Pušenje u trudnoći posledice po bebu i majku

Koliko je štetno pušenje u trudnoći

Pušenje i trudnoća nikako ne smeju ići zajedno! Međutim, veliki je problem za žene koje su pušači da naglo ostave cigarete kada saznaju da su u drugom stanju. Koliko je štetno pušenje u trudnoći?

Dim cigarete sadrži više od 4.000 hemikalija, uključujući zaista loše stvari kao što su cijanid, olovo i najmanje 60 kancerogenih jedinjenja. Kada pušite tokom trudnoće, te toksične materije ulaze u krvotok, jedini izvor kiseonika i hranljivih materija za bebu.

Dok nijedna od tih 4.000 i više hemikalija nije dobra za vašu bebu, dva jedinjenja su posebno štetna: nikotin i ugljen monoksid. Ova dva toksina su odgovorna za skoro svaku komplikaciju povezanu sa pušenjem cigareta u trudnoći.

Najozbiljnije komplikacije – uključujući mrtvorođenost, prevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu deteta – mogu biti pripisane činjenici da nikotin i ugljen monoksid deluju zajedno kako bi smanjili bebine zalihe kiseonika. Nikotin smanjuje kiseonik sužavanjem krvnih sudova u celom telu, uključujući i one u pupčanoj vrpci. To je kao prisiljavanje bebe da diše kroz usku slamčicu. Da stvar bude gora, crvena krvna zrnca koja nose kiseonik počinju da nose molekule ugljen-monoksida umesto toga. Odjednom, ta uska slamčica ni ne sadrži toliko kiseonika koliko bi trebalo.

Kako pušenje u trudnoći utiče na bebu?

Nedostatak kiseonika može imati razorne posledice na rast i razvoj bebe. U proseku, pušenje tokom trudnoće udvostručuje šanse da će beba biti rođena prerano ili imati malu težinu na rođenju. Pušenje takođe više nego dvostruko povećava rizik od mrtvorođenosti.

Svaka cigareta koju osoba puši povećava rizik u trudnoći. Nekoliko cigareta dnevno su bezbednija opcija nego cela paklica, ali razlika nije toliko velika kao što mislite! Telo pušača je posebno osetljivo na prve doze nikotina svakog dana, pa čak i samo jedna ili dve cigarete će znatno zategnuti krvne sudove. Zato čak i “blaga” navika može imati veliki uticaj na zdravlje bebe.

Pušenje cigareta u trudnoći – uticaj na bebu:

Veličina i težina

U proseku, navika da pušite paklicu cigareta na dan tokom trudnoće će smanjiti oko 200-300 g od porođajne težine bebe. Pušenje dve pakle dnevno tokom trudnoće može da izazove da vaša beba izgubi oko pola kg! Slab rast bebe u materici može imati negativne posledice koje traju ceo život.

Telo i pluća

Manje bebe imaju tendenciju da imaju nedovoljno razvijena tela. Njihova pluća ne mogu biti spremna da rade samostalno, što znači da mogu da provode prvih dana ili nedelja priključene na respirator. Nakon što prodišu samostalno (ili čak i ako jesu od početka), ove bebe mogu imati stalne probleme sa disanjem – zbog odloženog razvoja pluća ili drugih neželjenih efekata nikotina. Deca čije su majke pušile tokom trudnoće su posebno osetljiva na astmu, a imaju dvostruko ili čak trostruko veći rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Srce

Bebe čije su majke pušile u prvom trimestru trudnoće češće imaju srčanu manu pri rođenju.

Studija objavljena u februaru 2011. godine navodi da je rizik ovih beba da imaju određene vrste urođenih srčanih mana veći za 20 do 70% nego što je za bebe čije majke nisu pušile. Defekti uključuju one koji ometaju protok krvi sa desne strane srca u pluća i otvore između gornjih komora srca.

Moždana funkcija

Pušenje tokom trudnoće može imati doživotne posledice po bebin mozak. Deca trudnica pušača su posebno izložena riziku da će imati poremećaje učenja, probleme u ponašanju i relativno nizak IQ.

