Mungo pasulj

Mungo pasulj se već hiljadama godina koristi u različite svrhe. Potiče iz Indije i uzgajan je širom Azije. Stari Kinezi su ga upotrebljavali u kulinarstvu i medicini radi otklanjanja visoke temperature i detoksikaciju tela. Danas se još uvek koristi u iste svrhe zbog visoke hranljive vrednosti i sastojaka.

Holesterol
Ukoliko patite od problema sa visokim holesterolom, redovna konzumacija Mungo pasulja vam može pomoći. Mungo pasulj sadrži malo holesterola i obiluje rastvorljivim biljnim vlaknima. Dijetalna vlakna se odnose na izvesne nesvarljive čestice hrane, a mogu se naći u dva oblika: rastvorljivom i nerastvorljivom. Nerastvorljiva vlakna regulišu peristaltiku creva, ali pri tome ne utiču na snižavanje krvnog pritiska. Rastvorljiva vlakna pri dodiru sa vodom u crevima stvaraju materiju poput gela, što zauzvrat doprinosi održanju osnovnih telesnih funkcija.

Utvrđeno je da namirnice bogate rastvorljivim biljnim vlaknima pomažu u snižavanju LDL holesterola (loš holesterol) podsticanjem proizvodnje LDL receptora, odgovornih za uklanjanje viška lošeg holesterola iz krvotoka. Radi smanjenja vrednosti LDL holesterola preporučuje se unos rastvorljivih biljnih vlakana od 10 do 25 g dnevno. Mungo pasulj sadrži 1.9 g dijetalnih vlakana po šolji. Može se kombinovati sa drugom hranom bogatom dijetalnim vlaknima u cilju dodatnog sniženja vrednosti LDL holesterola.

Rak dojke
Mungo i druge vrste pasulja poseduju inhibitore proteaze. Inhibitori proteaze usporavaju sintezu određenih ćelija raka, uključujući i one pronađene u raku dojke. Poznati su po blokiranju i sprečavanju izgradnje tumorskih ćelija.

Menopauza
Sorte pasulja poput Mungo pasulja sadrže hranljive materije izoflavone. Izoflavoni pomažu u regulaciji rada hormona. Pripadaju klasi fitoestrogena, čineći Mungo pasulj estrogenskim po prirodi. Vrednost fitoestrogena u Mungo pasulju je oko 495.1 µg, te ga svrstava u dobre izvore fitoestrogena.

Tokom dvanaestonedeljne studije, ustanovljeno je da fitoestrogen ublažava iznenadne toplotne prelaze koji su često ometajući i neprijatni. Konzumacija od 90 mg fitoestrogena dnevno, može potencijalno doprineti sprečavanju razornih efekata osteoporoze stimulacijom izgradnje kostiju kod žena u menopauzi.

Dijabetes
Mungo pasulj spada u hranu sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da je pogodan za ishranu dijabetičara. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom održava zdrav nivo šećera u krvi. Osobe koje konzumiraju hranu sa niskim glikemijskim indeksom, uglavnom imaju nižu ukupnu vrednost telesnih masti u odnosu na one koji unose hranu sa visokim glikemijskim indeksom, kao što su beli hleb i bezalkoholna pića. U novijim studijama na ne-humanim subjektima sa dijabetesom tipa 2, Mungo pasulj je ispoljio svojstva redukcije nivoa šećera u krvi, plazma C-peptida, glukagona i nivoa urea nitrata u krvi. Pre donošenja ovog zaključka, tokom studije je sprovodjena konzumacija klica i semena Mungo pasulja koja je trajala ukupno pet nedelja.

Proteini
Mungo pasulj sadrži približno 3.16 g proteina po šolji. Iako meso još uvek predstavlja jedan od najboljih izvora proteina, Mungo pasulj i biljne namirnice imaju znatno manje zasićenih masti i holesterola u odnosu na sve vrste mesa.

loading...
loading...
Loading...