Evo zašto se javljaju bolovi u stomaku i ledjima istovremeno

Da li osećate istovremeni bol u trbuhu i ledjima ? Pitate se šta je uzrok, koliko je ovo stanje opasno i da li bi odmah trebalo da odete kod lekara ?

Kad se jave bolovi u stomaku i ledjima istovremeno sigurno da niko ne bi ostao ravnodušan.Potrudićemo se da što detaljnije objasnimo uzroke kako bi što bolje shvatili svoje stanje.

Na pravom ste mestu nastavite sa čitanjem

Postoji nekoliko najčešćih uzroka istovremenog bola u stomaku i leđima. U nastavku članka saznajte više detalja o uzrocima i lekovima za njih.

Bol u leđima je prilično čest problem danas, zahvaljujući stresnom modernom načinu života. S druge strane, bol u trbuhu je jedno od najčešćih stanja koja ljudska bića, kad-tad u životu iskuse, i to ne samo jednom.

Pojedinačno gledano, postoji bezbroj potencijalnih uzroka za bol u leđima i bol u trbuhu. Međutim, kada se bolovi u stomaku i ledjima javljaju istovremeno, onda postoji samo nekoliko mogućih uzroka.

bolovi u stomaku i ledjima

Od presudne je važnosti da se mesto bola tačno lokalizuje, kao i da se utvrdi njegova učestalost.

Na primer, u najvećem broju slučajeva se otkriva da bol potiče iz trbuha i da se širi na leđa.

Druga važna stvar je da morate da pokušate tačno da opišete vrstu bola – da li je u pitanju tištanje ili pulsirajući jaki bol. Ovakvi detalji pomažu da se uzrok bola dijagnostikuje tačno.

Evo šta sve može da izazove bol u leđima i stomaku:

Uzroci

Žučni kamenac

Kada koncentracija žuči u organizmu poraste, dolazi do formiranja mulja ili kamenaca u žučnoj kesi. Žučni kamenac može da bude pigmentni ili holesterolski. Nastaju kada se žuč dugo zadržava u organizmu. S druge strane, žučni kamenac može da se formira ako u organizmu postoji višak bilirubina ili holesterola, a nedovoljno žučne kiseline. Iznenadan i jak bol u stomaku i leđima, povišena temperatura sa groznicom, žutilo kože itd., spadaju u napad žuči i simptome žučnog kamenca.

Refluks kiseline

Refluks kiseline, ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), je oboljenje koje nastaje kada želudačna kiselina kroz jednjak iscuri nazad u grlo, izazivajući nelagodu. Refluks kiseline je jedan od mogućih uzroka istovremenog bola u želucu i leđima, koji se javljaju nakon jela. Ovo oboljenje može da nastane iz brojnih razloga – usled ishrane, navika pri jelu, pušenja, alkoholizma itd. Bol u trbuhu, mučnina, gubitak apetita, glavobolja itd., spadaju u simptome refluksa kiseline.

Upala slepog creva

Apendiks, odnosno crvuljak, smešten je u donjem desnom delu trbuha. Upala ovog organa dovodi do oboljenja koje je poznato kao apendicitis (upala slepog creva). Tačan uzrok ovog oboljenja nije poznat. Bol u donjem desnom delu trbuha, bol u donjem delu leđa, mučnina itd., spadaju u tipične simptome upale slepog creva. Ovo oboljenje se obično sreće kod mlađih osoba.

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenac je jedno od najbolnijih oboljenja koje čovek može da iskusi. Kada nivo kalcijuma i mokraćne kiseline u organizmu raste, oni se ne ispiraju iz organizma. Umesto toga se skladište u bubrezima u obliku kamenaca. To je bubrežni kamenac, ili kamen u bubregu. U uzroke za formiranje bubrežnog kamenca spadaju nedovoljan unos vode, uzimanje suplemenata kalcijuma, nepravilna ishrana itd. Jak bol u stomaku i leđima, otežano mokrenje itd., spadaju u simptome bubrežnog kamenca.

Trudnoća

Bol u leđima se često sreće kod trudnica, usled pritiska koji na leđa vrši povećana telesna težina. Međutim, ako žena istovremeno pati od bola u trbuhu i leđima, o tome bi trebalo odmah da obavesti lekara. Uzroci za ovu pojavu su različiti – od konstipacije i poremećaja varenja do vanmaterične trudnoće.

Lečenje

Kao što smo već rekli, morate da identifikujete vrstu i prirodu bola i da to precizno opišete lekaru. Refluks kiseline se leči lekovima na recept i onima u slobodnoj prodaji, kao što su antacidi, inhibitori protonske pumpe itd. Međutim, morate imati na umu da ovi lekovi pružaju samo privremeno olakšanje. Da bi se problem refluksa kiseline rešio brzo, najvažnije od svega je da se utvrdi osnovni uzrok i promeni način života.

Upala slepog creva se leči operativnim putem.

Lečenje bubrežnog kamenca zavisi od njegove veličine. Manji mogu da se uklone pomoću lekova, dok za veće može da bude neophodna operacija.

Lečenje žučnog kamenca podrazumeva lekove i operaciju. Međutim, operacija se smatra najsigurnijim i najdelotvornijim načinom za brzo uklanjanje žučnog kamenca. Operacijom se sprečava i često formiranje žučnog kamenca. S druge strane, uzimanje lekova može da traje dugo. Međutim, preporučuje se osobama koje ne smeju da se podvrgavaju operaciji.

Morate da imate na umu da svi pomenuti uzroci zbog kojih se javljaju bolovi u stomaku i ledjima mogu delotvorno da se leče, ukoliko se javite lekaru na vreme i odmah počnete da se lečite. Brinite o sebi!

loading...
loading...
Loading...