Aloja vera protiv peruti

Perut je najčešće posledica gljivične infekcije kože glave koja često ne reaguje na tretman hemijskim sredstvima. Aloja vera se može koristiti protiv peruti kao dugoročna metoda za kontrolu ovakve infekcije…

Perut predstavlja otpadanje mrtvih ćelija sa kože glave. Ovo stanje je slično suvoj koži i posledica je česte promene epidermalnog sloja kože vlasišta. Do ove promene dolazi kao rezultat brze promene mrtvih ćelija kože koje se odvajaju i mešaju sa sebumom na temenu. Ove ćelije se zatim suše i postaju sive ljuspice. Ovo je prilično neprijatno stanje, jer se perut lepi za kosu, vlasište i odeću. U nekim slučajevima prouzrokuje i pojavu akni ili svraba zbog preterane izloženosti peruti.

Kućno lečenje peruti

Perut je u najvećoj meri gljivična infekcija koja zahvata kožu glave. Prouzrokuje je gljivica pod nazivom malasezija (malassezia), koja se hrani sebumom na temenu i tako formira oleinsku kiselinu koja izaziva upalu. Posledica upale je odumiranje ćelija kože. Kako aloja vera ima antigljivično dejstvo, zabeleženi su primetni pozitivni rezultati u uništavanju gljivica koje prouzrokuju perut. U nastavku teksta pronaći ćete nekoliko receptura koje uključuju mešanje aloje vere sa drugim biljkama kako bi smanjili i vremenom potpuno sprečili pojavu peruti.

Aloja vera gel

Možete koristiti prirodni ekstrakt biljke aloja vera ili komercijalni gel. Potrebno je samo da presečete deo lista aloje na pola. Iscedite gel i iskoristite sam list kako biste naneli gel po celom vlasištu. Umasirajte gel na kožu glave i nemojte štedeti jer bi trebalo da pokrije kompletna površina kože koja je prekrivena kosom. Ostavite ga četrdeset i pet minuta do sat vremena da deluje, zatim ga isperite hladnom vodom. Nemojte koristiti šampon posle nanošenja aloje. Preporučuje se upotreba gela dva do tri puta nedeljno. Ostalim danima koristite blagi šampon, po mogućstvu na biljnoj bazi.

Ulje eukaliptusa i aloja

Eukaliptus je poznat po svojim lekovitim svojstvima, i sam po sebi je delotvoran protiv peruti. Možete pomešati ulje eukaliptusa sa svežim ekstraktom aloje ili gelom, kako biste napravili smešu koja se nanosi na teme.Nanesite je na teme i blago ga izmasirajte. Ova mešavina može prouzrokovati peckanje što je posledica svojstva mente koje ima eukaliptusovo lišće. Ostavite masku da deluje sat vremena, zatim je isperite vodom. Lekovita svojstva ove dve biljke će istovremeno očistiti vašu kosu, zbog čega nema potrebe da koristite šampon posle ovog tretmana.

Ulje čajevca i aloja vera

Ulje čajevca je samo po sebi odlično protiv peruti. Lekovita svojstva ulja čajevca su gotovo čudotvorna zbog svog fantastičnog dejstva protiv gljivične, bakterijske, čak i virusne infekcije. Pomešajte nekoliko kapi ovog ulja sa gelom aloje. Nemojte koristiti ulje čajevca direktno na koži jer je veoma snažno i poruzrokuje peckanje. Koristite ovu masku tri puta nedeljno i isperite je bez upotrebe šampona. Pojava peruti će se znatno smanjiti ili kompletno nestati u roku od nekoliko dana.

Limunov sok i aloja

Limunov sok se takođe može koristiti protiv peruti jer je u izvesnoj meri efikasan. Sok polovine limuna pomešajte sa gelom aloje. Nanesite ovu mešavinu na teme. Ukoliko vas peče možete da dodate supenu kašiku jogurta ili maslinovog ulja. Jogurt se takođe pokazao kao efikasno sredstvo protiv peruti jer deluje na gljivičnu infekciju. Nanesite ovo pakovanje i ostavite ga da deluje sat vremena, zatim operite kosu blagim šamponom. Ukoliko koristite samo limun i aloju, možete isprati kosu običnom vodom.

Aloja je čudotvorna biljka i u mnogim kulturama se koristi kao lekovito sredstvo. Prilikom upotrebe ove biljke nema neželjenog dejstva i mogu je upotrebljavati ljudi svih starosnih grupa. Navedene recepture su isprobane i testirane vekovima, i zabeleženi su pozitivni rezultati.