Polomljen ili ispao zub kod dece

polomljen zubBezubi osmeh deluje očaravajuće ako se radi o novorođenčetu, ali ni izbliza tako privlačno kod starijeg deteta koje je izgubilo ili oštetilo zub prilikom sportske povrede ili neke druge nezgode. Ipak, svake godine stotine hiljada dece izgubi poneki zub.
Ukoliko dete dobije toliko jak udarac da mu pukne, polomi se ili ispadne zub, trebalo bi da posetite zubara da biste utvrdili stepen oštećenja zuba. Ukoliko se radi o gubitku mlečnog zuba, verovatno neće biti potreban nikakav poseban tretman, ali će zubar možda ugraditi most ili „rastojnik” da se ostali zubi ne bi pomerili iz svog ležišta.

Povreda stalnog zuba zahteva momentalno delovanje, jer kod stalnih zuba ne postoji mogućnost ponovnog izrastanja. Brzim delovanjem povećaćete izglede da se zub uspešno implantira ili popravi.

Tradicionalni načini lečenja
• Procena oštećenja. Pažljivo pregledajte detetova usta. Ukoliko zub izgleda polomljeno, ali ne krvari, to znači da unutrašnjost zuba, koja se zove pulpa, nije oštećena. Postoje dobri izgledi da ćete moći da utvrdite da li dete ima duboku frakturu zuba; lom koji je dopro do pulpe izaziva jak bol. U većini slučajeva zubar može da popravi jednostavni lom.
• Ako se drži na končiću. Zub koji je ispao, ali se još drži prikačen ligamentom uz ležište, trebalo bi da se ostavi tu gde je. Recite detetu da blago zagrize da bi zub ostao na mestu i odvedite ga zubaru radi hitne intervencije.
• Ispao je. Uradite prvo ono što je najvažnije: pronađite zub. Uhvatite ga za krunicu, posebno vodeći računa da ne dodirnete koren ili ligament kojim se zub držao u ležištu. Svde je vreme od neprocenjivog značaja: ukoliko se zub i ligament obrade i vrate na mesto u ustima u roku od 15 do 30 minuta, u 90 odsto slučajeva zub može uspešno da se usadi. Delujte što brže, ali bez gledanja na sat. Dajte sve od sebe da pronađete i vratite zub na mesto, čak i ako za to treba vremena. U nekim slučajevima, vaš napor biće nagrađen tako što će zub biti spasen.
• Održavajte vlažnost. Morate da sačuvate zub i ligament od sušenja na putu ka zubaru. Isperite zub u slanom rastvoru za kontaktna sočiva ili mleku, a zatim ga vratite u ležište ukoliko je dete dovoljno veliko da ga ne proguta. Dajte detetu da zagrize komad čiste tkanine da bi zub ostao na mestu dok ne stignete do zubara. Kada stavite zub u ležište, time istovremeno sprečavate da rana zaraste.
UPOZORE-NJE: Zub nemojte ispirati vodom iz česme jer u mnogim slučajevima ona sadrži hlor koji može da ošteti ligament.
• Kod kuće je najbolje. Međutim, ukoliko dete ne može da drži zub u ležištu tokom vožnje do zubarske ordinacije, potopite ga u čašu mleka jer ono ima pH faktor koji će zaštiti ligament. Najnužnije rešenje: stavite zub u sopstvena usta radi održavanja vlažnosti i zaštite zuba.

Prirodni lekovi
Svi niže navedeni prirodni lekovi mogu da se koriste kao dopuna konvencionalnim medicinskim sredstvima.

• Izbacite gazirane napitke iz detetove ishrane. Veoma kisele sode mogu da oštete kalcijum koji se nalazi u zubnoj gleđi i da uspore oporavak u slučaju da je zub polomljen.

Biljni lekovi
• Stavite vlažnu vrećicu crnog ili zelenog čaja na mesto povrede ukoliko rana krvari. Tanini koji se nalaze u čaju stežu krvne sudove i usporavaju krvarenje.

Prevencija
Ukoliko dete učestvuje u opasnim sportskim aktivnostima, neka obavezno nosi štitnik za usta koji može da se nabavi u prodavnicama sportske opreme. Ne možete uvek da sprečite povrede zuba, ali možete da sačuvate bistar um i brzo delujete u slučaju da dete povredi zub.
Kada zatražiti pomoć
U slučaju nezgode pri kojoj je došlo do pucanja, loma ili ispadanja zuba neophodna je hitna zubarska intervencija. Ukoliko vaš zubar ne može da vas primi, odmah se zaputite u odeljenje za hitnu pomoć u bolnici.

loading...
loading...
Loading...