Nokti i zdravlje – Brazde na noktima, zadebljanje, pucanje

Oči mogu biti ogledalo duše, ali nokti mogu ponuditi značajan uvid u vaše celokupno zdravlje. Ispostavilo se da ako imate jake, zdrave nokte – ovo nije dobra vest samo za vaš manikir – već neprijatni simptomi noktiju mogu ukazati na veće zdravstvene probleme! Postoje određeni simptomi noktiju koje nikako ne bi trebalo da ignorišete, jer mogu ukazati da vam je zdravlje narušeno i da možda imate ozbiljan zdravstveni problem. Nokti mogu pokazati ako imate infekciju, ozbiljnu bolest ili čak koliko jedete.

Kako nokti mogu da ukažu na loše zdravlje? Na primer, tzv. ‘’karijes’’ noktiju (udubljenja na noktima) je česta pojava kod ljudi koji imaju psorijazu – stanje koje se karakteriše područjima na koži koja se perutaju. Karijes noktiju se može odnositi i na poremećaje vezivnog tkiva, kao što je Reiter-ov sindrom, i alopecia areata – autoimune bolesti koja uzrokuje gubitak kose.

nokti i zdravlje brazde

Kako su nokti i zdravlje povezani ?

Nokti i zdravlje celog organizma su povezani, nemojte ignorisati promene na noktima, ali nemojte ni prebrzo donositi zaključke. Nokti koji nisu glatki ili nisu jedne boje može biti znak mnogih bolesti – ili nijedne. Samo lekar može reći sa sigurnošću.

Podlivi (modrice), krvarenje ispod nokta i gljivične infekcije su glavni razlog za pucanje, ljušćenje ili promenu boje i teksture nokta. Iako uobičajene, gljivične infekcije mogu biti teške za lečenje. Ako se vaši simptomi ne povlače, posetite dermatologa.

Promene na noktima su retko prvi znak bolesti. Drugi simptomi skoro uvek se pojavljuju pre toga. Na primer, emfizem izaziva probleme sa disanjem ranije nego što se pokaže na noktima.

Bolest može uzrokovati promene na noktima kod nekih ljudi, ali ne i kod drugih. Neće svi sa bolešću jetre razviti bele nokte, na primer – i nemaju svi sa belim noktima oboljenje jetre.

Brazde na noktima

Poprečne linije ili brazde na noktima, tj. poprečna udubljenja na nokatnoj ploči – uzrokovana su privremenim prekidom ćelijske deobe u proksimalnom matriksu nokta. Stanje može biti uzrokovano lokalnom bolesti nokta, fizičkom traumom nokta ili sistemskim uslovom kao što je bolest ili lek, na primer, hemoterapija.Brazde na noktima takođe su povezane sa Rainaud-ovim sindromom. Najčešće, brazde na noktima su znak stresa.

Opadanje noktiju na nogama

Gljivice na noktima ili onihomikoza, je infekcija ispod površine nokta uzrokovana gljivicama. Kada se ovi sitni organizmi prenamnože, nokat često postaje tamnije boje i neprijatnog mirisa. Bele oznake se često pojavljuju na noktima, a infekcija je u stanju da se širi i na druge nokte i kožu. Ako se ignoriše, infekcija se može proširiti i eventualno umanjiti vašu sposobnost za rad ili čak da hodate. Kako nokti zadebljavaju, teško vam je da ih skraćujete i bolno je kada hodate, kada nosite cipele. Onihomikoza može biti propraćena sekundarnom bakterijskom ili gljivičnom infekcijom nokta ili oko nokta. Opadanje noktiju na nogama je obično krajnji stadijum gljivične infekcije.

Teško je izbeći kontakt sa mikroorganizmima kao što su gljive, a nokti su posebno ugroženi na vlažnim mestima gde verovatno hodate bosih nogu, kao što su: bazeni, svlačionice i tuševi, na primer. Povreda nokta ga može učiniti više osetljivim na sve vrste infekcije, uključujući i gljivične infekcije. Oni koji pate od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, problemi sa cirkulacijom ili deficitarnih stanja imunog sistema, posebno su skloni gljivičnim infekcijama noktiju. Drugi doprinoseći faktori mogu biti istorija atletskog stopala i preterano znojenje.

Pucanje noktiju na rukama i nogama

Pucanje noktiju na rukama i nogama – da li i vi ovo doživljavate? Ova tegoba je česta, a postoji nekoliko mogućih uzroka. Meki, lomljivi nokti koji pucaju mogu da se jave od isušivanja nokta. Ovo bi moglo biti od plivanja, preterane upotrebe acetona, čestog pranja posuđa bez rukavica, ili samo ukoliko živite u okruženju sa suvim vazduhom. Drugi mogući uzroci mogu biti hemikalije (kao što je, ako ste često izloženi sredstvima za čišćenje) ili starenje. Međutim, ako je pucanje noktiju stalan problem, posavetujte se sa lekarom: ponekad hipotireoza (stanje u kome štitasta žlezda radi suviše sporo) izaziva ovaj efekat, takođe.

Za ublažavanje pucanja noktiju, pokušajte da ih mažete sa losionom koji super-vlaži nokte. Kao koža, nokti upijaju, i losion može da spreči isušivanje i pucanje noktiju u budućnosti. Preporučuje se izbor proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu, glicerin ili šea buter. Ako to ne pomogne, možete pokušati uzimanje biotina, što je dodatak ishrani koji promoviše zdrav rast noktiju.

>>>> UPOZORENJE: Vaši nokti mogu da ukažu na bolest, pogledajte ovih 5 simptoma

Zadebljanje noktiju na nogama

Naši nokti se debljaju i stvrdnu prirodno kako starimo, ali to se može javiti u bilo kom uzrastu. Kada se zadebljanje noktiju na nogama javlja kod mlađih ljudi, to je najčešće usled infekcije ili povrede.

Ako je zadebljanje noktiju na nogama uzrokovano gljivičnom infekcijom, nokat može promeniti boju u žutu ili braon, pre nego što počne da zadebljava. Gljivične infekcije često imaju neprijatan miris, i mogu da izazovu nakupljanje tečnosti ispod nokta.

Dok je povreda nokta očigledan uzrok zadebljanja, to je češće rezultat ponavljajućeg pritiska na nokat tokom svakodnevnih aktivnosti. Ako nosite tesne i neudobne cipele, neprekidno udaranje noktiju protiv cipele, uzrokuje da se nokat polako odvaja od podloge.

Svakako očekujemo da vidimo ovo kod trkača na duge staze ili fudbalera, ali i obični šetači su isto tako osetljivi. Verovatnoća da se ovo dešava se množi kada se povećava kilometraža, ako su patike prekratke ili staze sa velikim nagibom koje menjaju biomehaniku svakodnevnog kretanja.

Zadebljanje noktiju na nogama može biti bolno i teško da se smanji, a ovo može da poveća vašu osetljivost na infekcije.

Kao što je ranije pomenuto, gljivične infekcije su glavni uzrok zadebljanja noktiju na nogama, ali i bakterijske infekcije mogu imati isti efekat.

Sistemske bolesti kao što su psorijaza, ekcemi, reumatoidni artritis, kardiovaskularne bolesti i rak, da pomenemo samo neke, mogu takođe uticati na nokte.