Nega i lepota

Pivo za kosu

By  | 

Da li je pivo u kosi nešto što koriste samo hipici za pravljenje frizure i ljudi koji se kupaju jednom nedeljno (a pivo im slučajno dospe na kosu), ili se pivo može koristiti kao jeftin i pristupačan preparat za kosu?

Pivo za kosu zapravo nije loša stvar. Jednom mi se desilo da mi je neko na žurci slučajno prosuo celu kriglu piva na kosu. Kad sam se sledećeg jutra pogledala u ogledalo, kosa mi je bila sjajna i izgledala zdravo, baš suprotno od onoga što sam očekivala: slepljene, umršene grudve dlaka koja smrdi na pivo. Dakle, kako pivo može dobro uticati na zdravu i lepu kosu?

pivo

Utvrđeno je da je pivo dobro i za kožu. Isto tako sadrži sastojke koji su dobri za vaše telo i kosu nego bilo koje drugo gazirano piće. Kada natopite, ispirate ili trljate kosu pivom, dlaka upija njegove hranljive sastojke. Bogato je vitominom B, a hmelj i slad su bogati proteinima za koje se smatra da oporavljaju oštećenu kosu, a i da su generalno dobri za zdravlje. Maltoza i saharoza koje sadrži pivo su dobre za oporavljanje oštećenih vrhova kose i daju im sjaj.

Diskutabilno je da li proteini iz kukuruza, pirinča ili pšenice, koje pivo sadrži, zaista utiču na ispravljanje i oporavak oštećene kose; s druge strane, nema sumnje da od njih kosa deluje bujnije. Ovaj efekat se može pripisati proteinima koji ostaju na samoj dlaci, iako pri samom korenu kosa može biti teža. Savršeno je za normalnu kosu i svakako ekonomičnija, „uradi sam“ varijanta preparata za kosu od skupih preparata koje nalazimo po parfimerijama i salonima. U svakom slučaju, jednim udarcem ubijamo dve muve – kosa postaje i bujnija i sjajnija. Ako želite da napravite pakovanje za kosu od piva, koristite obično pivo, napravljeno od hmelja, jer je ono najhranljivije i ima najmanje aditiva (pošto je većina piva puna raznih aditiva koje sigurno ne biste koristili kao hranljivi preparat za telo ili kosu).

Takođe, na tržištu postoji dosta šampona, balzama i drugih preparata za kosu koji sadrže pivo odnosno njegove ekstrakte, pa se raspitajte u parfimerijama ili radnjama specijalizovanim za preparate za kosu šta je najbolje za Vas. Iako je na tržištu dostupno mnoštvo proizvoda za kosu napravljenih od piva, nijedan od njih nema istu funkciju niti može da zameni obično, čisto pivo. Takođe, dosta toga zavisi i od tipa i stanja vaše kose. Ako želite samo da oporavite kosu normalnim pranjem ili da nekako iskoristite pivo koje ne možete ili nećete da pijete, iskoristite ga za neki od sledećih tretmana:

Šampon od piva: potrebni su Vam jedna šolja običnog šampona i četvrtina šolje prokuvanog piva. Prokuvajte jednu i po šolju piva (jer se zapremina smanjuje tokom kuvanja) i ostavite da se smlači. Pošto alkohol koji pivo sadrži takođe čisti kosu, u kombinaciji sa šamponom će kosa delovati još čistije i sjajnije i duže će ostati čista.
Balzam za kosu od piva: za spravljanje su potrebni: jedna šolja zagrejanog piva (poželjno bez jakog mirisa) i jedna kašika ulje od jojobe. Nakon pranja šamponom, utrljajte u kosu ovaj prirodni, nemasni balsam. Od piva će kosa postati bujnija, dok ulje jojobe kosi daje sjaj.

Sredstvo za ispiranje od piva i jabukovog sirćeta:za pripremu je potrebno: 300 ml vode, dve kašike jabukovog sirćeta, 300 ml piva (bez pene), pet kapi ružinog ulja. Sve ovo izmešajte i ispirajte kosu nakon pranja šamponom kako biste ga uklonili.

Nedavno sam testirala ovo sredstvo za ispiranje. Mislila sam da će mi se kosa sutradan osećati na pivo; međutim, probudila sam se sa sjajnom, lepršavom kosom koja je upila samo miris ružinog ulja. Primetila sam i da ovaj preparat pomaže kod previše masne kose.

Zato, ako Vam se nekad desilo da otvorite limenku piva i shvatite da je pivo toplo i bljutavo, sad znate da ga ne morate bacati, već ga umesto toga možete odlično iskoristiti. Preparati za kosu od piva bolje odgovaraju masnoj nego farbanoj ili suvoj kosi, pošto dobro uklanjaju mast sa temena. Pivo svakako nije zamena za klasičan šampon niti balzam i nećete imati mnogo koristi ako koristite bez drugih dodataka. Međutim, s vremena na vreme možete slobodno utrljati ili isprati kosu samo pivom kako bi kosa postala mekša i bujnija.

loading...
loading...
Loading...

Povezano