora biti spremno za veliki trenutak.

29 nedelja trudnoce

Promene kod bebe

Kada dođe 29 nedelja trudnoće fetus je dug oko 38 centimetara i teži oko 1100 grama. Iako su organi su još nezreli i još u razvoju, beba ima sve veće šanse da živi ako se rodi u ovom trenutku. Sada je njena veličina dovoljna kako bi se utvrdilo njeno prisustvo u materici (cefalični ili karlični položaj). Međutim, još ima vremena da se promeni svoj položaj u narednih mesec dana.

Koža bebe je ružičasta, a boja očiju je plava kod beba sa svetlom puti i braon kod tamnoputih beba, iako će se znati tek nekoliko meseci nakon rođenja konačna boja. S druge strane, nadbubrežne žlezde bebe proizvode androgene supstance koje kruže u krvi fetusa i konvertuju se u estrogen kada stignu do placente kako bi stimulisale proizvodnju prolaktina kod majke, koja se priprema da doji svoje dete.

Promene kod mame

U 29-oj nedelji trudnoće, neke žene već imaju prva lučenja kolostruma, odnosno prvog mleka koje će beba piti u ranim danima, i koje će joj pružiti sve što joj je potrebno da preživi. Zbog hormona prolaktina majka počinje da proizvodi ovo mleko kako je gore ranije navedeno.

Kada dođe 29 nedelja trudnoće takođe su češće  kontrakcije. Ima žena koje ih još ne osećaju, ali svakako će se javiti u materici kada ona počne da se priprema za porođaj. Iako nisu jake i sasvim normalne preporučuje se da se konsultujete sa ginekologom ako se javi više od pet u toku jednog sata.

Pored toga, u 29. nedelji trudnoće šanse su da se osećate umorno i primetite zamor pri obavljanju određenih poslova koje ste ranije mogli normalno da radite. Ovo je uobičajeno i normalno, jer je obim tela već i kao i nervosa zbog bliženja porođaja. Međutim, ne treba zanemariti zamor, odmarajte onoliko koliko Vam telo to traži. Pokušajte da se opustite uz neke opuštajuće aktivnosti, društvene aktivnosti i praktikujte neki hobi ili vežbe. Ako se određena tegoba pogoršava obratite se svom lekaru.

Zanimljivosti u 29. nedelji trudnoće

Sigurno ludo želite kako će izgledati Vaša beba. Od oplodnje je već određeno kakve će joj biti oči, kosa itd.  Genetski Vaša beba će imati genetsku baštinu pola Vašu, pola očevu.

U ovom trenutku pogodno je da se obavestite o porodiljskom odsustvu, 6 nedelja odmora koje pripadaju isključivo majci. 10 preostalih nedelja mogu se distribuirati kako najviše odgovara majci i ocu. Takodje možete da naplatite ovaj period za šta ćete morati da obavite niz birokratskih postupaka.

Da li ste već sastavili spisak imena? Da li ste sa konsultovali sa svojim partnerom u vezi imena Vašeg deteta? Postoje brojne stranice na internetu, gde možete videti različite informacije o poreklu i značenju imena. Pored toga, dobićete više ideja koje će Vam pomoći da odaberete ime koje Vam se najviše dopada.

Izrada plana

Ako sve dobro prođe, ostaju dva meseca do dolaska Vašeg deteta na svet, tako da je ovo idealan trenutak za razmišljanje o tome kako želite da se taj momenat odvije. Možete da počnete da razvijate plan i preporučuje se da to uradite nekoliko nedelja pre kako bi taj trenutak postao što bolje iskustvo.

Do 29 nedelje trudnoće smo imale dosta vremena da se raspitamo o preporučenim praksama i za sva pitanja koja možemo uputiti ginekologu ili babici. Takodje možemo upoznati bolnicu u kojoj ćemo se poroditi… Plan porođaja je naša napismena volja da li želimo da pristanemo ili ne na medicinske intervencije koje se mogu nametnuti u toku porođaja.

Nadamo se da su Vam bile korisne informacije o promenama u 29. Nedelji, kako nastavljamo sa praćenjem trudnoće. Ubrzo dolazi 30. nedelja trudnoće, gde ćemo Vas obavestiti o promenama koje slede.Saznajte više>>>  Šta Vas očekuje u 30-0j nedelji trudnoće