Ovsena kaša za mršavljenje i zdravlje – recept

Saznajte:

– ovsena kaša i zdravlje
– za mršavljenje
– dijeta s ovsenom kašom
– recept – priprema

Ovsena kaša i zdravlje

Zašto ne biste priuštili sebi zdrav doručak – pojedite ovsenu kašu! Ovsena kaša je postala omiljeni doručak velikom broju ljudi, upravo zahvaljujući svojim blagotvornim dejstvima na organizam. Osim što vas dugo drži sitim, ona snabdeva vaš organizam neophodnim vitaminima i mineralima i daje vam energiju za predstojeći dan. Ovsena kaša sadrži vitamine E i B grupe (uključujući i folnu kiselinu), a od minerala: magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin, biotin. Ovsena kaša će ojačati vaš imunitet i time sprečiti nastanak mnogih bolesti.

ovsena kasa

Ovsena kaše za zdravlje:

– ima antioksidativno dejstvo

– deluje protiv stresa i depresije

– poboljšava rad srca

– snižava nivo holesterola i masnoće u krvi

– sprečava osteoporozu

– korisno je da se pre planiranja trudnoće i za vreme trudnoće jede ovsena kaša jer je bogata folnom kiselinom

– poboljšava mentalne procese

– reguliše nivo šećera u krvi

– podstiče efikasnije pražnjenje creva

– sprečava nastanak artritisa

– podstiče mršavljenje

Ovsena kaša je odličan izbor i za decu, jer poboljšava rast i razvoj. Takođe, ovsena kaša sadrži i značajna biljna vlakna koja bubre u tečnosti, jer apsorbuju vodu i tako omogućavaju lakše pražnjenje creva. Biljna vlakna imaju sposobnost i da ‘’skupljaju’’ toksične materije i da ih eliminišu iz organizma.

Dakle, za zdrav početak dana, pojedite ovsenu kašu i učinićete puno za svoj organizam.

Ovsena kaša za mršavljenje

Imate višak kilograma? Ne brinite, ovsena kaša podstiče mršavljenje! Ovsena kaša sadrži visoku koncentraciju biljnih vlakana koja zapravo imaju uticaj na mršavljenje. Ovsena kaša sadrži biljna vlakna koja vas dugo čine sitim, tako da nemate potrebu da unosite prekomerne količine hrane u svoj organizam i time podstaknete gojenje.

Takođe, biljna vlakna su odgovorna za lakše pražnjenje creva, što svakako pogoduje mršavljenju.

Ovsena kaša za mršavljenje je sve popularniji metod zdravog gubljenja kilograma.

Preporučuje se svakodnevna konzumacija ovsene kaše za doručak. Ubrzo ćete primetiti njene efekte na mršavljenje.

Ovsena kaša dijeta – dijeta sa ovsenom kašom

Kako je ustanovljeno da je ovsena kaša veoma zdrava, a ujedno i podstiče mršavljenje – došlo se na ideju da se osmisli dijeta sa ovsenom kašom.

Dijeta sa ovsenom kašom – osnove:

– postoji nekoliko varijanti ove dijete (dijeta kada 7 dana jedete samo ovsenu kašu i unosite puno tečnosti, ili blaža varijanta kada ubacite ovsenu kašu u dnevni meni, ali trudeći se da konzumirate što zdraviju hranu uz to)

– ovsena kaša snabdeva organizam neophodnim hranljivim sastojcima, tako da nema bojazni da ćete biti uskraćeni za njih tokom ove dijete

– možete držati dijetu u kojoj ćete kombinovati ovsene pahuljice i ovsenu kašu (stručnjaci smatraju da su ovsene pahuljice zdravije, jer je to celo zrno žitarice, dok je ovsena kaša pretrpela određenu obradu)

– preporučuje se da imate redovne obroke (4-5 puta dnevno) i da unesete od 1000-1200 kalorija po danu

– možete sami kreirati svoj jelovnik, samo je bitno da konzumirate ovsenu kašu u svim oblicima

– dijeta sa ovsenom kašom ne bi trebalo da se drži duže od nedelju dana (ukoliko konzumirate samo ovsenu kašu i pahuljice)

– jako je bitno da unosite što više vode u organizam

– kod blaže varijante dijete sa ovsenom kašom, možete na duže staze koristiti ovsenu kašu za doručak ili večeru (a možete i oba) i po nekim proračunima možete izgubiti oko 10 kg za 2 meseca

– ovsenu kašu možete jesti u kombinaciji sa jogurtom, kiselim mlekom, medom, nekim orašastim plodovima, iseckanim sušenim voćem itd.

Povezano>>>  Dijeta s ovsenom kašom detaljno

Ovsena kaša recept – priprema

Ovsena kaša se najčešće priprema u kombinaciji sa vodom ili mlekom. Potrebno je potopiti 5 kašika ovsene kaše u oko pola litra vode i prokuvati, a nakon ključanja držati na vatri još samo nekoliko minuta, kako se ne bi izgubile lekovite materije. Nakon toga, sklonite sa vatre i ostavite ovsenu kašu da se prohladi i nabubri. Zatim procedite kašu i konzumirajte je u kombinaciji sa medom, sušenim voćem, kielim mlekom ili jogurtom – kako vam volja, a može i bez toga naravno. Na ovaj način ste pripremili sebi zdrav i ukusan obrok, koji se najčešće koristi kao doručak.

Saznajte više>>> Korisna svojstva ovsene kaše