Ovčje boginje

ovcje-boginjeVaše dete se žali na groznicu i malaksalost. Možda se radi o prehladi, pomislite vi. Zatim mu se pojavi jedna tačkica na lećima, verovatno od ujeda nekog insekta. Sledeći put kada ga pogledate, vaš mališan je sav prekriven malim crvenim tačkicama i vi morate da pogledate istini u oči: vaše dete ima ovčje boginje.

Ovčje boginje obično prođu za oko nedelju dana, a tokom bolesti vaše dete moraće da podnosi plikove, svrab i krastice. U načelu, što je osoba starija, to su simptomi neprijatniji, mada se bolest u svakom dobu može javiti u blažem ili težem obliku.

Ovčje boginje izaziva virus koji ostaje u organizmu i može kasnije da se ispolji kao herpes zoster kako kod odraslih, tako i kod dece. Ova bolest je veoma zarazna, i obično se pojavljuje od jedne do tri nedelje pošto je dete bilo izloženo virusu. Posle niske temperature, koja obično traje jedan dan, temperatura može da skoči i mogu da počnu da se pojavljuju tačkice; ostali simptomi obično se pojavljuju u roku od sledećih tri ili četiri dana. Tačkice obično započinju kao crvene mrlje, najčešće na trupu, ispod pazuha, na koži glave i u ustima. Na mestu gde su bile tačkice zatim se stvaraju bistri plikovi koji pucaju i za sobom ostavljaju krastice. U završnoj fazi bolesti, temperatura opada, a krastice počinju da zarastaju.
Vaše dete može da bude zarazno po okolinu jedan dan pre pojave tačkica, pa sve do trenutka kada se na poslednjem pliku obrazuje krastica. Kada otpadnu krastice, mogu da ostanu površinske brazgotine ili ožiljci, ali se ove rupice obično vremenom popune, osim u slučaju da se dete češalo i izazvalo oštećenje kože.

Tradicionalni načini lenenja
-Snizite temperaturu. Ukoliko vaše dete gori u groznici, ima bolo-ve i neprijatno se oseća po celom telu, u ormariću s lekovima potražite paracetamol. Da biste detetu dali odgovarajuću dozu, pročitajte uputstva koja se nalaze u pakovanju. Nemojte da se mučite sa skidanjem temperature ako je vaše dete dobro podnosi, jer ona može da skrati trajanje bolesti.
-Obratite pažnju na odeću. Dete oblačite u laganu pamučnu odeću, posebno tokom prva dva do tri dana bolesti. Toplota nadražuje boginje i pojačava svrab.
-Prava stvar je hladan tuš. Ili barem kupanje u hladnoj vodi s nekim sredstvom protiv svraba, kao što su, na primer, ovsene mekinje. Ukoliko nemate ovsene mekinje, možete da stavite pola šolje sode bikarbone u vodu za kupanje u kadi. Kupanje u kadi ne samo da ublažava svrab već i doprinosi čistoći kože i na taj način umanjuje rizik od infekcije.
-Detetu preporučite da Gleda i ne dira. Pokušajte da dete odvratite od češanja boginja, ali morate da shvatite da je potreba za češanjem veoma jaka. Skratite mu nokte koliko god možete da biste smanjili opasnost od infekcije i češanja. Neka dete često pere nokte na rukama sapunom i vodom radi sprečavanja sekundarne infekcije.
-Blagotvorno tapkanje stvara čuda. Ukoliko neke tačkice deluju crveno ili kao da su pune gnoja, na ta mesta natapkajte malo neke antibiotske masti koju možete kupiti bez lekarskog recepta.
-Kada snaga volje nije dovoljna. Ukoliko vaše dete nikako ne može da se odupre potrebi za češanjem, pomozite mu tako što ćete mu dati neki antihistaminik koji možete kupiti bez lekarskog recepta. (Radi primene odgovarajuće doze, pridržavajte se uputstava datih u pakovanju.) Možete takoće da probate i losion od kalamine s fenolom, anestetičko sredstvo za spoljašnju upotrebu. Preko noći možete detetu da stavite rukavice s jednim prstom da biste predupredili da se češe u snu.
-Ne pogoršavajte ionako lošu situaciju. Nemojte da koristite nikakve hidrokortizonske kreme koje mogu da se kupe bez lekarskog recepta, čak i ako se one preporučujuju kao sredstva protiv svraba. Steroidi mogu da parališu imunološki sistem i onemoguće ga da se bori protiv virusa.
-Sklonite dete sa sunca. Izbegavajte sunčeve zrake kada dete ima ovčje boginje; kada se bori protiv virusa, koža može da izgori od sunca mnogo brže nego inače. Ukoliks dete ne može da ostane u kući, namažite ga losionom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 ili većim, čak i po samom osipu. Ova povećana osetljivost na sunce ne prestaje stvaranjem ožiljaka od boginja; koža vašeg deteta ostaće nežna još oko godinu dana.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Ishrana i unošenje hranljivih materija
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta. Neki vitamini mogu da se koriste spolja.
-Neka dete obavezno pije puno tečnosti. Groznica može da izazove dehidrataciju.
-Vitamin A ojačava imunološki sistem i potpomaže isceljivanje tkiva. Dajte detetu po jednu dozu svakog dana, tokom perioda od deset dana.
-Utrljavajte vitamin E u obliku ulja ili kreme direktno na boginje, pod uslovom da koža nije pukla.

Biljni lekovi
Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova. Doziranje zavisi od uzrasta.
-Nanosite gel aloja direktno na obolelu kožu radi ublažavanja svraba.
-Stavite četiri kašičice sode bikarbone u oko dve litre tople vode i koristite ovu mešavinu kao oblogu radi sušenja i isceljivanja boginja.
-Dajte detetu čaj od kamilice da bi se opustilo i spavalo.
-Kupajte dete u kupkama od ovsenih mekinja kako bi se ublažio svrab.

loading...
loading...
Loading...