Dukanova – Dukan dijeta pravila, jelovnik, iskustva, prva faza…

Dukanova dijeta pravila

Izgubite i do 4 kilograma za nedelju dana i nikada ih nećete vratiti nazad! Možete to učiniti ako poštujete pravila Dukanove dijete, kako tvrdi francuski lekar opšte prakse i nutricionista Pjer Dukan, koji je stvorio ovu dijetu 2000. godine.

Posni proteini, ovsene mekinje, voda i dnevno 20-minutno hodanje su u srcu plana ove ishrane. Dukan dijeta zastupa teoriju da ograničavanje ugljenih hidrata u ishrani tera vaše telo da sagoreva salo.

U osnovi, možete jesti hranu u neograničenim količinama, dok ste na listi odobrenih namirnica, koje uključuju veoma malo ugljenih hidrata, ako ih uopšte i ima.

Dukanova dijeta ili Dukanov metod predlaže plan zdrave ishrane koji se zasniva na tome kako je primitivan čovek jeo kada smo bili lovci-sakupljači.

dukanova dijeta

To uključuje 100 namirnica, od kojih su 72 životinjski izvori, a 28 dolaze iz biljaka. I možete da jedete koliko želite, sve dok se držite tih 100 namirnica.

Šta možete da jedete u većim količinama?

Možete jesti dosta proteina i ovsenih mekinja.

Dukan dijeta faze

Dukanova dijeta ima četiri faze.

Tokom faze “napada” (1-10 dana), jedete sve posne proteine koje možete naći, plus 1,5 kašiku ovsenih mekinja i najmanje 8 čaša vode dnevno.

U fazi ‘’krstarenja’’ (koja može trajati nekoliko meseci), možete dodati neograničene količine ne-skrobnog povrća svaki drugi dan, plus još pola kašike ovsenih mekinja.

Kada dođete do treće faze “konsolidacije” (5 dana za svakih pola kg koje ste izgubili), možete imati povrće svaki dan, plus jedan komad voća, 2 kriške hleba od celog zrna i 1 dozu tvrdog sira. Tokom ove faze, možete imati 1 ili 2 porcije skrobne hrane i 1 ili 2 obroka po želji, gde možete jesti šta god želite!

U završnoj fazi “stabilizacije” (u toku), sve je u održavanju. Dukan dijeta u ovoj fazi kao da se više ne sprovodi možete jesti šta god želite, osim jedan dan nedeljno kada jedete samo proteine, po pravilu iz prve faze “napada”. U ovoj fazi, takođe možete jesti 3 kašike ovsenih mekinja dnevno i hodajte 20 minuta svaki dan.

Žvakaće gume bez šećera, veštački zaslađivači, začini i nezaslađeni kafa i čaj su dozvoljeni.

Što se tiče alkohola, možete imati čašu vina dnevno tokom faze konsolidacije i stabilizacije.

Pripremanje hrane tokom ove dijete ne bi trebalo da predstavlja problem, a ne trebaju vam ni egzotični sastojci. Međutim, bićete prilično ograničeni u onome što možete jesti na početku dukanove dijete.

Jedenje uglavnom proteina i ovsenih mekinja može da bude zamorno.

Dukan dijeta je jednostavna lako je isplanirati, kupiti i pripremati obroke.

Pakovana hrana ili obroci: nisu potrebni.

Vežbanje : Dnevno 20-minutno hodanje (šetanje) je od suštinskog značaja za ovaj plan ishrane.

Dukanova dijeta se temelji na konzumiranju veće količine posnog mesa, živine, ribe, školjke, bezmasnih mlečnih proizvoda i jaja. Sejtan, tempeh i tofu su opcije proteina na raspolaganju vegetarijancima – mahunarke, orašasti plodovi i sočivo nisu na spisku dozvoljenih namirnica. U danima kada jedete samo proteine (bez dozvoljenog voća ili povrća), može vam brzo biti dosadno jer jedete meso.Ipak dukan dijeta se kao i atkinsova temelji na proteinima iz mesa i jaja.Proteini se ne pretvaraju u salo za razliku od ugljenih hidrata.Kada ne unosite ugljene hidrate telo mora da topi naslage sala za potrebnu energiju.

