Tiroiditis – subakutna i hronična upala štitnjače

Hronična upala štitnjače

Tireoiditis je opšti termin koji se odnosi na “upalu štitne žlezde”. Tireoiditis obuhvata grupu pojedinačnih poremećaja koji izazivaju upalu štitnjače, ali predstavljenu na različite načine. Na primer, Hašimotov tiroiditis je zapravo uzrok hipotireoze i hronična upala štitnjače. Postpartalni tiroiditis dovodi do privremene tireotoksikoze (visok nivo hormona štitne žlezde u krvi), praćen privremenim hipotiroidizmom, je čest uzrok tiroidnih problema nakon porođaja bebe. Subakutni tiroiditis je glavni uzrok bola štitnjače. Tireoiditis se takođe može videti kod pacijenata koji uzimaju interferon i amiodaron.

Hronična upala štitnjače je otok (upala) štitaste žlezde, koji često rezultira smanjenom funkcijom štitaste žlezde (hipotiroidizam).

Hronični tiroiditis ili Hašimoto bolest je čest poremećaj štitaste žlezde. Može se javiti u bilo kom uzrastu, ali se najčešće javlja kod žena srednjih godina. On je izazvan reakcijom imunog sistema protiv štitaste žlezde.

upala stitnjace

Bolest počinje polako. Može da potraje mesecima ili čak godinama da se ovaj uslov otkrije. Hronični tireoiditis je najčešći kod žena i kod ljudi sa porodičnom istorijom bolesti štitaste žlezde.

U retkim slučajevima, Hašimoto oboljenje može biti povezano sa drugim problemima hormona izazvanih imunim sistemom. Ovaj uslov se može pojaviti kod adrenalne insuficijencije i dijabetesa tipa 1. U ovim slučajevima, stanje se zove poliglandularni autoimuni sindrom tipa 2.

Ređe, Hašimoto bolest se javlja kao deo stanja koje se zove poliglandularni autoimuni sindrom tipa 1, zajedno sa:

 • adrenalnom insuficijencijom (slaba funkcija nadbubrežne žlezde)
 • gljivičnom infekcijom usta i noktiju
 • hipoparatiroidizmom (neaktivnom paraštitnom žlezdom)

Simptomi Hašimoto bolesti mogu uključivati bilo šta od sledećeg:

 • zatvor
 • teškoće koncentracije ili razmišljanja
 • suva koža
 • uvećan vrat ili prisustvo strume
 • umor
 • gubitak kose
 • teške i neredovne menstruacije
 • netolerancija na hladno
 • blago dobijanje na težini
 • mala ili skupljena štitasta žlezda (kasno u bolesti).

Subakutna upala štitnjače

Subakutna upala štitnjače podrazumeva otok (upalu) štitaste žlezde, koji obično prati infekcije gornjeg respiratornog trakta.

Subakutni tireoiditis je retka pojava. Smatra se da je izazvan virusnom infekcijom. Uslov se često javlja nakon virusne infekcije gornjeg respiratornog trakta, kao što su zauške i grip, ili obične prehlade.

Subakutna upala štitnjače se najčešće javlja kod sredovečnih žena sa nedavnim (u poslednjih mesec dana) simptomima virusne infekcije respiratornog trakta.

Najočigledniji simptom subakutnog tiroiditisa je bol u vratu (štitastoj žlezdi). Ponekad bol može da se proširi (zrači) u bradu ili do ušiju. Bolno uvećanje štitaste žlezde može trajati nedeljama ili, u retkim slučajevima, mesecima.

Drugi simptomi uključuju:

 • otežano gutanje
 • umor
 • groznica
 • promuklost
 • osetljivost kada se blag pritisak primenjuje na štitastoj žlezdi (palpacija)
 • slabost.

Simptomi

Ne postoje jedinstveni simptomi kod upale štitnjače. Ako tiroiditis izaziva sporo i hronično oštećenje i uništenje ćelija štitaste žlezde, što dovodi do pada nivoa hormona štitaste žlezde u krvi, pacijenti doživljavaju simptome hipotireoze. Tipični simptomi uključuju umor, dobijanje na težini, zatvor, suvu kožu, depresiju i lošu toleranciju vežbanja (napora). To bi bio slučaj kod pacijenata sa Hašimotovim tireoiditisom.

Ako tireoiditis izaziva brzo oštećenje štitaste žlezde i razaranje ćelija, hormoni koji se čuvaju u žlezdi će procureti, što povećava nivo hormona štitaste žlezde u krvi. Ovi pacijenti će iskusiti simptome tireotoksikoze, koji su slični hipertireozi. Ovi simptomi često uključuju anksioznost, nesanicu, palpitacije (brze otkucaje srca), umor, gubitak težine i razdražljivost. Ovo se vidi kod bolesnika sa toksičnom fazom subakutne, bezbolne i posle-porođajne upale štitnjače.

Simptomi tireotoksikoze i hipertireoze su uzrokovani povišenim nivoima tiroidnih hormona u krvi, ali kod tireotoksikoze, žlezda nije istinski preaktivna. Kod subakutnog, bezbolnog i posle-porođajnog tiroiditisa, štitasta žlezda se često isprazni od sopstvenih hormona, dok tok upale i dalje dovodi do pada nivoa hormona štitaste žlezde u krvi i simptoma hipotireoze. Bol štitaste žlezde se može videti kod pacijenata sa subakutnim tireoiditisom.

Lečenje

Lečenje zavisi od vrste upale štitnjače i kliničke prezentacije.

Tireotoksikoza – Beta blokatori se koriste da se smanje palpitacije, i potresi i drhtanje. Kako se simptomi poboljšavaju, lekovi se smanjuju, jer je tireotoksična faza privremena. Anti-tiroidni lekovi se ne koriste za tireotoksičnu fazu tiroiditisa bilo koje vrste, jer štitasta žlezda nije preaktivna.

Hipotiroidizam – Tretman je iniciran zamenom hormona štitnjače za hipotireozu zbog Hašimoto tireoiditisa. Kod pacijenata koji imaju simptome hipotiroidne faze subakutnog, bezbolnog i posle-porođajnog tiroiditisa, terapija tiroidnih hormona se takođe primenjuje. Ako je hipotiroidizam u ovim poslednjim poremećajima blag i pacijenti imaju malo, ako ih uopšte i imaju, simptoma, tada ne mora biti potrebna nikakva terapija. Ako je počela hormonska terapija štitaste žlezde kod pacijenata sa subakutnim, bezbolnim i posle-porođajnim tiroiditisom, tretman treba da se nastavi za oko 6-12 meseci i onda da se sužava, da se vidi da li je trajno potreban.

Bol štitnjače – Bol povezan sa subakutnom upalom štitnjače se najčešće može lečiti sa blagim antiinflamatornim lekovima, kao što su aspirin ili ibuprofen. Povremeno, bol može biti ozbiljan i zahteva terapiju steroidima, sa prednizonom.

loading...
loading...
Loading...