Obloge od kupusa kao lek za dojke, otok, koleno…

Obloge od kupusa kao lek

Verovatno ste čuli da kad god neko ima neki upalni proces na koži ili bol, kažu ‘’stavi list kupusa’’ na to. Zahvaljujući svom dragocenom sastavu, kupus je od neprocenjive vrednosti za vaše zdravlje i preporučuje se da ga što češće konzumirate. Međutim, osim za spoljašnju upotrebu – kupus možete upotrebljavati i za spoljašnju upotrebu u vidu obloga.

Ukoliko pojedete samo polа šolje kuvаnog kupusа, obezbedićete svom organizmu 47% vitаminа C od ukupne količine koja se preporučuje za dan. Kupus takođe sadrži i znatnu količinu vitаminа K, mаngаn, folnu kiselinu i mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа. Kupus sаdrži аntioksidаnse holin, betа-kаrotin , indol, sulforafan, lutein i zeаksаntin, kаo i flаvonoide kempferol, kvercetin i apigenin. Inače, crveni kupus sаdrži veću količinu ovih lekovitih sastojaka nego zeleni kupus.

obloge od kupusa

Obloge od kupusa kao lek:

Obloge od kupusa su stari narodni lek za lečenje mnogih kožnih tegoba, pre svega. Kupus ima antiupalno dejstvo, ali i antibakterijsko, pa je izvrsno sredstvo za dezinfekciju rana, ublažavanje opekotina, ekcema, akni, čireva, za upaljene vene itd. Obloge od listova kupusa mogu pomoći i kod glavobolja, otoka, hemoroida, reume, bolova u bubregu itd. Kao oblogu možete koristiti svež list kupusa sa kog ste uklonili rebra, a kod težih stanja možete praviti i obloge od svežeg soka kupusa.

Obloge od kupusa za dojke

Obloge od kupusa za dojke su jedan od starih narodnih recepata kod upale dojki (mastitis). Ovo se često dešava tokom dojenja, kada se zapuše mlečni kanali i može se javiti bakterijska infekcija. Javlja se otok i bol dojki. Kako obloge od kupusa imaju antiupalno i antibakterijsko dejstvo, predstavljaju odličan prirodni lek u ovom slučaju.

Obloge od kupusa za grudi: nekoliko svežih listova kupusa operite i zagrejte, a zatim tako tople listove nanesite na grudi i menjajte obloge na dva sata.

Obloge od kupusa za otok

Obloge od kupusa za otok su jedan od najboljih prirodnih lekova. Bilo da je otok prisutan usled neke upale, povrede, kod otečenih vena i slično – obloge od kupusa su pravi melem! Sve što vam treba jesu sveži listovi kupusa. Zahvaljujući svom blagotvornom dejstvu, pre svega protivupalnom i antibakterijskom – obloge od kupusa za otok predstavljaju umirujuće sredstvo za prvu pomoć. Svež list kupusa, koji ste dobro oprali i sa kog ste uklonili rebra, primenjuje se kao obloga, a kod težih stanja možete praviti i obloge od svežeg soka kupusa. Obloge bi trebalo menjati na svaka 3-4 sata, u zavisnosti od težine stanja.

Obloge od kupusa za koleno

Kada vam otekne koleno, na primer usled neke povrede (što je često kod povreda) – prvo što ćete staviti na otok jeste led. Hladne obloge se uglavnom koriste kod otoka. Međutim, postoje i brojni prirodni lekovi koji se mogu koristiti kod otečenog i bolnog kolena. Obloge od kupusa su jedan od prirodnih lekova za otok kolena.

Obloge od kupusa za koleno: nekoliko svežih listova kupusa operite, uklonite rebra i uvijte oko kolena, a zatim preko učvrstite pamučnom krpom. Obloge menjajte na svaka 3 sata.

Obloge od kupusa zahvaljujući svom antiupalnom dejstvu koje potiče od glikozida – ublažavaju otok i bol kolena.

loading...
Loading...
loading...