Ako već pratite plan ishrane sa malo masnoća ili imate stanje srca koje zahteva da jedete ultra-nisko masnu hranu, dukanova dijeta može da vam pristaje kao rukavica, jer su dozvoljene namirnice – uglavnom proteini, povrće i voće – posni, niske masnoće ili bez masti.

Dukan dijeta prva faza

Prva faza Dukanove dijete, poznata i kao faza ‘’napada’’ – ima sledeća pravila:

Cilj je da se izgubi težina brzo – 2 do 3 kg u roku od dva do deset dana. Ovo je način da se ubrza metabolizam.

Namirnice za prvu fazu: mogu se jesti samo posni proteini u neograničenim količinama, nema brojanja kalorija. Važno je da proteini imaju malo masti. Proteini mogu biti sve vrste govedine, ribe, piletine, jaja, soje i sira. Dakle, ovo su dozvoljene namirnice, ali pazite da se izbegne meso sa dodatkom šećera.Industrijski prerađeno meso ima gomilu skrivenih ugljenih hidrata zato nemojte jesti nikakve prerađevine i konzerviranu hranu (izuzetak je riba iz konzerve).

Prva faza dukanove dijete takođe podrazumeva da trošite najmanje 1,5 kašike ovsenih mekinja, jedinih izvora ugljenih hidrata koji su dozvoljeni u ovoj fazi. Pjer Dukan objašnjava da su ovsene mekinje veoma bogate vlaknima , što znači da veliki procenat od ugljenih hidrata ne može da se razloži i svari, što ovsene mekinje čini manje bogatim ugljenim hidratima nego što se mislilo. Ovsene mekinje takođe pomažu u suzbijanju gladi jer mogu na nabubre do oko dvadeset puta od svoje veličine u želucu.

Najmanje 1,5 litara vode mora se konzumirati svaki dan.

Primer jelovnika za prvu fazu dukan dijete

Doručak:

kafa ili čaj bez šećera, kriška sira sa malo masnoća, 2 manja komada grilovanih pilećih prsa

Prva užina:

jogurt s malo masnoća

Ručak:

odrezak nemasne teletine

Druga užina:

šolja ovsenih mekinja, poslužena sa malo cimeta

Večera:

1 komad grilovane ribe ili piletine

Dukan dijeta druga faza

Druga faza Dukanove dijete ili faza ‘’krstarenja’’ podrazumeva da se 28 vrsta specifičnog povrća dodaje ishrani. Voće nije dozvoljeno. Cilj je da se pomogne da postignete svoju ciljnu telesnu težinu više postepeno. Iako se bazira na osnovu konkretnih ličnih uslova, dužina ove faze obično traje 1 kg mršavljenja nedeljno. Dakle, ako osoba mora da izgubi 15 kg, ova faza traje 15 nedelja.Dukan dijeta se bazira na ograničavanju unosa određenih vrsta povrća zato strogo treba da vodite računa da ne prekršite pravila, posebno ako morate da smršate veći broj kilograma.

Povrće se može konzumirati u neograničenim količinama sve dok nije skrobnošargarepa, kukuruz i grašak ispadaju iz igre; a spanać, bamija, zelena salata i boranija su u redu. Možete da jedete neograničene količine proteinskih izvora sa niskim sadržajem masti koji su uključeni u prvoj fazi. Potrošnja 1,5 litara vode i ovsenih mekinja se nastavlja i tokom ove faze dukanove dijete.

