Perut kod dece

Ponekad se perut izuzetno teško podnosi. Ne radi se o tome da bi sam problem trebalo da vas na bilo koji način perut kod decezabrinjava, ili da se on teško otklanja, već o tome da ostala deca u školi mogu da budu strahovito okrutna.

Objasnite detetu da izdajničke bele ljuspice peruti nisu ništa drugo nego višak kože. Svako u određenoj meri ima perut jer svaki organizam stalno odbacuje izumrle ćelije kože i dobija nove. A perut nije ništa neobično: jedan od petoro ljudi ima takvu kožu na glavi koja odbacuje određenu količinu ćelija kože da se one ispoljavaju u vidu belih tačkica ili ljuspica.
Kada se vaše dete buni i pita: „Pa, zašto baš meni to da se desi?”, recite mu da ne znate. Ni naučnici nisu sigurni. Neki misle da perut izaziva jedna mikroskopska gljivica koja obitava na koži glave, ali drugi smatraju da se pre radi o brzom stvaranju novih ćelija kože. Ono što naučnici sa sigurnošću tvrde jeste da perut ne oštećuje kosu, ne izaziva ćelavost i ne mora obavezno da predstavlja znak da je kosa masna ili prljava.

Tradicionali načini lečenja
Kupite neki šampon protiv peruti koji se nalazi u slobodnoj prodaji i dajte ga detetu da ga isproba. Za početak neka dete koristi ovaj proizvod najmanje dvaput nedeljno, a ukoliko ne deluje, neka češće pere kosu vašim uobičajenim šamponom. Plavušani, pazite: proizvodi koji sadrže katran mogu da ostave mrlje na svetloj kosi, stoga treba da proverite spisak sastojaka.
Potrebno je izvesno vreme da bi medicinski šamponi efikasno delovali na kožu glave. Pridržavajte se uputstava datih u pakovanju proizvoda; kod mnogih preparata preporučuje se da se pena ostavi da stoji pet minuta na kosi i da se zatim ispere. Kod mnogih proizvoda savetuje se da se šampon dvaput utrljava na kosu – jedanput radi ukljanjanja peruti i drugi put radi lečenja kože glave.
Ukoliko imate pubertetliju koji koristi proizvode za oblikovanje frizure, posavetujte ga da koristi bezuljne proizvode. Masni regeneratori, pene i drugi preparati još više će pogoršati stanje.
Kako došlo, tako prošlo. Trebaće dosta napora da sa glave vašeg deteta odstranite ljuspice. Kada se problem otkloni, pređite na svoj uobičajeni šampon, ali preparat protiv peruti držite u ormariću s lekovima. Možda ćete uskoro morati ponovo da ga koristite.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.
Biljni lekovi
-Upotrebljavajte jedan ili više navedenih lekova.
Masirajte kožu glave maslinovim i uljem ruzmarina. Ostavite ulje da stoji na kosi dvadeset minuta, a zatim iščetkajte ljuspice koje su se odvojile i utrljajte šampon.
-Majčina dušica ima antiseptička svojstva koja mogu da ublaže stvaranje peruti. Kuvajte deset minuta dve kašike osušene majčine dušice u šolji vode. Procedite, ostavite da se ohladi i sipajte na čistu, vlažnu kosu. Utrljajte ovu mešavinu u kožu glave. Nemojte ispirati.
-Radi ublažavanja svraba, nanosite mast od nevena na nadražene delove kože.

Kada zatražiti pomoć
Proverite kod lekara o čemu se radi ako perut kod deteta ne nestaje ni posle dve nedelje kućnog lečenja. Nikako nemojte čekati toliko dugo ukoliko primetite da detetu opada kosa, ili se žali da mu je koža na glavi bolna, zapaljena ili mnogo svrbi. Neki drugi kožni problemi, kao što su, na primer, lišaj i druge gljivične infekcije, mogu pomalo da liče na perut, mada je kod njih potrebna druga vrsta lečenja.