Opstruktivni bronhitis kod dece saveti za lečenje

Još nijedno dete nije odraslo bez prehlade: kašalj, kijavica bol u grlu uobičajene su pojave. Važno je samo da ne zanemarimo ove simptome kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija kao što je bronhitis.

Uz savete i nadzor pedijatra roditeljima je danas u većini slučajeva lako da se izbore s dečjim prehladama. U ponudi je mnogo efikasnih preparata namenjenih mališanima. Međutim, ako se zanemari, čak i banalna prehlada može imati po život opasne posledice, a jedna od najčešćih komplikacija jeste opstruktivni bronhitis. Zapravo, to je nezavisno oboljenje koje se s vremenom razvija u običan bronhitns. Od uobičajenog zapaljenja bronhija opstruktivni bronhitis se razlikuje po tome što u vreme napada dete faktički ne može da diše, što ne plaši samo njega već i njegove roditelje.

opstruktivni bronhitis kod dece

Opstrukcija je spazam

Opstruktivni bronhitis je spazam bronhija, pri čemu sluz ne može da se izbaci, te se skuplja u bronhijama. U suštini, ovaj termin koristi se za decu mlađu od četiri godine, kod koje navedeni oblik bronhitisa može nastati usled nekoliko oblika rasprostranjenih virusnih infekcija.

U slučaju da su deca starijeg uzrasta, opstruktivni bronhitis mogu izazvati infekcije mikroplazmom i hlamidijom. Ovaj bronhitis manifestuje se ozbiljnim teškoćama s disanjem, produženim izdisajem praćenim škripanjem ili vlažnim krkljanjem koji se često čuju i izdaleka. Karakteristični simptomi bronhitisa su suv kašalj, temperatura od 36,6 do 37,9°S i ubrzano disanje (50-60 puta u minutu). Najčešće se opstruktivni bronhitis u dečjem uzrastu javlja iznenada, sa slabim periodičnim kašljucanjem. Ali, ukoliko ne ignorišete prve simptome opstrukcije, možete sasvim izbeći razvoj bolesti.

Ne odlažite lečenje

Ukoliko je vašem detetu uspostavljena dijagnoza opstruktivnog bronhitisa, treba mu uvesti antibiotike. Kao glavna terapija koristi se i inhalacija za razbijanje sluzi u bronhijama.

Važno: Upotreba preparata za suzbijanje kašlja u slučaju opstruktivnog bronhitisa strogo je zabranjena. Preporuka je da se inhalira obični fiziološki rastvor, i to pomoću inhalatora. Ne treba da se koriste bilo kakva aromatična ulja, naročito ne četinara, jer oni mogu isprovocirati novi napad opstrukcije. U slučaju infekcije dobro je ispirati nosno-grkljansku šupljinu istim fiziološkim rastvorom ili izotoničnim rastvorom morske soli na svakih sat.

Takođe, lekar može prepisati i kapi za nos, koje ublažavaju otok i imaju antialergijsko dejstvo. Usled opstruktivnog bronhitisa preporučuje se specijalna masaža, i to dok traje oporavak, kada nakon snižavanja temperature dete kašljajući izbacuje sekret.

Vibraciona masaža podstiče eliminaciju šlajma koji prati opstruktivni bronhitis: dete se položi na stomak s glavom spuštenom ispod nivoa ramena i sprovodi se uzastopno maženje kože s tapkanjem kičme odozdo prema gore. Masaža traje sedam do devet minuta, a preporučuje se da se radi svakodnevno u trajanju od dve nedelje.

Narodni recepti

– Deci starijoj od godinu dana za ublažavanje kašlja treba davati toplo mleko s medom.
– Starijoj deci možete stavljati obloge od senfa na stopala, a od masti na pluća i leđa, kao i tople kupke za noge.
– Kad dete napadne opstruktivni bronhitis odličan je i sok od rotkve s medom, svež sok od kupusa, kao i od repe. Bilo koji od ovih sokova da je u pitanju, trebalo bi piti ne jednu kašičicu četiri puta dnevno.
– Deci obloleloj od opstruktivnog bronhitisa možete davati i sok od brusnice pomešan s medom u odnosu 3:1 kašika, tri puta dnevno.

Saveti lekara za decu obolelu od opstruktivnog bronhitisa

– Prestanite s pušenjem jer su deca, kao pasivni pušači, izložena udisanju štetnog dima.
– Provetravajte prostorije.
– Održavajte higijenu doma i što češće mokrom krpom brišite prostorije.
– Insistirajte na tome da dete unosi dosta tečnosti jer ćete tako sprečiti dehidrataciju.
– Decu, pogotovo bebe, oblačite adekvatno nemojte ih previše utopljavati.
– Deci obavezno skidajte temperaturu ako prelazi 38°C.
– Bebe i mlađu decu koja ne umeju sama da se nakašljaju dok leže češće okrećite s jedne na drugu stranu.