Druga faza dukanove dijete predviđa da se naizmenično jedu posni proteini i povrće. Npr. jednog dana osoba jede samo posne proteine, a sledećeg posne proteine u kombinaciji sa neograničenim količinama nisko-skrobnog povrća. Ova alternacija opstaje u ovom stadijumu.

dukan dijeta

Dukan dijeta primer jelovnika za drugu fazu:

Doručak

 • 200 gr nemasnog sira
 • tanka šnita pečene ćuretine
 • kafa ili čaj sa obranim mlekom i zaslađivačem

Prva užina

120 g nemasnog jogurta

Ručak

 • tunjevina sa tri vrste paprike
 • punjene pečurke
 • kolač od ovsenih pahuljica

Druga užina

 • 1 šnita šunke
 • palačinke sa ovsenim mekinjama (od 2 kašike)

Večera

 • goveđi ćevap
 • supa od povrća
 • dezert

Dukanova dijeta treća faza

Treća faza Dukanove dijete ili faza ‘’konsolidacije’’ ima za cilj da se osoba spreči u vraćanju težine nazad. Pojedinac može konzumirati neograničene količine proteina i povrća dnevno, kao i jedan deo voća koje je nisko u šećeru, jedan deo sira i 2 kriške hleba od celog zrna. Dozvoljeno je da imate jedan ili dva obroka skrobne hrane i jedan ili dva obroka po želji svake nedelje.

Tokom faze konsolidacije, nastavljate da jedete isključivo posne proteine jednog dana svake nedelje, po mogućstvu istog dana svake nedelje.

Slično>>>  Dukanova dijeta detaljno

Dukanova dijeta iskustva i rezultati

Prva faza dukanove dijete će verovatno dovesti do značajnog gubitka težine zbog male količine ugljenih hidrata koji su dozvoljeni po planu. Ali rezultati dukanove dijete neće biti trajni jer kad nastavite da jedete normalno nakon dostizanja vaše ciljane težine, možete dobiti nešto od težine nazad.Ovo ne znači da će rezultati biti poništeni i da će npr. 10 izgubljenih kilograma biti brzo vraćeno.Možete očekivati nekoliko kilograma nazad.

dukan dijeta rezultati

Iskustva pokazuju da su visoko proteinske dijete kakva je dukan dijeta efikasne za mršavljenje, ali stručnjaci još ne znaju koji su dugoročni efekti za vaše zdravlje i težinu.Ne postoje naučne studije koje potvrđuju da ukoliko ćete jednog dana tokom nedelje imati samo proteine za jelo, zajedno sa vežbanjem od 20 minuta, da je to dovoljno da se trajno održi željena telesna težina.Ipak poklonici ovog režima ishrane mogu uvesti i dva proteinska dana posle mršavljenja a u cilju održanja težine.

Iako dukanova dijeta može da dovede do gubitka težine, što može da pomogne sa nekim zdravstvenim uslovima, rizici mogu biti važniji od prednosti.

Saznajte više>>> Dukanova dijeta pravila i jelovnik

Ako ste na lekovima za dijabetes, verovatno ćete morati da promenite dozu, jer su prve dve faze veoma niske u ugljenim hidratima. Ako imate bubrežne bolesti, možete dobiti više proteina nego što vaši bubrezi mogu da podrže. A ako imate srčane bolesti, možete da propustite zdrava vlakna za srce.

Zbog restriktivne prirode ovog plana ishrane, važno je da prvo proverite sa svojim lekarom ako imate neko određeno zdravstveno stanje.

Za razliku od drugih visoko-proteinskih dijeta, ovaj plan se fokusira na posne izvore proteina iznad onih bogatih zasićenim mastima. I proteini mogu učiniti da se osećate siti duže, pomažući da izgubite na težini.

Povezano>>> Dukan dijeta lista dozvoljenih namirnica za sve faze

Loša strana je da vas dukan dijeta ne uči zdravim navikama u ishrani koje treba da primenjujete ceo život. Još veći problem, to je da se preporučuje da druga faza dukanove dijete “konsolidacija” traje dok ne dođete do cilja. Ako imate mnogo da smršate, druga faza može da potraje mesecima, što bi moglo dovesti do nutritivno neadekvatne ishrane.

Ako ste u potrazi za gubitkom relativno male težine do 10 kg brzo, onda dukanova dijeta može raditi za vas. Ako ste stariji od 50 godina ili imate zdravstvena stanja, kao što je dijabetes razgovarajte prvo sa svojim lekarom.

loading...
loading...
Loading...