Pirinčana voda

Svima je poznato da se pirinač u ishrani najviše koristi u  Kini, ali je jedna od najviše korišćenih namirnica širom sveta. Ukoliko ste do sada prosipali vodu u kojoj ste kuvali pirinač – nemojte više. Prilikom pripreme pirinča stavite više vode i napravite veoma lekovit i koristan napitak pirinčanu vodu.Kinezi je piju od davnina, a pirinčana voda ima brojne zdravstvene prednosti:

Veliki je izvor energije – pirinčana voda je bogata ugljenim hidratima, te kao takva deluje na povećanje energije i poboljšava rad mozga. Popijte svako jutro čašu pirinčane vode i zaboravite na vrtoglavicu i osećaj malaksalosti.

Sprečava zatvor – visok nivo vlakana utiče na rad creva. Takođe, skrob stimuliše rast korisnih bakterija u želucu, te pomaže pražnjenje creva.

Protiv dehidratacije – poznato je da natrijum zadržava vodu u organizmu, ali i da količina tog elektrolita koja se izluči kroz pore rta koži mora da se nadoknadi. U tom slučaju, pirinčana voda je idealan napitak.

pirincana voda

Pomoć u slučaju virusne infekcije – sprečava gubitak vode usled groznice i virusa. Nadoknađuje izgubljene nutrijente i ubrzava proces oporavka.

Pirinčana voda protiv dijareje – ovaj napitak dobar je za sprečavanje proliva kod odraslih, ali i kod beba.

Kako napraviti pirinčanu vodu: U posudu stavite solju pirinča i 3-4 šolje vode i kuvajte. Kada se napola skuva, procedite vodu, po želji dodajte malo soli ili meda i popijte dok je topla.

Za kosu – pirinčana vodica sadrži inositol ugljeni hidrat koji povećava elastičnost kose.Pirinčana voda za elastičnost kose se veoma jednostavno upotrebljava, posle prvog šamponiranja isperite teme  pirinčanom vodom i umasirajte u kožu glave.Ponovo nanesite šampon i isperite.Pirinčana voda će vratiti sjaj oštećenoj kosi!

Za lice – upotreba pirinčane vode za lepotu nije ograničena samo na kosu jer je ova vodica jako korisna i za lice a posebno se preporučuje za upaljeno kožu sklonu aknama jer je smiruje i hladi.Ona takođe hidrira , poboljšava cirkulaciju i deluje kao antioksidant.Ako je ne isperete čak može da pruži blagu zaštitu od sunca.

loading...
loading...
Loading...