Iako je poznato da pušenje u trudnoći povećava rizik od pobačaja i komplikacija na porođaju, ono što se manje razume je uticaj pasivnog pušenja u trudnoći.

Koliko je pušenje opasno u trudnoći, svedoči informacija da je čak i pasivno pušenje veoma štetno u trudnoći. Dakle, ako živite sa pušačima ili ste često u njihovom bliskom okruženju, i to može predstavljati problem po vas i vašu bebu.

Žene koje su mnogo izložene dimu cigareta imaju 19% veće šanse da će imati pobačaj i 55% veće šanse od mrtvorođenosti.

One takođe imaju 61% veće šanse da imaju vanmateričnu trudnoću.

Pasivno pušenje povećava rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i vanmaterične trudnoće, upozoravaju nova istraživanja! I što su žene više izložene dimu sa druge strane, veći je rizik.

Šta možete da uradite?

Iza svih ovih sumornih statističkih podataka leži neverovatna prilika: Možete dati bebi veliki poklon ostavljajući svoju lošu naviku – što pre to bolje. U idealnom slučaju, trebalo bi da ostavite pušenje pre nego što počnete da planirate trudnoću. Na taj način, vi ćete imati i lakši put do trudnoće. Pušenje smanjuje šanse za začeće tokom svakog ciklusa za oko 40%. Takođe, nećete morati da se borite sa odvikavanjem u vreme kada bi trebalo da se razmišlja o drugim stvarima, kao što je da dobro jedete, vežbate i pripremate se za rođenje vaše bebe.

Naravno, ovo ne uspeva svako da ostvari. Ako još uvek pušite kada otkrijete da ste trudni, nije prekasno. Odmah preduzmite korake ka odvikavanju, to može izuzetno koristiti vašoj bebi.

Studija objavljena u časopisu iz ginekologije i akušerstva avgusta 2009. godine je otkrila da trudnice koje ostave cigarete u prvom trimestru zapravo podižu šanse da će roditi dete u predviđenom terminu i normalne veličine isto kao i nepušači. Trudnice koje ostave pušenje u drugom trimestru su poboljšale svoje šanse, takođe, ali ne toliko.

Posle 14-16 nedelje, fetus bi trebalo da počne naglo da dobija na težini. Ako i dalje pušite u toj fazi, bebin rast će početi da usporava. Ali čim prestanete, vaša beba će početi da dobija kiseonik koji joj je potreban da raste. U vreme kada imate sledeći ultrazvuk, vaš lekar bi trebalo da bude u stanju da vidi značajnu promenu u stopi rasta vašeg deteta.

Iako ste svesni opasnosti od pušenja u trudnoći, nije uvek lako da odustanete od te navike. Zavisnost od nikotina može ugroziti vaše dobre namere, pa čak i preći preko vaše ljubavi prema svom detetu. Zato ne treba da pokušavate da prestanete sami. Razgovarajte sa svojim lekarom o različitim načinima ostavljanja pušenja u trudnoći. Pitajte svog partnera i druge ljude oko sebe za podršku. Morate biti u stanju da računate na druge ljude. Na kraju krajeva, neko već računa na vas.

Iskustva koja se tiču pušenja u trudnoći su zaista različita. Nažalost, danas je sve veći broj pušača generalno, a samim tim i pušača među trudnicama. Neke su uspele da se izbore sa ovom lošom navikom upravo zbog dobrobiti svog deteta, ali druge ipak nisu uspele. Uvek ćete čuti da su žene koje su pušile u trudnoći doživele veću učestalost komplikacija vezanih za trudnoću i porođaj, a samim tim se sve to odražava i na dete. Bolje sprečiti nego lečiti. Isto koliko je alkohol štetan u trudnoći, toliko je i pušenje štetno u trudnoći. Zašto da ugrožavate zdravlje svog nerođenog deteta, kada je potrebna samo čvrsta odluka i volja da prestanete sa nečim što ubija i vas i vašu bebu.

loading...
loading...
Loading...